Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Promowanie w interecie

Pan Suavek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jestem grafikiem komputerowym poniekąd :D

Chciałbym zacząć zarabiać, żądam bardzo mało za dowolne projekty, bo zaledwie 10 zł.

Miałem już paru klientów troszkę kaski przybyło,

jednakże chciałbym rozpocząć szeroką i masową produkcję (czy jakby to tam nazwać).

I robić zlecenia na wyższą skalę, co jest niezbędne do wypromowania się?

Czy potrzebne mi portfolio?

Jak się zareklamować i zdobyć pierwszych klientów?

Opublikowano

Załóż własną firmę, potem stronę do niej oraz facebook. Możesz też wynajmować reklamy w telewizji lub miejsca na reklamę na billboardzie.

No dobra, ale na to potrzebna jest fortuna. Mógłby zacząć od czegoś prostszego. Zrób sobie jakiś ciekawy banner, na którym umieścisz najpotrzebniejsze informacje. Wrzucaj go wszędzie gdzie się da - strony, sygnaturki itp. itd. Na pewno ktoś zauważy. :) Drugą, wcale nie głupią, opcją jest stworzenie właśnie strony na fb promującą Twoją 'działalność'. Mógłbyś także porobić ulotki z przykładową grafiką przez siebie stworzoną i porozklejać po mieście. :)

Opublikowano

Nie znacie zasad rynku, więc proszę, nie prawcie koledze takich "rad" bo gorzej na tym wyjdzie, niż z tego korzysta.

Po pierwsze musisz to zrobić z głową. Nigdzie nie może być wzmianki, że za swoje prace żądasz wynagrodzenia, chyba, że chcesz by ZUS Cie przyłapał i kazał płacić składki od dochodów.

Wielu "grafików" właśnie na to się nacięło. Szukało łatwego sposobu na zarobek i się dorobiło... Więc rozsyłanie ulotek po mieście (pff) odpada.

Na razie nie jesteś w stanie nic zrobić, poza bawieniem się w grafika wśród swoich znajomych. Zyskasz lepsze umiejętności, będziesz mógł myśleć o promowaniu się. Na chwilę obecną jest to tylko marnowanie czasu, które i tak nie przyniesie rezultatów.

Tutaj na mpc wiele osób potrzebuje jakiś prac graficznych, szukaj, pytaj, oferuj. Z prac stworzonych będziesz mógł za jakiś czas myśleć o portfolio.

Opublikowano

Po pierwsze to podstawy. Nie wiem ile masz lat oraz czy już pracujesz ale musisz się liczyć z tym, że zarabiając na czysto masz mnóstwo składek i formalności do wypełnienia, ot podatek dochodowy na początek :)

Polecam robotę "na czarno", rozreklamować możesz spróbować się np. na DeviantArcie. Za "Commissions" można zarobić przy minimalnych szansach na przyłapanie :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano
Polecam robotę "na czarno", rozreklamować możesz spróbować się np. na DeviantArcie. Za "Commissions" można zarobić przy minimalnych szansach na przyłapanie :)

Jeżeli dochód z tych projektów nie będzie przekraczał chyba 3 tys. w roku to nie ma czym się martwić, a wątpię, by tyle wybulił.

Opublikowano

Wredna akurat masz rację z tym, że nie powinien pisać o jakimkolwiek wynagrodzeniu. Co prawda o zapłacie nie wspominałam, ale fakt, że rozwieszanie ulotek mógł odebrać dwuznacznie. Zatem nie pozostaje mi nic innego jak przyznać Tobie rację Wredna.

Opublikowano

Zrób se konto na takich portalach jak

http://www.behance.net/

ale najlepiej jakbyś najpierw obejrzał prace innych userów np. z portalu powyżej i stwierdził czy twój poziom jest wystarczający by wgl brać się za portfolio. Ja na twoim miejscu o ile do tematu podchodzisz na poważnie i chcesz z tego czerpać kasę bym się trochę podszkolił, bo po twojej sygnie widać że nie za wiele potrafisz.

pozdro

ItgMSFz.gif­

Opublikowano

Załóż forum z grafiką np. o nazwie forum grafika costam. A potem stronę z twoją galerią cośtam.pl - Nazwa strony ma być taka sama jak forum. Ludzie będą potrzebować pomocy wejdą na twoje forum, a potem z miłą chęcią zobaczą galerie :> Forum i strona nie są drogie :P

No i oczywiście bannery .:> Ustawiaj sygny na innych forach itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...