Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jaki VPS?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Jako że nie orientuję się w VPS Dedykowanych w Polsce a chciałem postawić serwer - czy ktoś mógłby coś polecić? Chwilowo nie potrzebuje na zbyt wiele osób. Co proponujecie ? Na ile osób da radę? Tylko bez przesady na początek :)

Może coś z:

http://home.pl/serwery/dedykowane ?

Przyjmę każde propozycje

2536842761.png

Opublikowano

Jeżeli zamierzasz stawiać serwer do testów do max 10 osób to polecam serwer VPS z exone.pl za 19zł.

http://www.exone.pl/

A tak ogólnie to polecam kimsufi :)

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Opublikowano

Któraś opcja konkretnie?

A jest coś bez limitu transferu?

Jakie są polecane opcje tak powiedzmy na 400-500 osób?

http://www.ovh.pl/se.../sp_32g_ssd.xml ?

Jeśli chcesz się bawić to na kimsufi masz dedyki od 50 zł. Serwer by utrzymał te 500 osób to już są kosztowne.

VPS to tylko serwerownia hosteam, lecz to są już spore koszta. Bez funduszy lepiej się nie bawić w stawianie serwera. Serwer, by ustał i nie padł od DOS to na ogół ok 1000 zł miesięcznie - można taniej ale nie masz gwarancji stabilności. Osobiście nie lubię VPS.

Jeśli dedyk porządny to tylko OVH z wyższej półki :D. Hosteam ma chu**** procki i7, które są wielkim G w porównaniu do Bi-Xeon w OVH. Na OVH łącze 10 gbps + firewall lepiej ogarną dosy niż te zabawki z hosteam, a koszt praktycznie ten sam :D.

Serwer w OVH, który podałeś utrzyma 500 osób ale wystarczy 1 złośliwa osoba i Twój serwer pada jak mucha.

Opublikowano

Jeśli chcesz się bawić to na kimsufi masz dedyki od 50 zł. Serwer by utrzymał te 500 osób to już są kosztowne.

VPS to tylko serwerownia hosteam, lecz to są już spore koszta. Bez funduszy lepiej się nie bawić w stawianie serwera. Serwer, by ustał i nie padł od DOS to na ogół ok 1000 zł miesięcznie - można taniej ale nie masz gwarancji stabilności. Osobiście nie lubię VPS.

Jeśli dedyk porządny to tylko OVH z wyższej półki :D. Hosteam ma chu**** procki i7, które są wielkim G w porównaniu do Bi-Xeon w OVH. Na OVH łącze 10 gbps + firewall lepiej ogarną dosy niż te zabawki z hosteam, a koszt praktycznie ten sam :D.

Serwer w OVH, który podałeś utrzyma 500 osób ale wystarczy 1 złośliwa osoba i Twój serwer pada jak mucha.

1. Nie mówiłem że za 50zł to ma być :))

2. DDoS to nie problem bo mam gościa od zabezpieczenia serwera jak coś.

2536842761.png

Opublikowano

1. Nie mówiłem że za 50zł to ma być :))

2. DDoS to nie problem bo mam gościa od zabezpieczenia serwera jak coś.

Podstawowym zabezpieczeniem jest przepustowość łącza. W przypadku OVH 10Gbps bo nie masz wsparcia od serwerowni, do tego firewall od nich i luzik, max obciążenie, które moga ci wygenerować to 900 Mb, a Ty masz 10x tyle. Serwerownia Hosteam ma bardzo dobry firewall ale do dupy procesory, które przy większej ilości graczy padają jak muchy. 1000 graczy i serwer może się wyłączyć.

Jesli masz kasę to:

https://www.ovh.pl/s...wane/hg_ssd.xml

+

https://www.ovh.pl/s...edykowane.xml - ten pierwszy wystarczy.

Lepszego połączenia nie znam. Do tego instalujesz na FreeBSD PacketFilter - serwer nie do ruszenia i wytrzyma do 3k graczy.

