Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc znajdowanie procesu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Mam problem chcę znaleźć proces zaczynający się na "lolxxx".

Proces w pełni nazywa się "lolxxx 1".

Jak zrobić, aby znajdowało proces zaczynający się na "lolxxx" nie ważne co jest po "lolxxx".

Czyli mam np. odpalony program "lolxxx 213".

A chcę aby ProcessExits znalazł mi plik zaczynajacy się na "lolxxx", czyli znajdzie mi "lolxxx" nie ważne, że tam są cyfry 213, lub co innego...

Jak to zrobić ?

Opublikowano

Hm... nie znając pełnej nazwy procesu niewiele zdziałasz... IMO nic nie da się z tym zrobić, jak nie znasz dokładnej nazwy procesu, oprócz walenia na chybił-trafił xxx1, xxx2, xxx3 itd.

Mam klilka programów różnych wersji.

Jeżeli uruchomię "xaa ver.1" i funkcja ProcessExitss znajdzie plik o nazwie xaa, bez tego ver, bo mam rózne ver, to coś się wykona.

Nie wiem jak ja to tłumacze.

Opublikowano

Musiałbyś użyć funkcji winapi do enumowania procesów. Funkcja daje nazwy itp. wszystkich procesów, więc sobie bez problemu sprawdzisz czy pierwsza część nazwy się zgadza. Nie wiem tylko jak będzie z callbackiem w autoit i obsługą struktur, pewnie będziesz musiał poużywać funkcji czytających z pamięci.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

Na to rzeczywiście nie wpadłem, jest jakaś funkcja która daje listę wszystkich odpalonych procesów, zaraz nawet ci dam jej nazwę:

ProcessList()

To zwraca tablicę z nazwami i PID procesów (po więcej info do helpa)

Potem tylko StringInStr po kolei do każdego indeksu i voila!

846331404756772371599.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...