Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak ułożyć kostkę Rubika (Beta)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o cierpliwość i poczekać na grafikę oraz poprawienie drobnych błędów stylistycznych. Jednak obiecuje, że to będzie dobry TuT i z pewnością będziecie w stanie pokonać te łamigłówkę. Wybaczcie, że napisane w taki sposób ale już to naprawiam :)

Uwaga: Jeżeli nie chcesz czytać tego gadania o tym i tamtym proszę przejść do spoilera na dole.

Siema. Dzisiaj postaram wam się pokazać jak w najłatwiejszy sposób jaki znalazłem by wreszcie się uporać z tą popularną łamibanią. Po przeczytaniu tego tuta będziecie mogli z dumą powiedzieć, że to jest łatwe. A więc zaczynajmy.

Aby ułożyć kostkę Rubika potrzebujemy:

Kostka Rubika o ściankach 3x3x3 (jak nie macie to przestańcie czytać tego tuta)

Cierpliwość

Chęci

Może najpierw o samej kostce.

Kostka Rubika to popularna zabawka logiczna wynaleziona przez Ernő Rubika w 1974 roku. Zabawa kostką polega na takim ułożeniu kwadratów, aby na każdej ścianie wszystkie posiadały jeden kolor. Składa się ona z 26 sześcianów i przegubu umieszczonego w środku. Przegub ten umożliwia każdej z zewnętrznych warstw kostki obrót wokół osi prostopadłej do danej warstwy i przechodzącej przez środek kostki.

Liczba kombinacji różnych ułożeń kostki 3x3x3 wynosi ponad 43 tryliony.

Polak Michał Pleskowicz zajmuje 3-cie miejsce na świecie z czasem 6,11 s. Pierwszy jest Australijczyk Feliks Zemdegs z czasem 5,66 s.

Źródło:

wikipedia

To chyba wszystko co mogłem powiedzieć na temat samej kostki a teraz to na co wszyscy czekaliście:

PS: Czytajcie cały punkt przed zrobieniem jakiegokolwiek ruchu!

Zacznijmy od pomieszania kostki.

1. Najpierw wybieramy kolor od którego zaczynamy. Ja np. zacznę od białego i to będzie moja podstawa (P). Kolor ścianek możemy zobaczyć po środkowym polu na ścianie (jeżeli środek jest żółty to mamy do czynienia z żółtą ścianą). Wszystkie ścianki które się stykają z podstawą będę nazywać bocznymi ścianami (B ), a ścianę naprzeciwko Podstawą' (Podstawą prim) (P').

Czyli

P-Podstawa (biały)

B-Boczna ściana (czerwony, niebieski, zielony, pomarańczowy)

P'-Druga podstawa (żółty)

2. Znajdujemy klocki tego samego koloru które będą razem z środkiem tworzyć krzyż "+". Należy pamiętać, że nie chodzi mi tu o fragmenty ściany z

których możemy zrobić "x". Jeżeli kiedyś układaliście kostkę Rubika (ale niestety wam się to nie udało) to powinniście je znaleźć i ułożyć w

30 sekund. Tutaj niestety wam za dużo nie pomogę ponieważ każdy ma inaczej pomieszaną kostkę (43 tryliony możliwości). Podstawę (P) trzymamy na górze do odwołania.

3. Kiedy krzyż jest gotowy należy sprawdzić czy jest on prawidłowy (czyli należy sprawdzić czy w (B ) środkowy klocek i klocek stykający się z

(P) na środku ściany (B )są tego samego koloru). Jeżeli się nie zgadza to kręcimy ścianą (P) do czasu aż będą co najmniej dwie pasujące ścianki. Następne dwie ułożymy

sami. Jeżeli mamy już dwie poprawne i dwie wadliwe ścianki robimy tak, że najpierw obracamy wadliwą ściankę (B )o 180 stopni i kręcimy ścianką (P') aż fragment z pierwszej ścianki (B )znajdzie swojego równie wadliwego sąsiada w taki sposób by kolory na dole drugiej uszkodzonej ścianki (B )się zgadzały. Jeżeli się zgadzają to w takim razie obracamy drugą ściankę (B ) o 180 stopni. Teraz nie mamy pełnego krzyża ale wystarczy znowu obrócić (P') by w pierwszej ściance (B )pasował dół. Wtedy obracamy pierwszą ściankę (B )o 180 stopni. W ten oto sposób powinien ci wyjść prawidłowy krzyż "+". Jeżeli jakimś cudem wyszedł ci prawidłowy krzyż przed instrukcjami to nic nie zmieniaj.

