Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Modernizacja i przerabianie tableta lub... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Posiadam tableta GoClever Tab A73, lecz zrobił on hyc i nie działa w nim dotyk.

W związku z powyższym wpadłem na pomysł przeróbki tableta na "netbooka". O co chodzi ? Planuję zwiększyć RAM do 1 gb (za pomocą czegoś takiego: http://allegro.pl/pamiec-oem-1gb-1333mhz-ddr3-non-ecc-i2934650757.html ; obecnie jest 512, co trochę "dławi" system). Koszt to jakieś 30 zł z robocizną (trzeba od wujka pożyczyć co nie co). Do tego chciałbym dokupić klawiaturę z touchpadem - około 100 zł, kupić kartę 8/16 GB na allegro - ~40zł, średniej klasy, ważne żeby działała, oraz zainstalować Linux'a bądź Windowsa CE 6.0 - friko.

I tu pojawia się moje pytanie. Czy wy wydalibyście około 170 zł, aby zrobić coś takiego ? Z góry mówię, że nie chcę wydawać zbyt dużo (kupno nowego tableta średnio wchodzi w grę, bo potrzebuję brać go do szkoły - Android średnio mi się spisze na pełną obsługę pakietu Office bądź odpalanie jakiegoś kodu źródłowego lub też zwykłe szybkie pisanie bez błędów) a kupno netbooka z Win CE 6.0 to przynajmniej 300 zł (dodatkowo, trzeba szukać, żeby nie trafić na chujostwo które rozleci się po miechu).

Co zrobilibyście na moim miejscu? Zrobić coś takiego, a może jednak zakupić te chińskie coś z Win Ce 6.0? A może macie jakieś inne propozycje?

Czekam na wasze zdanie ;)

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano

Jak dla mnie przerabianie tabletu na netbooka kojarzy mi się z transwestytyzmem, czyli zmianą pierwotnego załozenia i przenaczenia. Mimo dokupienia ramu, linux będzie chodził o wiele gorzej niz na netbooku z racji totalnie innej architektury hardware'u. Dodatkowo nigdy nie wiesz, jak po takich kombinacjach sprzęt bedzie chciał współpracować. Przy takim koszcie(170zł to nie są małe pieniadze, wy hipsterskie burżuje) wydaje się to dosć ryzykowne, bo równie dobrze moze sie wykrzaczyć i 170zł pójdzie sie chędożyć. Na twoim miejscu poczekałbym do wakacji, zarobił troche hajsu i kupił normalnego netbooka, jeśli tak bardzo jest ci potrzebny. Po drugie, mówiąc, ze android nei nadaje sie do pracy na pliakch officowych udowadniasz, że nie znasz możliwości androida. Obsługa plików wordowskich to obecnie żaden problem.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Jak dla mnie przerabianie tabletu na netbooka kojarzy mi się z transwestytyzmem, czyli zmianą pierwotnego załozenia i przenaczenia. Mimo dokupienia ramu, linux będzie chodził o wiele gorzej niz na netbooku z racji totalnie innej architektury hardware'u. Dodatkowo nigdy nie wiesz, jak po takich kombinacjach sprzęt bedzie chciał współpracować. Przy takim koszcie(170zł to nie są małe pieniadze, wy hipsterskie burżuje) wydaje się to dosć ryzykowne, bo równie dobrze moze sie wykrzaczyć i 170zł pójdzie sie chędożyć. Na twoim miejscu poczekałbym do wakacji, zarobił troche hajsu i kupił normalnego netbooka, jeśli tak bardzo jest ci potrzebny. Po drugie, mówiąc, ze android nei nadaje sie do pracy na pliakch officowych udowadniasz, że nie znasz możliwości androida. Obsługa plików wordowskich to obecnie żaden problem.

Faktycznie, zmieniłbym założenie ale zmusza mnie do tego niedziałający dotyk, który dokupić nie jest łatwo...

Linux którego miałbym zainstalować jest specjalnie zoptymalizowany dla słabszych urządzeń (na 512 MB RAM'u nawet się nie tnie zbyt, delikatne opóźnienie nie przeszkadzające w korzystaniu

dowód, tak zwany Lubuntu). Z tego co latałem i czytałem po forach, to sprzęcik jeszcze lepiej się zachowuję po dodaniu RAM'u nawet na androidzie (GTA III nie muli w ogóle).

Znam możliwości Androida, aczkolwiek tu mi bardziej chodziło o to, że jest lepiej korzystać z klawiatury fizycznej, niż wirtualnej do szybkiego pisania.

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano

Faktycznie, zmieniłbym założenie ale zmusza mnie do tego niedziałający dotyk, który dokupić nie jest łatwo...

Linux którego miałbym zainstalować jest specjalnie zoptymalizowany dla słabszych urządzeń (na 512 MB RAM'u nawet się nie tnie zbyt, delikatne opóźnienie nie przeszkadzające w korzystaniu

dowód, tak zwany Lubuntu). Z tego co latałem i czytałem po forach, to sprzęcik jeszcze lepiej się zachowuję po dodaniu RAM'u nawet na androidzie (GTA III nie muli w ogóle).

Znam możliwości Androida, aczkolwiek tu mi bardziej chodziło o to, że jest lepiej korzystać z klawiatury fizycznej, niż wirtualnej do szybkiego pisania.

Ja generalnie wychodzę z założenia, że jeśli cos działa, to niech sobie działa, bo jak się ,kolokwialnie mówiąc, wsadzi pazury, to może przestać działać w ogóle. Weź też pod uwagę to, ze im lepsze parametry i wiecej podpiętego hardwaru, tym apetyt na energię rośnie.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...