Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Minecraft na innych silnikach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Piszę temat zainspirowany trzema filmikami z YouTube'a pokazującymi Minecrafta na innych silnikach.

Na silniku UnrealEngine3

http://craftsite.pl/forum/index.php?/topic/25768-minecraft-w-unreal-engine-3/

Na silniku CryEngine (z gry Crysis)

http://www.gambler.pl/MATERIAL/4223/craftable,-,minecraft,na,silniku,z,crysis.html

Na silniku Source

http://www.youtube.com/watch?v=ONWdSWXxW88&feature=player_embedded

I pojawia się problem - na tych silnikach nie da się wielu rzecz robić. Przykładowo budować, niszczyć klocków, i wielu innych oczywistych rzeczy dla Minecrafta, ale są dużo lepsze, bardziej realistyczne animacje. W związku z tym mam parę pytań:

1) Na jakim silniku jest stworzony docelowo Minecraft? Czy może Notch wgrał autorski silnik? (Tak mi się właśnie wydaje)

2) Czy da się w jakiś sposób/możliwe jest połączenie cech normalnego silnika Minecraft i innych jak UnrealEngine i CryEngine? Skoro da się tworzyć autorskie silniki, to da się także je edytować, czyli można przenieść Minecraft na np. UnrealEngne, Source lub CryEngine i zachować cechy Minecrafta (niszczenie, budowanie), ale żeby były lepsze animacje i stabilniejsza gra itp? Czy dałoby się wtedy tworzyć mody i dodawać je, skoro minecraft nie byłby na Javie? Albo można zrobić to wszystko już teraz, nic nie przerabiając na Javie w normalnym minecrafcie?

Pozdrawiam i proszę w miarę o szczegółowe odpowiedzi. Dam lajki. Z góry dzięki.

Opublikowano

2. Minecraft jest napisany w javie, przez Notcha i nie ma specjalnego silnika. Owszem możliwe jest stworzenie minecrafta na innym silniku, ale jest to wg nonsens, ponieważ trzeba wszystko pisać od podstaw. Trzeba byłoby zedytować zdecydowanie większość kodu od renderingu w minecraft, ba napisać całe api najlepiej, aby dodać taką strzelającą giwerę do minecraft (bynajmniej tak mi się wydaje). Żeby coś takiego osiągnąć trzeba byłoby zadać sobie wiele trudu i poświęcić wiele wiele godzin by coś takiego dodać. Moim zdaniem jest to niepotrzebne, bo pięknem i ideą minecrafta są właśnie piksele i nasz kwadratowy świat i oczywiście prostota.

Opublikowano

Czyli jest możliwe zrobienie minecrafta od podstaw na innym silniku. Tylko chodzi o to czy da się go odwzorować w niszczeniu i dodawaniu bloków, z twojej wypowiedzi wychodzi na to że tak. Zgadzam się z tym co napisałeś, że minecraft jest prosty. I tak można wiele rzeczy dodać na Javie. Jednak czasami można trochę pokombinować i odmienić sobie wiele rzeczy. :)

I ostatnie pytanie:

Czy można w normalnym Minecrafcie opartym na javie pozmieniać skiny i animacje postaci? Tzn. żeby skiny nie były kwadratowe, tylko przybliżone do kształtu normalnych ludzi jak np. w CS, i żeby ręce, głowa itp. poruszały się też w miarę realnie, mobki tak samo. Ogólnie chodzi mi o to jak na filmiku z silnika CryEngine który podałem. Aha i nie odpowiedziałeś na to pytanie, czy dałoby się robić coś w rodzaju pluginów i modów na innym silniku? :D

Opublikowano

Wierz mi, są już tacy ludzie i ich znam. :) Zwykłe serwery z pluginami lub modami napisanymi na javie im się już znudziły. Nie odpowiedziałeś na moje "ostatniejsze" pytania to na samym dole. :D

I ostatnie pytania:
Czy można w normalnym Minecrafcie opartym na javie pozmieniać skiny i animacje postaci? Tzn. żeby skiny nie były kwadratowe, tylko przybliżone do kształtu normalnych ludzi jak np. w CS, i żeby ręce, głowa itp. poruszały się też w miarę realnie, mobki tak samo. Ogólnie chodzi mi o to jak na filmiku z silnika CryEngine który podałem. Aha i nie odpowiedziałeś na to pytanie, czy dałoby się robić coś w rodzaju pluginów i modów na innym silniku?  

Opublikowano

To była odpowiedź od razu na te dwa ostatnie pytania zawarte w BBCode, no nie? :D Ale tak to z góry dzięki, ciekawość zżera. :D

Już wiem że to moje drugie ostatnie pytanie dotyczące modów na innych silnikach (przykładowo silnik Source - napisany w C++) jest już sprawdzone. Mody można robić podobnie jak na Javie, tylko dłużej i wszystko to samo można odwzorować, dodatkowo C++ jest stabilniejszy. Tylko czy da się robić różne kształty skinów na zwykłym Minecrafcie na javie? Wiem że w innych silnikach tak, ale twoja odpowiedź niezbyt była sprecyzowana. Daj jeszcze posta to lajka jeszcze dostaniesz. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...