Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja]Nowy system ligowy

Imbalanced

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sezonie 3. wprowadzamy wspaniałe nowości do systemu gier rankingowych. Najważniejszym elementem aktualizacji jest nowy system, który miłośnikom rywalizacji zapewnia jeszcze więcej wyzwań, a nowym graczom szansę na szybsze i większe postępy. Przegląd nowego systemu znajdziecie na poniższym wykresie.

IG_ARTICLE_500x565-PL.jpg

Dzięki zwycięstwom w grach rankingowych zdobywasz punkty ligowe, dzięki którym pniesz się do góry w rankingu swojej ligi. Zdobywanie punktów da ci możliwość walczenia w kolejnej dywizji, a nawet w nowej lidze na kolejnym poziomie rywalizacji. Po każdym zwycięstwie czekają cię nowe zadania i trudniejsi przeciwnicy, a na koniec sezonu możesz zdobyć wspaniałe nagrody. Najlepsze drużyny rankingowe 5v5 na poziomie pretendenta mają również szansę awansować w sezonie 3.

Nie możemy się doczekać jeszcze bardziej zaciętej rywalizacji w League of Legends. Chcemy się dowiedzieć, komu uda się osiągnąć poziom pretendenta. Jeśli nadal masz pytania dotyczące lig, zajrzyj do działu FAQ lub zostaw komentarz na naszym forum.

FAQ

Dlaczego tworzymy nowy system ligowy?

Postanowiliśmy przejść na nowy system ligowy z kilku powodów. Na początek, jeden ranking dla wszystkich graczy nie stanowi zbyt dużej zachęty do pięcia się w górę. Jeśli jesteś na 290 000. miejscu i do pokonania masz jeszcze 289 999 przeciwników, odnosisz wrażenie, że będziesz walczyć bez końca, z miernym rezultatem. Na poziomach i w dywizjach również można osiągać kamienie milowe i cele odpowiednie dla różnych stopni opanowania umiejętności. W ligach odsuwamy się od pojedynczej liczby wskazującej na poziom danego gracza i idziemy w stronę czegoś bardziej wiarygodnego: rywalizacji w małym rankingu z niewielką liczbą przeciwników.

Co się stanie, jeśli przegram grę rankingową w systemie ligowym?

Przegranie gry rankingowej w systemie ligowym będzie cię kosztować trochę punktów ligowych. Jeśli jesteś już na samym dole tabeli w swojej dywizji, może to spowodować, że wrócisz do poprzedniej, niższej dywizji . Kiedy zdobędziesz krąg umiejętności, nie będzie można cofnąć cię do poprzedniego poziomu, chyba że przez dłuższy czas nie będziesz grać.

Innymi słowy, po przegranej nigdy nie spadniesz poniżej 0 punktów ligowych w najniższej dywizji w swojej lidze.

Co się stanie z moimi punktami Elo po tym, jak przydzielą mnie do ligi?

Nasz system dobierania przeciwników dobiera was na podstawie waszego poziomu umiejętności i nie bierze pod uwagę twoich nagród sezonowych, ani pozycji w rankingu. Twoja pozycja w lidze zależy teraz od twojego poziomu, dywizji i punktów ligowych, a nie od pozycji w rankingu systemu dobierania przeciwników.

Czy moje rankingowe punkty Elo mają wpływ na moje miejsce w lidze?

Jeśli masz na koncie przynajmniej pięć rankingowych gier drużynowych lub dziesięć gier solo/duet rozegranych w przedsezonie, twoja obecna i najwyższa pozycja w rankingu Elo zadecydują o twoim poziomie w lidze, od którego zaczniesz grę.

W jaki sposób zostanie mi przydzielone miejsce w lidze, jeśli nie mam żadnych gier rankingowych rozegranych w przedsezonie?

Jeśli nie masz rozegranej odpowiedniej ilości gier rankingowych w przedsezonie, musisz najpierw rozegrać serię meczów poziomujących, zanim przydzielimy cię do ligi. Od tego, jaki wynik uzyskasz podczas tych meczów, będzie zależeć, na którym poziomie w lidze się znajdziesz.