4. Teraz zajmiemy się krawędziami ponieważ tylko one dzielą nas od całej białej ściany. Na początku zajmiemy się krawędziami które są na

dole (nie stykają się z biała ścianą). Sprawdźmy teraz jakie kolory posiada dana krawędź (krawędź ma zawsze trzy kolory z czego trzecia to

zawsze będzie biały). Jeżeli mamy np. biały, zielony i czerwony to wtedy kręcimy podstawą (P') do momentu kiedy będzie na narożnikach ścian (B )gdzie

środkiem jest zieleń i czerwień. Jeżeli krawędź jest dobrze obracamy kostkę w odpowiedni sposób i wykonujemy algorytm.

1357753648-U632563.png

. Wykonujemy go tak długo, aż ta krawędź wejdzie na swoje miejsce. Pamiętajcie o dokończeniu algorytmu (czyli przekręceniu P' w prawo). Jeżeli po 10-ciu próbach nie wskoczył na swoje miejsce wtedy sprawdź jeszcze raz czy ustawiłeś go w dobrej pozycji. Wsadzamy wszystkie krawędzie zgodnie z instrukcją.

5. Po stworzeniu całej białej ściany po bokach (B ) powinniśmy zobaczyć "odwrócone czołgi". Jeżeli w każdym boku (B )jest taki czołg oznacza

to, że biała ściana jest ułożona poprawnie. Teraz odwracamy kostkę o 180 stopni dzięki czemu P' (żółty) jest na górze a P na dole (biały). Teraz

czołgi są odwrócone ku górze.

6. Teraz zajmiemy się drugim wierszem. Jak przypominam ściana w kostce Rubika ma 3 wiersze i 3 kolumny. W takim razie jak to zrobić?

Przesuwamy górą o 90 stopni w prawą lub lewą stronę tak długo dopóki nie znajdziemy "Tłumika" do tej lufy (Bez skojarzeń). Jeżeli

znaleźliśmy tłumik do naszego czołgu sprawdźmy czy nie jest aby żółty na górze (jeżeli jest to szukamy dalej albo wybieramy czołg innego

koloru). Kiedy mamy już "tłumik" i nie ma żółtego koloru na górze w takim razie sprawdzamy kolor i patrzymy czy od lewej lub prawej strony naszego czołgu z "tłumikiem" mamy czołg tego samego koloru co na górze. Jeżeli nasz czołg po prawej ma ten sam kolor co górny bok na ścianie P' wykonujemy algorytm

1357753892-U632563.png

jeżeli natomiast znajduje się po lewej stronie wykonujemy

1357753930-U632563.png

. Po skończonym algorytmie widzimy, że ten bok

wszedł w swoje miejsce w ten oto sposób < tu będzie screen>. Robimy tak z każdym.

7. Jeżeli mamy prawie wszystkie boki włożone (czyli albo mamy same żółte tłumiki albo tłumiki stykają się z żółtym bokiem P'), a jeszcze nie mamy pełnych dwóch wierszy w takim razie po prawej lub lewej stronie "uszkodzonego" boku robimy odpowiedni algorytm (w lewo lub w prawo zależy gdzie jest uszkodzony bok punktu na którego patrzymy), więc trzeba go wyrzucić i włożyć jeszcze raz danym algorytmem jak to było w 6 punkcie.

