Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[POMOC] Własny język programowania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio zafascynowały mnie języki programowania i chciałbym zrobić swój. Tworzyłby on grafikę. Nie wiem tylko jak zacząć, i co muszę wiedzieć.

Prosiłbym was o pomoc, w tej sprawie, gdyż to dla mnie bardzo ważne.

Opublikowano

czyli nic nie potrafisz i nic nie umiesz poza graniem w gry , hmm...

matematyka, fizyka, geometria, rysunek, C, C++, C# .NET a to tylko część tego co musisz umieć

tak za dwa lata jeśli się poduczysz zadaj to samo pytanie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Zrób chociaż kalkulator, który potrafi obliczać działania w stylu 2+2*(sqrt(8)^2).

Własny język programowania to bardzo skomplikowana rzecz. Do tego jeśli ma być głównie do grafiki to musisz być guru z matmy (ale nie tej z podstawówki i gimnazjum).

Opublikowano

Napisałeś:

Do tego jeśli ma być głównie do grafiki to musisz być guru z matmy (ale nie tej z podstawówki i gimnazjum).

Jeśli chodzi o matmę to u mnie nic dodać nic ująć :D do tego język miałby być tylko do grafiki.

Opublikowano

to nie wiem jak ty sobie wyobrażasz stworzyć cokolwiek bez matematyki zwłaszcza w grafice

idz na studia, zrób doktorat z programowania czy podobnego działu to może się uda zrobić ci kiedyś

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

jeśli ci chodzi o zrobienie rendera czy innego tego typu syfu to powodzenia życzę :D

Musisz mieć raczej skończone porządne studia żeby takie coś wykombinować.

APO: Działasz na takiej zasadzie.

Wchodzisz przez okno. Kij że drzwi otwarte, wchodzisz przez okno.

Praktycznie każdy język oferuje 'rysowanie' grafiki. Możesz stworzyć własną bibliotekę która by to 'upraszczała'

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Chmmm może skryptowy na jvm by było łatwiej?

nvm

Dlaczego chcesz stworzyć swój własny skoro ludzie stworzyli już wiele robiąc je przez sporą ilość czasu? To bezsensu imo.

Opublikowano

Na początek radził bym nauczyć się podstaw a dopiero potem obrać cel, jeśli będziesz miał duże ambicje i skrupulatnie krok po kroku pisał to w końcu kiedyś skończysz.

@UP Tworzenie własnego języka uważasz za "bez sensu" ?

Po pierwsze to chyba jasne że lepiej pisać w języku który zna się od podszewki.

Po drugie może implementować do niego co tylko mu się spodoba a nie ograniczać się do twórczości autora danego języka.

Po trzecie języków w programowaniu im więcej tym lepiej każdy powinien móc wybrać to co lubi.

Opublikowano

Ja z matmy jestem Bossem. Chcę wiedzieć jak zacząć. Myślałem nad stałymi w pascalu, bo można zastępować komendy. A jak wy myślicie? Jak mam zacząć?

Opublikowano

naucz sie dowolnego języka programowania w stopniu przynajmniej doskonałym

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

...najlepiej C++ :D

Ale mówię ci, imo nie warto się męczyć nad robieniem języka, tylko wystarczy nauczyć się c++ i zrobić zarypistą bibliotekę która robiłaby to co chcesz... Zacznij od tego, a jak ci wyjdzie to zabierz się za tworzenie języka :D

Przykładowo AutoIT jest zrobiony w C++ (jeśli mogę tak to ująć)

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Najłatwiej to byłoby zrobić razem z jakimś kompilatorem np. C++, zrób sobie cały szkielet i dołączaj go do pliku który będzie napisany 'w twoim języku'. Większość rzeczy zmieniających składnie zrobisz bez problemu używając definów (z tym że dalej będzie się dało napisać program normalnie w c++). Jeśli to nie wystarczy to musiałbyś zrobić programik który by konwertował twój język na C++.

Innym sposobem jest zamiana kodu na komendy (no lub zostawienie surowego, ale to troche nierozważne bo potem można łatwo dekompilować) i dołączanie go na koniec pliku interpretatora, który go stamtąd przeczyta i wykona.

Jeszcze kolejnym sposobem jest skorzystanie z automatycznych przekładaczy kodu (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywało) w których definiujesz konstrukcję swojego języka a one ci tak powstały kod konwertują do innego języka, lub interpretują (tak, że ty musisz się tylko zająć funkcjami języka).

Jeśli to też ci nie odpowiada bo chcesz mieć szybką i całkowitą kompilację kodu, to musisz rozłożyć kod w programie na pojedyncze komendy (rozdzielane średnikiem, czy czym tam chcesz) i przełożyć kod na instrukcje asm. Potem tylko kompilujesz jakimś asemblerem.

Na koniec dodam tylko, że i tak niczego nie zrobisz (przynajmniej teraz, gdy niczego nie umiesz).

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

http://pl.wikipedia....3;zyk_skryptowy

Za normalnego się nie bierz bo nie dasz rady.

Chyba ze się pouczysz z kilka lat to może coś wydukasz a tak to jedynie to co napisałem.

Na początek radził bym nauczyć się podstaw a dopiero potem obrać cel, jeśli będziesz miał duże ambicje i skrupulatnie krok po kroku pisał to w końcu kiedyś skończysz.

@UP Tworzenie własnego języka uważasz za "bez sensu" ?

Po pierwsze to chyba jasne że lepiej pisać w języku który zna się od podszewki.

Po drugie może implementować do niego co tylko mu się spodoba a nie ograniczać się do twórczości autora danego języka.

Po trzecie języków w programowaniu im więcej tym lepiej każdy powinien móc wybrać to co lubi.

Wy tak piszecie z rozmachem a nie wiecie nawet jakie to jest trudne.

To nie jest tak ze aa to mi bd robic to a to to i bla bla. Uwierzcie mi to jest bardziej skomplikowane.

A co do tego że napisałem że tworzenie własnego jezyka jest bezsensu miałem na myśli bezsensu dla jednej rzeczy (gra) jest to po prostu strata czasu.

Najpierw spróbuj napisać grę w języku który już jest a później się bierz za to :F

http://warsztat.gd/wiki/Tworzenie+j%C4%99zyk%C3%B3w+programowania+na+potrzeby+gier+z+u%C5%BCyciem+infrastruktury+LLVM

Chcesz to poczytaj^

Opublikowano

@top

Powiadasz , że chcesz stworzyć własny język ?

Po co ?

Już jest dużo (i tak byś nie zrobił - naucz się przynajmniej jednego na perfekto ...) .

Opublikowano

@top

Już jest dużo (i tak byś nie zrobił - naucz się przynajmniej jednego na perfekto ...) .

Oo naucz sie asma na perfecto wtedy bd wiedział jak stworzyć język :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...