Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Obiążenie serwera questami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam bardzo nietypowe pytanie, otóż:

Czy masa questów wgrana na serwer spowoduje jego obciążenie?

Dużo różnych wypowiedzi czytałem, sam nie jestem pewny.

Powiedzmy, że wgram 100 różnych questów na serwer ( fabularne ), przy 500 osób on-line.

Ktoś się gdzieś wypowiedział, że funkcja czasu ( timer, loop_timer ) ustawiony w małej częstotliwości strasznie zmuli maszynę.

Ja wiem tylko tyle, że tworzy się katalog object razem z konkretnymi folderami ( w zależności od treści questów ) oraz w bazie danych w tabelce 'quest' - wszystkie state, qf, każdego z graczy.

Czy rzeczywiście tak jest, że masa questów może bardzo spowolnić serwer, w jakim stopniu i co można zrobić, żeby to jakoś zoptymalizować?

Proszę tylko o sensowne wypowiedzi!

KONIEC

-----------------------------------------

2013-08-15

Opublikowano

Zależy jakie to sa questy bo jak ja mialem serwer to mi nie lagowalo serwera a ja mam kompa 4GB ram 3.10 ghz

Opublikowano

Używanie wszelkich funkcji, które wyrzucają wartości do bazy oczywiście skutkuje obciążeniem serwera. Funkcje te na ogół używamy w dungeonach i innych rajdach. Stopień obciążenia? Hmm... dosyć niski. Stale dropiąc itemy, wymieniasz informacje z bazą danych i jakoś nikt nie powiedział, by usunąć drop z serwera. Oczywiście, baza może być bardziej obciążona gdy kilka osób robi jednocześnie dungeony, ale równie dobrze obciąży bazę kilka osób dropiących itemy :).

Zbędne są logi zapisywane w bazie, ich można się spokojnie pozbyć - od tego są dify.

Opublikowano

Nie jest powiedziane, lecz questy obciążają serwer w takim stopniu że nie jest to widoczne ,ani odczuwalne.

joker%20sygnatura.jpg

Moje Wideo poradniki :

http://www.youtube.com/watch?v=GxIE_-D48Mo&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=STxO41rFQus&feature=channel&list=UL

Opublikowano

No chyba, że napiszesz questa z pętlą... ale wtedy to Ci baza padnie, a nie zlaguje serwer :).

Opublikowano

Ktoś się gdzieś wypowiedział, że funkcja czasu ( timer, loop_timer ) ustawiony w małej częstotliwości strasznie zmuli maszynę.

W zasadzie to tylko loop_timer i ustawiony tak poniżej 3 sec.

Przy mocnym procesorze nic serwerowi nie będzie od questów

No chyba, że napiszesz questa z pętlą... ale wtedy to Ci baza padnie, a nie zlaguje serwer :).

Pierdolisz głupoty synek.

Opublikowano

Pierdolisz głupoty synek.

Hmm.. ok, zrób questa gdzie będzie jakiś 1 state, następnie zapętlij questa. Przykładem nieumyślnego stworzenia pętli jest nieumiejętne użycie timerów - czyli na dobrą sprawę można stworzyć pętle w głupim dungeonie, bo wykorzystujemy obie te funkcje. Poczekaj, aż Ci wywali tabelę quest od nadmiaru rekordów. :)

Opublikowano

W serwery które dzisiaj oferują nam serwerownie to nie są serwery te które były 2 - 3 lata temu , teraz są takie maszyny co dają radę, nie będzie mulić możesz wgrywać śmiało .

Nieregulaminowa sygnatura

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...