8. Mamy już 2 całe wiersze (P oraz środkowy) (JUPI JEJ!) jednak to nie koniec. Naszym zadaniem teraz jest ułożenie żółtego krzyża no i teraz mamy

tu 3 możliwości. <tu stawie screeny z kwadratem, "L" i "-">. Jeżeli mamy sam kwadrat na środku to używamy tego oto algorytmu

1357754022-U632563.png

kręcąc

ścianą B. Widzimy, że z krzyża powstała nam litera L (chodzi mi tylko o boki a nie krawędzie). Jeżeli widzimy tą literę ustawiamy kostkę

Rubika w taki sposób aby ta litera "L" była odwrócona po boku (odbicie lustrzane) i wykonujemy jeszcze raz ten sam algorytm na boku (B ).

Jeżeli dobrze wykonaliśmy algorytm powinniśmy mieć na górze żółty minus "-". Jeżeli mamy ten minus wykonujemy jeszcze raz ten sam

algorytm na boku (B ). W ten oto sposób mamy żółty krzyż.

9. Mimo, że mamy już żółty krzyż nie jest on jeszcze prawidłowy. Teraz magiczną kombinacją sprawimy, że nasz żółty krzyż będzie

prawidłowy. Na początku kręcimy górą aby 2 z 4 ścian miały ten "tłumik" do wcześniej wspomnianego czołgu. I teraz mamy 3 możliwości.

Prawidłowe tłumiki leżą po a) sąsiednich ścianach <tu będzie screen> lub naprzeciw <tu będzie screen>. Jest jeszcze możliwość, że wszystkie "tłumiki"

pasują (Tutaj nic nie zmieniamy i przechodzimy do punktu 10-tego). Jeżeli "tłumiki" pasują na sąsiednich ścianach (przyprostokątne) obracamy kostkę w lewo

w taki sposób aby ściany z zgadzającymi się "tłumikami" były odpowiednio po prawej stronie i naprzeciw ściany na którą aktualnie patrzysz.

Kiedy mamy tak ustawioną kostkę ścianą B przed naszymi oczami kręcimy w odpowiedni sposób:

1357754077-U632563.png

.

Jeżeli natomiast mamy ściany (B )na których "tłumiki" są naprzeciw siebie obracamy kostkę tak by były po prawej i po lewej stronie od

ściany na którą patrzysz i robimy ten sam algorytm który przed chwilą podałem. Dzięki temu mamy to samo co w podpunkcie a) i wykonujemy to co podałem wcześniej.

10. Widzimy już, że kostka nabiera kształtu. Przed nami tylko ten i jeszcze jeden punkt. Naszym zadaniem będzie teraz tak odpowiednie

ustawienie krawędzi, żeby bez problemu mogły wskoczyć. Zacznijmy od obracania kostką i znalezienia chociaż jednej krawędzi która będzie

już perfekcyjnie pasowała do 3 boków pamiętając również o tym, że środek B musi być taki sam jak jego górny środkowy bok (czyli musi być prawidłowy) (2B i 1P'). Jeżeli już pasuje to trzymając kciukiem prawej ręki wykonujemy ten algorytm:

1357754110-U632563.png

. Jeżeli nadal nasz wzrok nie dostrzega pasującej krawędzi robimy to jeszcze raz. Jeżeli krawędzie do B i P' są zgodne (tylko zamiast żółtego mamy niebieski na górze) możemy przystąpić do ostatniego etapu.

11. Uwaga. Ostatni etap w układaniu kostki Rubika. Wszystko albo nic. Jeden fałszywy ruch rozwali cała naszą kostkę. No to

zaczynamy. Na początku wybierz 1 z krawędzi i kręć nim algorytmem który był podany jako pierwszy czyli

1357753648-U632563.png

. Jeżeli

pierwszy klocek wejdzie nie zapomnijmy dokończyć algorytmu (WAŻNE!!!). Następnie obracamy tylko ścianę P' w taki sam sposób jakbyśmy

szukali "tłumika" i jedziemy kolejną krawędź i tak w kółko dopóki wszystkie krawędzie nie wejdą. Jeżeli wszystkie krawędzie weszły a ty

dokończyłeś algorytm wystarczy, że spojrzysz na kostkę i bez problemu zobaczysz, że masz do dokończenia tylko poprawne ułożenie wierszy. ;)

