Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak zrobić stoper na pasku EXP [REDSTONE]

iIvanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wiele ludzi pewnie zadaje sobie pytanie jak zrobić licznik sekund na pasku EXP. Ja wam podam sposób zrobiony z REDSTONE lecz on nadaje się tylko na serwery prywatne lub też na singla. Wiec zaczynamy!

Potrzebujemy:

Kilkanaście Grid_Py%C5%82_czerwonego_kamienia.png

20/30 Grid_Przeka%C5%BAnik.png

2/4 Grid_Czerwona_pochodnia.png

3/4 Grid_Lepki_t%C5%82ok.png

Zrobienie Stopera:

Na sam początek robimy włącznik stawiamy blok a na nim przycisk. Koło przycisku repieter skierowany na piston. Następnie położenie czerwonej pochodni oraz dwóch repieterów oto tak

ss:

post-636489-0-97306300-1357682390_thumb.png

Następnym krokiem będzie zrobienie timera, który będzie odliczał 0.6s. Robienie takiego timera jest proste. Po prostu kładziemy 6 repieterów obok siebie. Ja tutaj żeby wszystko ładnie się zmijściło to zrobiłem tak:

ss:

post-636489-0-37839600-1357682865_thumb.png

Następnie robimy stoper, który co sekundę będzie uruchamiał blok poleceń [ang. Command Block], który można uzyskać używając komendy:

[size=5]/give {NICK} 137[/size]

Ustawiamy obok bloku, który postawiliśmy w poprzednik kroku 2 redstone po prostej. Następnie po jednej stronie układamy repietery 3 + BLOK + 2. obok 2 repieterów w ten sam kierunek ustawiamy redstone i ustawiamy repietery teraz 2 + BLOK + 3. Następnie ustawiamy tam gdzie miały znajdować się bloki do nich ustawiamy tłoki. Ma to tak wyglądać

ss:

post-636489-0-88138300-1357683068_thumb.png

Następnie do tych tłoków wstawiamy jakby wyłacznik ich aby wyłączyły one stoper. Tak ma wyglądać mniejwiecej wyłącznik

ss:

post-636489-0-03429400-1357683232_thumb.png

I ostatni już krok dodanie bloku poleceń. Żeby prawidłowo zaliczał czas musisz go ustawić po 10 repieterach. Czyli my zamiejszczamy go pod piston. 6, które są na włączniku + 3, które są do pierwszego tłoku. ten 1 repieter jest w przycisku. W command blocku wpisujemy zawartość

/xp 1L @a

ss:

post-636489-0-88079600-1357683524_thumb.png

Dziękuje za przeczytanie poradnika. Jeśli się spodobał możesz dać Like. Jakieś pytania? Pisz ja napewno odpowiem. Jakieś błędy daj znać poprawie.

Opublikowano

"zmijściło" "Czyli my zamiejszczamy go pod piston" + ripiter - powinno sie pisac repeater.

Pozdrawiam Pucza :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...