Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Cooling

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Chciałbym rozpocząć dyskusję dot. mojego chłodzenia. Aktualnie mam obudowę Aerocool PGS-VS3 i taki plan cyrkulacji chłodzenia:

1357324288-U368925.jpg

GPU to safirek 7850 @ 930 (do 970, ustawiam zależnie od potrzeb) 1270 memory.

Procesor to FX-8120 @ 3,6GHz. Chłodzenie CPU to Zalman CNPS11X Performa z wentylem enermax uctb12, wentyl z tyłu to stockowy wentylator od zalmana (zamieniłem) a z przodu to jakiś chinol od aerocoola, głośny jak cholera, standardowo ustawiony na 20%. Niestety po półgodzinnej grze w WoT'a wszystko się grzeje za bardzo i ustawiam GPU na od 40 do 60% ( około 3k rpm!) i wentyl z przodu na 70. Muszę podgłaśniać grę, dla spokoju od szumu xD Więc, w lutym mam urodziny (nie ważne które ;s) i szacuję, że w marcu będę miał już około 300złotych, i zastanawiam się jakby tu ulepszyć chłodzenie. Może być 300 z hakiem, bo tata może mi dołoży. Myślę na zmianie chińskiego wentyla na to lub to, i dalej to już same dylematy, czy zmieniać budę, chłodzenie CPU, może lepszy wentyl do procka itd.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Takie coś Ci się grzeje ? o.O Ja mam HD4870 i Phenoma 955 na lipnym chłodzeniu a w idle ma 30 st, stress max 60. Grafa chodzi glownie 38% w stresie a ma tez max 65 :P

Wentyl Ci Anoizm doradzi Enermaxa takiego na coolingu fajnego :P

Co do cyrkulacji zrobiłeś dobrze, dysk walnij na sam dol/gore, mozesz cpu coolera obrocic lekko w dol zeby ciagnal zimne z wentyla budy

Opublikowano
xD No nie mam jak, przecież jest do MOBO przymocowane ! Dysk i napęd na samej górze jest. Tylko ten enermax na CPU bardzo powoli pracuje, bo tylko 900 rpm. Poza tym, czy samo chłodzenie (zalman cnps11x performa) jest dobre? No a jaką zmianę polecacie?

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

performa dobra jest

Jak do mobo przymocowane ? Na 1 zaczep czy 2 ? jak 1 to mozesz na 100% lekko obracac, ja tak zrobilem i pare st od razu zeszlo

W budzie kable porządek ?

Opublikowano

Tak, bo pracownicy morele.net to robili ;) Wole nie zmieniać pozycji mobo, bo idealnie procesor z CPU współpracuje z tym z tyłu.

Opublikowano

Proponuje wrzucić Noiseblockery, które są praktycznie nie słyszalne. Zrobić lekkie nadciśnienie, dzięki któremu obudowa nie będzie działać jak odkurzacz.

Pozdrawiam

MOBO-Asus P8Z68-V/GEN3 CPU-Intel Core i5 2500K(4,7GHz)+SilentiumPC Fortis HE1225

GPU-2xAsus 7870 DCII HDD-Western Digital 500GB, SATA/600, 64MB

PSU-OCZ ZX-Series 850W SLI Modular PSU 80Plus Gold CASE-Zalman Z9 U3

RAM-Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 NAP-Samsung DVD -/+ R/RW 22x

Opublikowano

Procek - nie pozycja mobo, tylko cooler obrócić sam ;p Ale i tak nie powinno tak się grzać, może buda lipna albo już zasyfione wszystko w kurzu ? Filtry, radiatory itp

Opublikowano

Moja propozycja jest następująca:

27493326302512015964.jpg

Wentylatory do wyboru:

1.Enermax Magma- wydajność

2.Noiseblocker- kultura pracy

MOBO-Asus P8Z68-V/GEN3 CPU-Intel Core i5 2500K(4,7GHz)+SilentiumPC Fortis HE1225

GPU-2xAsus 7870 DCII HDD-Western Digital 500GB, SATA/600, 64MB

PSU-OCZ ZX-Series 850W SLI Modular PSU 80Plus Gold CASE-Zalman Z9 U3

RAM-Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 NAP-Samsung DVD -/+ R/RW 22x

Opublikowano

@TF

Nie mogę obrócić, bo to nie kwadrat / prostokąt (sześcian).

@up

Tak też mam, tylko że PSU ciepła z środka nie pobiera, jedynie chłód, niestety.

A czy któryś z tych byłby lepszy? Bo chciałbym mieć z LED z przodu wentyl.

http://www.morele.net/enermax-ucev12-419557/

http://www.morele.net/thermaltake-longevity-120mm-blue-led-hydro-dynamic-bearing-af0056-430857/

Opublikowano

Jak chcesz wyciszyć go maksymalnie to nie radzę brać Magmy. Możesz się szarpnąć na T.B.Silence PWM albo BQ Silent Wings PWM(drogie, ale baardzo ciche i wydajne) .Odwróć do cholery ten wentylator na coolerze CPU!! On nie ma być z tyłu case, tylko z przodu.. Wentylatorów z LED'em nie bierz. Lepiej wyjdziesz jak potniesz panel roboczy wstawisz tam okno z plexy i oświetlisz

Kupując często od sleeva masz bonusy takie jak np. bony pieniężne, rabaty, darmowe wysyłki. Jeśli chcesz darmową przesyłkę w polu kod rabatowy wpisujesz "benchmark".

Opublikowano

Przykro mi ale ja mam to samo chłodzenie i nie wiem jak ale pasywnie max 45 stopni w bf. stockowe zegary. Z wentylatorami 100% (Huk) nie przekracza 32 stopni cpu. Nie wiem jak z prime 95 albo occt ale szczerze mam to w nosie skoro w bf3 jest chłodno to dobrze. Więc ja nie mam pojęcia jakim cudem na tym samym chłodzeniu cpu ci się grzeje.

Przykro mi sorry za pomyłkę. Ja mam Zalman CNPS 10X Performa. Łudząco podobna nazwa ; ))

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

2x256GB Samsung 830 Raid 0

Opublikowano

Sry za offtop ale mam duzy problem z moim accelero do GPU. Otoz zamontowalem je zgodnie z instrukcja ale w idlu ma standardowe 35-40 stopni a w grze temperatura rosnie jak by tego accelero wcale nie bylo. Wie ktos co moze byc?

Opublikowano

Przestań pisać bajki. 32*C podczas stressu można uzyskać tylko na wodzie. Taką temp to ty chyba masz w idlu.

W idlu mam 27 stopni.

Sry za offtop ale mam duzy problem z moim accelero do GPU. Otoz zamontowalem je zgodnie z instrukcja ale w idlu ma standardowe 35-40 stopni a w grze temperatura rosnie jak by tego accelero wcale nie bylo. Wie ktos co moze byc?

Źle rozprowadziłeś pastę termoprzewodzącą. (tak myślę.) Najlepiej kup MX-2, rozmontuj chłodzenie i naprowadź pastę, zamontuj chłodzenie przykręć mocno ALE Z UMIAREM bo możesz uszkodzić pcb.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

2x256GB Samsung 830 Raid 0

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...