Tutorial w 95% wykonany przez moją osobę (wyjątek stanowią grafiki algorytmów które są standardem w każdym podobnym tutorialu). To było kilka dni mozolnej pracy w Notatniku więc doceńcie to a ludzie którzy będą pisali "EEE... ale to jest forum o cheatach" itp. Natychmiast mówię, że to są pogaduszki czyli "Freestyle dla użytkowników"

Kolejni którzy powiedzą: "Pewnie ctrl+c i ctrl+v". Ruszać się i znaleźć chociaż w 60% TuT podobny do tego. Nie udało się? Też mi smutno -.-

Następny który powie "Ale po co to komu/To nie jest potrzebne" niech mówi za siebie ponieważ większość ma z tym problemy od dzieciństwa i stara się uporać z tą łamigłówką a ja wam pomoge.

Po tutorialu możecie układać kostkę Rubika w przeciągu od 3 do 30 minut. Wszystko zależy ile się nauczyliście.

Nie potrafię zrobić tego w "Code" w taki sposób żeby było estetycznie ;_;

Pozdrawiam.

PS: Prosiłbym jakiegoś GM'a lub Admina o podpięcie.

To jest najłatwiejszy sposób jaki można się nauczyć. Dalej już są skomplikowane algorytmy układania kostki dzięki czemu ułożysz ją w 30 sekund lub mniej.

Chyba ostatnia informacja. Jeżeli coś jest nie jasne wystarczy zapytać a nie "Bullshit, nie działa, przez ciebie straciłem sporą część swojego życia"- na wszystkie postaram się odpowiedzieć i wyjaśnić czemu ci akurat wyszło tak a nie inaczej.

@Down Nawet nie przeczytałeś a już komentujesz. Jeżeli uważasz, że to ctrl+c i ctrl+v to się mylisz. Cały tutorial pisałem samodzielnie i nawet teraz poprawiam własne błędy stylistyczne edytując post wiele razy.

Opublikowano

Napewno mi sie to przyda w przyszlosci.

Ale ogolem,jezeli to twoja praca to naprawde graty,widac wlozona prace.

Moze kiedys przetestuje ale narazie mnie do tego nie ciagnie :)

sstwc.jpg

Opublikowano

Nie ma to jak ułożenie kostki w 10 min, hmm?? :)

Tutek przydatny, sam zacznę właśnie robić swoją :)

93353141365207679707.png
by kml14

Cytat

I fight for peace, that's what I'm up here for.

- Patrick ,,PJ" James

Opublikowano

pisanie poradnika nic nie da, ja układam w średnio 30 sek, a nauczyłem się z youtuba ; )

Opublikowano

Dzięki, jak bd miał pod ręką kostke kiedyś to zobaczę jak mi wtedy pójdzie

//Nieregulaminowa sygnatura.

Miyoshi

Opublikowano

Kiedyś próbowałem ale nie dałem rady ;f i tak nie będę czytał poradnika wole sobie sam ułożyć i będę miał świadomość, że sam potrafię coś zrobić ;c

Opublikowano

@up nie ułożysz jak nie znasz algorytmów ;f

Co do poradnika, wątpię, żeby ktoś dał radę z pisanego ułożyć. To wszystko trzeba zobaczyć. Ja sam układam dwójkę w około 12s.

ancNW3C.jpg
The blues <3

Opublikowano

Na podstawie tego co napisaliście spróbuje nagrać kilka filmów (Moim aparatem o matrycy 8,3 Mpx), które znacznie poprawiłyby jakość tuta. W ten tydzień (lub kolejny) powinny już być.

Opublikowano

TuT jak ułożyć kostkę Rubika by Lenart

Kręć nią tak aby wszystkie kolory były na właściwym miejscu.

Dziękuję dobranoc.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Ja kiedyś miałem, ale nie szło tego układać. Nie mam cierpliwości do takich zajęć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...