Opublikowano

Podstawowym zabezpieczeniem jest przepustowość łącza. W przypadku OVH 10Gbps bo nie masz wsparcia od serwerowni, do tego firewall od nich i luzik, max obciążenie, które moga ci wygenerować to 900 Mb, a Ty masz 10x tyle. Serwerownia Hosteam ma bardzo dobry firewall ale do dupy procesory, które przy większej ilości graczy padają jak muchy. 1000 graczy i serwer może się wyłączyć.

Jesli masz kasę to:

https://www.ovh.pl/s...wane/hg_ssd.xml

+

https://www.ovh.pl/s...edykowane.xml - ten pierwszy wystarczy.

Lepszego połączenia nie znam. Do tego instalujesz na FreeBSD PacketFilter - serwer nie do ruszenia i wytrzyma do 3k graczy.

I ten mi odpowiada... Tylko nie widzę sensu inwestować w serwer do 3k graczy.... Nie spodziewam się ruchu przez początek dlatego myślę że bez sensu wydać na coś co nie wiadomo na ile wypali. Dlatego szukałem czegoś do 500 osób myślę.

2536842761.png

Opublikowano

I ten mi odpowiada... Tylko nie widzę sensu inwestować w serwer do 3k graczy.... Nie spodziewam się ruchu przez początek dlatego myślę że bez sensu wydać na coś co nie wiadomo na ile wypali. Dlatego szukałem czegoś do 500 osób myślę.

Widzisz, wybór masz między serwerem który utrzyma 3 k graczy z OVH i serwerem w hosteam z ta samą ceną co przy 1 k graczy może się wysypać z powodu przeciążenia maszyny. Cała reszta nie jest warta uwagi ze względu ma problemy z DDOS lub za słabą specyfikacją. Lepiej zainwestować w coś co utrzyma 3k graczy, nawet gdy będzie grało 1k. Masz pewność, że maszyna nie padnie. Przy procku i7, ruchomym łączu do 1 Gbps i garstce RAM w hosteam tej pewności nie masz. Hosteam zapewnia przy małym łączu dobre zabezpieczenia przed ddos, tyle.

Opublikowano

Blokada Pingowania i limit połączeń też powinna załatwić sprawę. Nie liczę na 1k osób. Początkowo tylko 500. Jak będzie więcej to kupię lepszy ale nie widzę sensu na początek.

2536842761.png

Opublikowano

Blokada Pingowania i limit połączeń też powinna załatwić sprawę. Nie liczę na 1k osób. Początkowo tylko 500. Jak będzie więcej to kupię lepszy ale nie widzę sensu na początek.

A co ci da blokada pingowania że tak spytam? Hmmm..? DDos nie opiera się na pingowaniu, jeśli ktoś przekazał Ci takie informacje to gratuluję. DDos szybciej bym nazwał wysyłaniem pakietów/zapytań do serwera. Oczywiście pingowanie to też zapytanie dotyczace sprawdzenia dostępności ale nie jest wykorzystywane do DDos. Limit połączeń czyli PacketFilter to tylko pogram, który trochę zmniejsza obciążenie... Wielkie G ci to da. Jeśli planujesz posiadać takie zabezpieczenia to może jednak zainwestuj w hosteam, by wszystko zrobili za ciebie. :)

OVH poniżej łącza 10Gbps - serwer trup

Hosteam z firewall - powyżej 1k graczy - raz w tygodniu serwer trup z powodu przeciążenia przez serwer Metin2 a dokładniej przez graczy.

VPS - Głupota - moim zdaniem - nigdy pod metin2 nie zdecydowałbym się pod VPS.

Opublikowano

VPS jeżeli chodzi o gry metin2 nie nadaję się... Chcesz graczy tak do 500osób? , nigdy nie masz pewności czy nagle na serwer nie wejdzie ci x2 razy więcej. Jeżeli wstawiasz prywatny serwer to kup dobry serwer a nie byle gó...o. Nie ma blokady przeciwko DDoS , jedynie naprawdę dobra maszyna potrafiła by to "odbić" a VPS? wystarczy kilka minut i masz po serwerze jak i po pieniążkach.

signjpg_swwrens.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...