Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór słuchawek

zelltar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
Często gracze pytają: "Jakie słuchawki mam kupić za 100zł?" 95% odpowiedzi na forum wygląda tak: "Kup słuchawki pro dla graczy ze znaczkiem 4gamers, mam takie polecam" lub "Kup słuchawki firmy "płać za logo" kolega je ma i mówi, że są dobre".

Słuchawki dla graczy.

Bardzo ważna sprawa...

Poruszam tę kwestię niejako na początku tego wpisu z tytułu błędnego podejścia do tematu przez wiele osób, jak i robienie z mózgu papki przez wiele firm produkujących te cuda. Otóż wiele osób jest przekonanych, że kupno takich słuchawek (nie wnikając w cenę tych wynalazków) pozwoli im osiągać lepsze wyniki w grach itp. dla co bardziej świadomych osób faktem jest, że sprzęt ten jest przereklamowany, a slogany takie jak dźwięk 5.1 w słuchawkach można wkładać między książki, przyjemność odsłuchu jest tutaj pomijalna, z jakością wiele wspólnego te słuchawki nie mają.

- mikolaj612

Czyli krótko - jest to zazwyczaj sprzęt przereklamowany i nie wart swojej ceny, niejednokrotnie za takie pieniądze można mieć porządne słuchawki renomowanej firmy, z których będziemy o wiele bardziej zadowoleni, a dodatkowo jest szansa, że starczy na dobrą dźwiękówkę :)

Podział słuchawek

Słuchawki dzielimy na:

• Otwarte - słuchawki otwarte charakteryzuje bliskie położenie głośnika względem naszego ucha, co zapewnia wentylację ucha oraz brak uczucia odizolowania od otoczenia. Charakterystyka przenoszenia nie jest zależna od przylegania nauszników do małżowiny usznej. Dzięki wentylacji ucha w słuchawkach tych możemy znacznie dłużej słuchać muzyki i ucho nam się nie zmęczy.

• Półotwarte - Słuchawki półotwarte to połączenie najlepszych cech słuchawek otwartych i zamkniętych. Słuchawki półotwarte to znakomite przenoszenie niskich, średnich i wysokich tonów oraz korzystny dla słuchu kontakt z otoczeniem i dobra wentylacja uszu. Słuchawki wysokiej klasy to zazwyczaj słuchawki półotwarte.

• Zamknięte - w słuchawkach tego typu, nauszniki uszczelniające zakrywają całą małżowinę uszną dzięki czemu w odbiorze dźwięku bierze udział cały układ słuchowy zapewniając dobrą dynamikę oraz liniowe przenoszenie wysokich i niskich tonów. Dźwięk nie wydostaje się na zewnątrz słuchawek, zatem można ich używać w pomieszczeniach wymagających ciszy. Wadami tego typu słuchawek są brak wentylacji ucha oraz zależność przenoszenia parametrów od przylegania słuchawek do głowy

• Typ padów(słuchawek) oraz ich kontakt z uszami:

• Namałżowinowe - opieraką się na małżowinie
  • Nauszne - opierają się na całym uchu
  • Wokółuszme - opierają się na czaszce wokół ucha

• Ogólny zarys brzmienia słuchawek

• Ciepłe - zazwyczaj dużo basu
  • Neutralne - zrównoważone brzmienie, nic się nie wyróżnia
  • Zimne - dominacja pasm średnicy i górnych
  • Monitorowe - Przeznaczone do profesjonalnego odsłuchu słuchawki, bądź do śledzenia ścieżek, realizacji nagrań i tym podobnych spraw. Z racji na to, że z zasady oferują szczegółowy dźwięk oraz bardzo dobrą jego jakość, wymagają dobrego źródła oraz dobrej jakości materiału do odsłuchu
  • Funowe - ciepłe, dające dużo frajdy ze słuchania
  • Impemendacja -> Bardzo ważny parametr, im wyższy tym słuchawki potrzebują mocniejszego źródła, analogicznie im mniejsza wartość tego współczynnika tym w teorii powinno być łatwiej je napędzić. Im wyższa impedancja tym słuchawki grają ciszej (oczywiście najwięcej tutaj zależy od wzmacniacza). Najczęściej spotykane słuchawki nauszne mają 32 lub 55 omów.

Lista polecanych modeli:
    Do 100zł:

słuchawki zamknięte
    AKG K44 v2,
    Sennheiser HD201

słuchawki półotwarte
    Superlux HD681.(w tej cenie po prostu niszczą wszelaką konkurencję.), (miałem, jak najbardziej polecam!)
    Phillips SHP5401 (kolejny rodzynek, słuchawki wybitne za śmieszne pieniądze.),
    Aiwa Shellz.

