Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]Język programowania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim mam do was takie pytanie, który język programowania mi polecacie? Chciał bym się zacząć uczyć bo już chyba najwyższy czas u mnie :D. Prosił bym was abyście pisali cos wg takiego wzrou:

Nazwa języka:
Co można nim napisać:
Poradniki: (mogą być różnego rodzaju poradniki internetowe albo książki, mogę kupić)

PS najbardziej mi zależy na programowaniu gier. Mogą to być gry przeglądarkowe typu Plemiona, jak i również gry typu CoD (wiem że to tego potrzeba ekipy ludzi i pełno nauki :))

Opublikowano

Po pierwsze, najpierw powinieneś poszukać innych tematów o tym, ale przejdźmy do konkretów.

Nazwa języka: C++

Co można nim napisać: Prawie wszystko co do napisania (Oprócz stron www itd.)

Poradniki: cpp0x.pl (Według mnie najlepszy kurs). Książka "Symfonia C++" autorstwa Jerzego Grębosza. (Ta książka najlepsza, ale i tak nie polecam książek).

Opublikowano

Co można nim napisać: Praktycznie wszystko na wszystkie systemy, może by problem z aplikacjami na komórki, tablety itp. Jest to najpotężniejszy

obecnie język.

Poradniki: oprócz kursów na cpp0x.pl polecam jeszcze Megatutorial "Od zera do gier kodera". Nie linkuję, bo wyskakuje od razu jak to wrzucisz

w Google. Naprawdę świetny poradnik i wszystko dobrze wytłumaczone.

userbar.png
Opublikowano

Odnosze wrażenie, że myślisz, że nauczysz się języka w 1dzień a w 2 napiszesz grę ?

Po 1. C++ nie zawiera samo w sobie funkcji do grafiki/grafiki 3d itp., żeby napisać jakąś gre musiałbyś się zainteresować DirectX'em albo OpenGL'em, jeśli to ma być gra 2D a nie 3D to SFML albo SDL.

Po 2. Pisanie gier to nie tylko pomysł, wymaga to bardzo dużej znajomości matematyki/fizyki, bez tego ani rusz.

Po 3. Pisanie gry przeglądarkowej w C++ jest delikatnie mówiąc bez najmniejszego sensu, zainteresuj sie PHP/JS

Po 4. Jak sie nie myle nie da się łączyć innych języków z C++ oprócz Assemblera

mca.png
Opublikowano

Po 4. Jak sie nie myle nie da się łączyć innych języków z C++ oprócz Assemblera

Da się.

Delphi i inne języki natywne - kompilujesz dlla i importujesz w Cpp.

Języki .NET - C++/CLI. Co prawda to już nie jest czyste Cpp, ale się da.

Java - Bodajże za pomocą Java Native Interface się jakoś da. Tutaj nie jestem pewny.

Opublikowano

Nazwa języka: Java

Co można nim napisać: różne rzeczy, między innymi gry (takie coś jak minecraft), jest wielo platformowa (możesz programować na kompa, na androida itp.)

Poradniki: (mogą być różnego rodzaju poradniki internetowe albo książki, mogę kupić): książki z helion.pl, albo kursy:

[/color]
[color="#cde8b1"]javastart.pl[/color]
[color="#cde8b1"]naukajavy.pl[/color]
[color="#cde8b1"]

<>

Opublikowano
Język: Python
Możliwości: Duże. Można napisać praktycznie wszystko. Od strony internetowej po sterowniki.
Poradniki:
http://pl.python.org/kursy,jezyka.html

Wiadro Bluba Rura Blant

(̅__(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅a̲̅я̲̅i̲̅h̲̅u̲̅a̲̅n̲̅ a̲̅ ̅_̅_̅((()ڪ

Opublikowano

Co można nim napisać: Można napisać coś podobnego do mc, ale trzeba w to włożyć duużo pracy i wysiłku.

Poradniki: (mogą być różnego rodzaju poradniki internetowe albo książki, mogę kupić)

- www.javastart.pl

Opublikowano

Co można nim napisać:Wszystko

Poradniki: (mogą być różnego rodzaju poradniki internetowe albo książki, mogę kupić) Wystarczy wpisać w google "kursy c++" albo wejść na mpc w dział c++ i zobaczyć spis poradników i kursów zaraz dam edita z linkiem.

http://www.mpcforum.pl/topic/554460-spis-spis-najlepszych-darmowych-materialow-do-nauki-programowania/

Proszę

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Co można nim napisać: Aplikacje na androida, pluginy do minecrafta, programy różnej maści, gry na telefony itp itd. Ogólnie możliwości podobne do c++, tyle, że java jest językiem wysoko poziomowym, czyli nie masz dostępu do sprzętu. Zato, masz szereg bibliotek, które pomagają, np pisać gry (aktualnie pisze gre rpg).

Poradniki: (mogą być różnego rodzaju poradniki internetowe albo książki, mogę kupić): Wpisz w youtube Java dev tutorial i będzie tego sporo, ewt książka.

Ps. W c++ wcale nie napiszesz wszystkiego, np: wszelkie aplikacje na telefony, w javie możesz również napisać apleta na www, a c++ nie daje takiej możliwości z tego co się orientuje.

//gif w sygnie

Pomocnik
Opublikowano

Cześć wszystkim mam do was takie pytanie, który język programowania mi polecacie? Chciał bym się zacząć uczyć bo już chyba najwyższy czas u mnie :D. Prosił bym was abyście pisali cos wg takiego wzrou:

Nazwa języka:
Co można nim napisać:

PS najbardziej mi zależy na programowaniu gier. Mogą to być gry przeglądarkowe typu Plemiona, jak i również gry typu CoD (wiem że to tego potrzeba ekipy ludzi i pełno nauki :))

Ja bardziej niż naukę programowania polecił bym ci "The games factory 2" , fajny program do robienia gier :) zobacz :

Na zrobienie gier typu cod lub plemiona będziesz potrzebował paru lat (licząc bez czasu który spędził byś na nauce programowania ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...