Czy proces dobierania łączy ze sobą przeciwników tylko z tej samej ligi?

Nie. To, w jakiej jesteś lidze nie ma żadnego wpływu na proces dobierania. Przeciwnikiem może być więc dowolna osoba z całej społeczności League of Legends, która ma taki sam poziom umiejętności co ty. Twoja liga mierzy postępy w walce przeciwko osobom o podobnym poziomie umiejętności, ale nie ogranicza możliwości konkurowania jedynie do tych graczy.

Jak mogę sprawdzić swoje postępy w porównaniu z postępami znajomymi?

System ligowy zawsze stara się umieścić cię w jednej lidze ze znajomymi z twojej listy, pod warunkiem, że są na tym samym poziomie umiejętności co ty. Jeśli chcesz porównać swoje wyniki z wynikami znajomych w innej lidze, możesz porównać wasze poziomy, dywizje i punkty ligowe, aby mieć ogólne pojęcie o tym, kto znajduje się bliżej szczytu tabeli.

Czy muszę grać w duecie z przywoływaczami z mojej ligi?

Nie. W grach rankingowych solo/duet możesz grać z dowolnymi przywoływaczami, bez względu na ich poziomy, dywizje i ligi, w których się znajdują.

Czy uzyskam możliwość awansu, jeśli dotrę na górę tabeli poziomu pretendenta w grach rankingowych 3v3 lub solo/duet?

Choć nie ma żadnych zawodów serii mistrzostw League of Legends dla zawodników 3v3 lub solo/duet, osiągnięcie poziomu pretendenta w tych rankingach pomoże ci znaleźć innych zdolnych graczy, z którymi możesz się zmierzyć. Jeśli interesuje cię start w mistrzostwach, spróbuj skontaktować się z innymi zawodnikami z poziomu pretendenta, którzy nie są przypisani do żadnej drużyny rankingowej 5v5. Okaże się pewnie, że jest wielu potencjalnych współzawodników, którzy pomogą ci osiągnąć twój cel.

Czy możesz zilustrować na przykładzie działanie systemu ligowego?

Jasne. Dla poniższego przykładu weźmy nieistniejącego gracza, Steve'a McQueena. Steve rozgrywa wszystkie mecze poziomujące i dołącza do dywizji trzeciej na srebrnym poziomie. Następnie umieszczany jest w lidze z maksymalnie 250 graczami z tego poziomu. W zależności od ich poziomu umiejętności, gracze rozsyłani są do pięciu dywizji srebrnego poziomu, więc liga Steve'a składa się z około 50 graczy w każdej dywizji. Kiedy Steve zdobędzie 100 punktów ligowych dzięki wygranym w grach rankingowych, zyska możliwość rozgrywania meczów dywizji, aby przejść dalej. Jeśli był już w pierwszej dywizji, zagra serię meczów awansowych, aby dostać się do kolejnej ligi na złotym poziomie.

LofL_IG_ENG.png

Według mnie to bezsens, powodzenia w graniu na nizszym elo.

[color=#ffffe0]][/color]http://eune.leagueoflegends.com/pl/news/nowy-system-ligowy-ju%C5%BC-nied%C5%82ugo-w-turniejach-rankingowych

Żeby przyczepić się o źródło z głównej strony ...

652601399840421198520.png

Opublikowano

Wg mnie jest to zajebista sprawa, może zmiejszy sie ilość trolli, mam nadzieję. Mi się to bardzo podoba, w końcu coś nowego. Tylko pytanie.. kiedy to wejdzie w życie?

