Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Tani telefon z Androidem lepszy od Nokii 500.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Aktualnie posiadam Nokię 500, która pracuje na Symbianie Belle. Nie ma co ukrywać, telefon jest dość cienki. Nie ma GPU, mała ilość aplikacji, niezbyt płynne działanie. Używam go głównie do słuchania muzyki i właśnie dlatego ostatnio nie wytrzymałem, standardowy odtwarzacz muzyczny jest po prostu do bani. Działa wolno, samo przesuwnie listy klatkuje; nie da się uporządkować biblioteki, każdy album jest porozwalany w kilka różnych miejsc; często nie czyta pewnych informacji o utworze bądź np. okładek. Oczywiście największym mankamentem jest system gdyż nawet nie ma żadnego, godnego uwagi zamiennika.

Dlatego proszę o jakąś radę co do wyboru nowego telefonu. Póki co nie szykuję się do zakupu ale wolę wiedzieć na co mam się przygotować gdybym kiedyś nie wytrzymał, a moja 500 wylądowałaby na którejś ze ścian. Od nowego telefonu oczekuję po prostu by działał lepiej niż Nokia:

- nie muszą działać na nim wcale wypasione gry

- rozmiary telefonu nie mogą być znacząco większe od 500

- musi bez problemu otwierać pdf'y (tak do tego są programy, ale wczytywanie 100 stron nie może trwać kilku minut)

- oczywiście potrzebny jest dość funkcjonalny odtwarzacz multimediów

- posiadam kartę 16GB, a więc przydatne jest obsługiwanie jej

- zdjęcia muszą być porównywalne jakościowo bądź lepsze od tych robionych przez Nokię 500 (poprzeczka jest dość wysoko)

- wygodna byłaby też funkcja multi-dotyku

Podsyłajcie swoje propozycje, nad każdą się zastanowię. Miło będzie jeśli podacie jakieś uzasadnienia bądź porównania.

Dla ścisłości, telefon ma być jedynie lekko lepszy od Nokii 500, nie zależy mi na full-wypas sprzęcie, ma być w jak najrozsądniejszej cenie.

| | | | | taniecgitara basowa

| Bez komputera. Jeśli masz jakąś sprawę i chcesz pogadać na Skype/GG napisz najpierw tutaj, wejdę.

Opublikowano

Polecam xperie tipo.

Dobry procesor jak na ta cene, android 4.0 , jedyny problem to aparat 3,2 mpx moze ci nie wystarczyc.

ilw1.jpg

All Bad things must come to an end.

Opublikowano

http://tech.wp.pl/name,Nokia-Lumia-620,phoneId,15665,telefon.html?ticaid=1fd96

Lumia 620. <3 Jakbyś zdecydował się na coś lepszego jednak. :)

A z Androida to może jakiś Samsung? Galaxy Ace np. :) Albo Xperia U?

Powiedz może jaki jest Twój próg cenowy, bo nie wiem co najlepszego w cenie Ci doradzić. :)

Opublikowano

Polecam xperie tipo.

Dobry procesor jak na ta cene, android 4.0 , jedyny problem to aparat 3,2 mpx moze ci nie wystarczyc.

Bardzo ciekawa propozycja, jedyne co jest słabsze to ekran i aparat ale to można ścierpieć.

http://tech.wp.pl/name,Nokia-Lumia-620,phoneId,15665,telefon.html?ticaid=1fd96

Lumia 620. <3 Jakbyś zdecydował się na coś lepszego jednak. :)

A z Androida to może jakiś Samsung? Galaxy Ace np. :) Albo Xperia U?

Powiedz może jaki jest Twój próg cenowy, bo nie wiem co najlepszego w cenie Ci doradzić. :)

Telefony z Windows'em ogólnie są z tej wyższej półki cenowej, która może i nie jest poza moim zasięgiem ale nie chcę po prostu tyle wydać. Załóżmy, że chcę przeznaczyć maksimum 500 zł lecz jeśli trafi się okazja to ostatecznością będzie 750.