Do 200zł

Słuchawki zamknięte
     Creative Aurvana Live ! (niegdyś świetne słuchawki, dziś już nie takie fajne, ale nadal dają radę - warto rozważyć ich zakup oraz wymianę przewodu na lepszej jakości, słuchawki są wtedy o klasę lepsze.),
     AKG K81DJ  (oraz jego wariacje jak K518DJ, K518LE, K519DJ, to są te same słuchawki.),
     JTS HP525  (oparte na przetwornikach z HD 25-1-II, grają bardzo podobnie, świetne słuchawki.),
     Superlux HD660  (wizualnie klon DT770, mają dobrą prasę, jednak występuje w nich problem z przepalaniem się przetworników.),
     Superlux HD662  (zamknięty wariant HD681, jeszcze bardziej szczegółowy, posiada bardziej podbitą górę oraz dół.),
     Superlux HD661  (jest kilka wersji kolorystycznych, świetne jako słuchawki przenośne.),
     Superlux HD669    (tańsza opcja Sennheiser HD280/380Pro.), (obecnie używam, polecam!)
      AKG K512/ew. model MKII.

Słuchawki półotwarte
    KOSS UR40,

Otwarte
    AKG K514/ew. model MKII,
    Superlux HD668B (świetne, szczegółowe słuchawki, zyskują sporo po wymianie przewodu sygnałowego.).

• Wygrzewanie
    Ważna sprawa. Część osób to uznaje, część nie:) Słuchawki zaraz po wyjęciu z pudełka będą grały inaczej, niż po ok 300 godzinach grania:) W niektórych proces wygrzewania może trwać nawet 300 godzin, z kolei w innych np 30.
    Do tych słuchawek mikrofon zalman mic zm1 i bajka :)

Im lepszą kartę dźwiękową posiadamy, tym lepszy będzie dźwięk :)

W powyższym poradniku korzystałem ze stron: www.forum.pclab.pl, Słuchawki hi-fi i hi-end bezprzewodowe. Poradnik napisany przeze mnie. Zabronione jest kopiowanie bez mojej wiedzy.

Będę się starał aktualizować temat w miarę moich możliwości. Wszelkie błędy, jak i uwagi proszę zgłaszać :)

25-07-2012 data ostatniej aktualizacji. Postanowiłem ten tut tu wrzucić :) Pochodzi z innego forum. Jestem jego autorem. Kopiowanie bez mojej zgody zabronione.
    ps w weekend postaram się zaktualizować :)

Zelltar_eune_45_7_logo.png

Opublikowano

TuT pod względem estetyki T R A G E D I A!!! Zero kolorów, zero formatowania, ściana tekstu, zero obrazków. Troszkę przydatniej treści. Lecz ten TuT oceniam na 2...

Aktualizacja, aktualizacją... Lecz jak jużstawiać TuT to dopracowany...

Pomagam w sprawach komputerowych

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

TuT pod względem estetyki T R A G E D I A!!! Zero kolorów, zero formatowania, ściana tekstu, zero obrazków. Troszkę przydatniej treści. Lecz ten TuT oceniam na 2...

Aktualizacja, aktualizacją... Lecz jak jużstawiać TuT to dopracowany...

Pochwal się tym co Ty napisałeś dla ludzi.

@Topic, dzięki, będę teraz ogarniał mniej więcej jakie słuchawki kupywać ^^ Nie wiedziałem nic o tych kategoriach 'ciepłe' 'zimne' etc o_o

Opublikowano

Pochwal się tym co Ty napisałeś dla ludzi.

@Topic, dzięki, będę teraz ogarniał mniej więcej jakie słuchawki kupywać ^^ Nie wiedziałem nic o tych kategoriach 'ciepłe' 'zimne' etc o_o

Poszukaj w Tut'ach polecane zasilacze : )

Pomagam w sprawach komputerowych

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Powiedz mi, o ile miałeś z nimi styczność, co uważasz o słuchawkach Pioneer SE-M390/380. Mam je już około roku i wydają mi się naprawdę świetne (ja mam 390). Wiem że pisałeś o niepłaceniu za firmę, ale w tym wypadku wydaję mi się że za cenę 200zł ciężko by było znaleźć coś lepszego.

Opublikowano

słuchawki za ok. 50 zł, nauszne do zintegrowanej karty dźwiękowej

p o m a t u r z e c h o d z i l i ś m y n a k r e m ó w k i

Opublikowano

Te pioneery są dosyć dobre ogólnie, jakość także i na pewno bardzo (dla mnie) wygodne. Od siebie polecam superluxy :D Warto także zapytać o kartę dźwiękową, ponieważ pioneery lepiej grają :P Na wcześniejszej mojej integrze grały wysoko.

-Shogun- - sądzę, że powinieneś szukać w philipsach. Swego czasu shp5401 były po ~60zł, lecz teraz widzę ceny wyższe :C

Zelltar_eune_45_7_logo.png

• 8 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...