Opublikowano

Taki sam jak w Black Ops 2 :D

Chodzi o to , że musisz zagrać kilka gier "kwalifikujących" (jeśli nie grałeś żadnych ranków) na podstwaie których oceniają twojego skilla i na podstawie tych kryteriów zostajesz przydzielany do jednej z grup, tj. brąz/srebro/złoto/platyna/diament i tam są jakieś grupy. Jeśli osiągniesz daną ilość punktów(wygrasz ileś tam ranków) to możesz próbować zagrać mecze umożliwiające przeniesienie cię do następnej grupy.

Tak to zrozumiałem :P

.

Opublikowano

Taki sam jak w Black Ops 2 :D

Chodzi o to , że musisz zagrać kilka gier "kwalifikujących" (jeśli nie grałeś żadnych ranków) na podstwaie których oceniają twojego skilla i na podstawie tych kryteriów zostajesz przydzielany do jednej z grup, tj. brąz/srebro/złoto/platyna/diament i tam są jakieś grupy. Jeśli osiągniesz daną ilość punktów(wygrasz ileś tam ranków) to możesz próbować zagrać mecze umożliwiające przeniesienie cię do następnej grupy.

Tak to zrozumiałem :P

To dobrze zrozumiałeś :3

Ehh, troche lipa, że będzie sie przydzielać za posiadane elo..

A69JQBD.png

Lastivia s2 | Szaman Smok   |   Shatan  |  60 | CannabiS | Shinsoo | Sprzedam!

Moyes | Szaman Smok | Shatan | 75+ | Salvation | Shinsoo | Off

Opublikowano

To jak mam brąz to będę musiał cały czas z trollami grać, muszę szybko wybić się do srebra :c

Uwierz w srebrze nie jest lepiej :)

Ah, riot znowu musiał coś udziwnić. Według mnie nie ma to większego sensu.

heh

Opublikowano

Uwierz w srebrze nie jest lepiej :)

Ah, riot znowu musiał coś udziwnić. Według mnie nie ma to większego sensu.

Ma, bo możesz zaistnieć. A po drugie, nie będzie to długie wybijanie się na lepsze elo, tak jak jest teraz.

asdasddsaasdasdasd.png

http://www.mpcforum.pl/topic/899624-zlecenie-herb-druyny-pikarskiej/ ZRÓB DLA MNIE HERB - MILION LAJKÓW DO WYGRANIA

Opublikowano

Ma, bo możesz zaistnieć. A po drugie, nie będzie to długie wybijanie się na lepsze elo, tak jak jest teraz.

To wynika na to, że wybijanie się w górę będzie bezproblemowe ? Jeśli to tak ma wyglądać to wole się trudzić przez najbliższy rok, niż spotykać wycarrowanych trolli wyżej niż do tej pory(uda mi się wyjść wyżej i co? nie odczuję różnicy w poziomie rozgrywek). Pomyśl jak ludzie, którzy męczyli się z wbiciem tego elo muszą się teraz czuć po 1 zostanie usunięte, a po 2 słabym graczom będzie im łatwiej ich dogonić co może po części zniszczyć wartość rankingu.

I czyż nie prawdą jest, że większą satysfakcję mamy z czegoś na co ciężko pracowaliśmy?

heh

Opublikowano

@up

Wszystko wyjdzie w praniu. RIOT zawsze daje takie notki, żeby zachęcić graczy. Oni włączają RAGEMODE, a potem okazuje się, że było to k.

Nie mówię, że nie jest ok. Tak czy inaczej w LoLa będę grać :P Mimo wszystko to dość spora zmiana w czymś na co większość z nas ciężko pracowała.

Pomysł sam w sobie może okazać się dobry, Riot chyba jeszcze niczego nie zepsuł tak strasznie, a przyzwyczajanie się do ich zmian przychodzi z łatwością. Ale mało informacji jest póki co, gdyż czuję niedosyt + ciekawi mnie to w jaki sposób znajdzie mi 9 osób na moim poziomie i w jakiej skali będą to mierzyć

heh

Opublikowano

Co do srebra, tam jest chyba nawet więcej trolli niż w bronz elo. Cięzej już tego golda wbić, gdzie jest masa trolli na przedziale ~ 1400-1450.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...