Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór-liceum,technikum czy zawodówka ?

OgarnijSię

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema zraża mnie problem którą szkołę mam wybrać.Niektórzy mówią ze w zawodówce to same takie nieuki i łochy i to będzie wielka siara do tej uczelni chodzić co nie umieją podstaw a w liceum to wykształceni ludzie z papierami z jakimś stopniem intelektualnym.Czy w ogóle jest sens wybierać się do technikum na 4 lata ?Liceum to dla mnie 'sama śmietanka' a zawodówka jak inni twierdzą jest dla 'głupich',jest najniższą szkołą społeczną.Zaś gdy wybiorę technikum nie wiem czy potem pójść na studia czy do pracy.

Jaką szkołę wybrać ? :)

eQUQa.png
Opublikowano
a w liceum to wykształceni ludzie z papierami z jakimś stopniem intelektualnym

Wszyscy tak mówią, że chcą do liceum i mówią kim ja tam zostanę w przyszłości potem studiach ulala. Mam kumpli w liceach i niektórzy twierdzą, że mogli iść do technikum niż do LO. Po technikum masz już zawód, możesz iść do pracy i pójść jeszcze na studia.

Opublikowano

Ja poszedłem do LO, teraz studiuje, ale powiem tak: troche żałuje, że nie wybrałem technikum, miałbym już jakiś zawód w kieszeni, a tak po LO tylko studia, bo z samą matura można powiedzieć jesteś ,,nikim'' . a nic nie stoi na przeszkodze, żeby dalej się uczyć/studiować. Z 2 str w LO masz 3 lata i jeśli jesteś pewien, że chcesz dalej iść na studia wybieraj LO, masz 1 rok w kieszeni, ale jeśli nie jesteś pewien co dalej idź do technikum, masz zawód i zawsze możesz to np za 2/3 lata po ukończeniu dalej się uczyć jeśli zdasz mature i będziesz mieć chęci, albo nie znajdziesz fajnej pracy ;P

btw: LO i Technikum jeden poziom jak dla mnie, zależy co komu potrzebne, a nawet dodam że w Tech jest trudniej, bo masz w chu... przedmiotów zawodowych, masz ,,wary'', kursy itp. Nie dość, że masz wiedzę niezbędną do zdania matury to do tego praktyke zawodową. Na + LO to, że są naprawdę fajne laski i jest ,,luźniej'', więcej poimprezujesz, chociaż to i tak zależy od Ciebie i od ekipy z jaką będziesz się trzymać, a fajny towar można wyrwać wszędzie ;p (no wiadomka w ,,Zecie'' jakiegoś głąba do poruch... ale i takie się przydają xD)

Opublikowano

Po liceum zostają Ci tylko studia, bo nie masz zawodu i poza teorią niczego się nie nauczysz. W zawodówce i technikum masz praktyki, które naprawdę wiele dają o ile się przyłożysz. Z tym, że po technikum bezpośrednio możesz robić maturę i masz zawód + maturę, więc masz wybór czy chcesz iść do pracy czy na studia. Po zawodówce zostaje Ci tylko praca lub ewentualnie dodatkowe lata w lo uzupełniającym i wtedy zrobienie matury. Ale jak dla mnie liceum to jest najgorszy wybór.

Opublikowano
w liceum to wykształceni ludzie z papierami z jakimś stopniem intelektualnym

ommm .... czyli jest taki podział : ?

Liceum - najmądrzejsi

Technikum - Debile // przeciętni

Zawodówka - Sami idioci ?

Tak z Twej wypowiedzi wywniskowałam.....

Co do wyboru akurat jestem w technikum kierunek ekonomistyczny i się cieszę, że nie jestem w LO gdyż tam jedynie co pozostaje to iść na studia... a po technikum masz tak samo mature + papierek dzieki któremu masz zawód i nie blokuje Ci drogi na studia....

ElGownino .... bo dodam rozmowy z GG :D

Opublikowano

Ja proponuje nie słuchać co kto mówi. Osobiście wybieram się do technikum. A konkretnie na logistyke. Technikum o dobrym profilu to 50% sukcesu. Oczywiście możesz iść do liceum ale później to raczej koniecznie na studia.

1034096467ed366140e8bdc6e9588fb7-d9cvf33

Opublikowano

W naszym smutnym jak pizda kraju panuje moda na szykanowanie zawodówek. Prawda jest taka, że zawodówki złe nie są, to prawda, że zwykle są tam ludzie którzy, no ujmując w sposób delikatny - nie mają zapału do nauki. Prawda jest jednak taka, że nie ma co tu owijać w bawełnę i mierz zamiary na swoje siły. Po zawodówce/technikum masz zawód, o którym byś mógł pomarzyć po studiach będąc na bezrobociu. Tak proszę państwa. Kolejny profil prawniczy, humanistyczny czy onanistyczny to nie jest przyszłość narodu, mechanikiem nie chciałbym żeby był człowiek który skończył europeistykę i naprawiał mi samochód, bo on się zwyczajnie na tym nie zna, śmiem stwierdzić, iż nie zna się na niczym KONKRETNYM, przydatnym w życiu.

Reasumując:

Wybierz to na co czujesz się na siłach, jeżeli chcesz iść koniecznie do liceum - bo tak, bo będą uważać że jesteś lepszy, ale taki naprawdę nie jesteś to odpuść sobie, zmarnujesz 3 lata na bezsensownym siedzeniu, męczeniu się w szkole, a potem najzwyczajniej nie będziesz mieć pracy. Idź na zawód techniczny, który da Ci jakąś przyszłość. Po prostu, nie ciśnij się na siłę na jakiś kierunek humanistyczny. Oby z fartem ziomek!

userbarwb.png

Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

Nie bój się wystąpić przed szereg, potem może być już za późno.

Opublikowano

jestem na kierunku technik elektryk, ale poszedlem tylko dlatego, bo mam podpisana lojalke ( po skonczeniu szkoly mam gwarancje zatrudnienia na kopalni)

w innym wypadku poszedlbym do LO.

.

Opublikowano

Ciebie to nawet do zawodówki nie wezmą bo za głupi jestes

harnasiek_sygna.png

Masz pytanie? Problem? Pisz PW!

Pomogłem? Polub ->

Opublikowano

@up

Odpuść sobie...Robisz się żałosny za każdym postem.Leci raport.

Pójdę do technikum i zamykam bo przez tego hejtera zrobi się spam...

eQUQa.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...