Xperia U odpada ponieważ nie ma wejścia na karty pamięci (czego w ogóle nie potrafię zrozumieć)

Ace jest już bardziej konkretną propozycją (chociaż nie cierpię nakładek systemowych Samsunga :P)

Z chęcią wysłucham kolejnych opinii, lepiej mieć szerszą wiedzę przez wyborem ;)

| Bez komputera. Jeśli masz jakąś sprawę i chcesz pogadać na Skype/GG napisz najpierw tutaj, wejdę.

Opublikowano

To może troszkę zmienię wymagania.

Dziś uruchomiłem moje świeżo zakupione Mee M9 pod iPhonem 5 mojego kolegi i to czego się obawiałem stało się prawdą. Nokia 500, którą dotychczas uważałem za naprawdę porządnie grający telefon nie wyciska z tych słuchawek nawet 50%. Dlatego proszę Was o propozycję telefonu, który głównie ŚWIETNIE ODTWARZA MUZYKĘ przez jack'a 3,5. W drugiej kolejności potrzebna jest pamięć, czyi nie może braknąć wejścia na karty do 32 MB. Reszta już standardowo to co napisałem w pierwszym poście.

A może zamiast kupić telefon polecanie dokupić jakiś przenośny odtwarzacz?

Opublikowano

LWW xD Albo x8 + dps manager i dobre ustawienia lub x10

Mam pod ręką x10 mini i niby nie jest zły ale tak mała zabawka mnie raczej nie pocąga. Xperia x10 jest dość słabym telefonem (miałem z nim krótką styczność).

Do muzyki dobry bedzie Sony Ericsson Live with walkman (LWW). Jest w miare wydajny tylko ma nieduzy wyswietlacz w porownaniu do nowszych smartfonow.

Może uda mi się go przetestować w przyszły tygodniu więc podzielę się swoimi wrażeniami. W międzyczasie nie pogardzę oczywiście kolejnymi propozycjami ;)

Opublikowano

Xperia Sola (oczywiście jeśli znajdziesz używkę)? Telefony z rodziny xperia byly zawsze "muzyczne". ;f

Też ciekawy telefon, choć różnica pomiędzy nowym, a używanym jest bardzo mała stąd wydaje mi się bardziej opłacalnym zakup nowego. Oczywiście nic przesądzonego.

A powtórzę swoje pytanie. Czy nie bardziej opłacalnym byłoby po prostu zakupienie przenośnego odtwarzacza? Nie interesuje mnie MP4, nie chcę odtwarzać na nim żadnych filmików lecz po prostu słuchać. Nie musi nawet posiadać wyświetlacza choć nie zaszkodzi, zawsze łatwiej się obsługuje. Brałbym bez wahania iPod'a shuffle ale 2GB to żenada. Jakieś rady?

W jakim dziale najszybciej uzyskam pomoc co do odtwarzacza?

Opublikowano

Odświeżam.

Opublikowano

Raczej każdy telefon jest lepszy od tej szajsowatej Nokii 500.

Ode mnie.. Jeśli zgodziłbyś się na telefon używany to:

z używek: do 500/550zł Samsung Galaxy S i9000; do 750zł HTC Sensation - będzie najlepszym wyborem w tej kategorii cenowej, do 750zł znajdziesz w bdb stanie, z co najmniej roczną gwarancją. W HTC Sensation masz ten plus, że wgrywasz custom rom z beats audio, dokupujesz lepsze niż oferowane w zestawie słuchawki i masz przyzwoity muzyczny telefon.

z nowych: do 750zł Samsung Ace 2, SGS Advance

Soniaków Ci nie polecam bo nie mają wejścia na kartę microsd

EMPTY :C

Opublikowano

Ok, na razie wszystkim dziękuję za wypowiedzi i propozycje. Dzięki Wam ogarnąłem trochę bardziej temat.

Proszę o zamknięcie. Jeśli będę jeszcze miał jakieś pytania, napiszę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...