Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]Python -nauka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim.

Teraz moim życiowym pragnieniem jest nauczenie się w pełni języka zwanego Python.

Słyszałem, że wiele da się w nim zrobić ( między innymi skrypty pod strony, czy też różnego typu programy).

Mam kilka pytań.

1.Otóż, czy moje przekonania się nie mylą? Można zrobić skrypty pod tworzenie stron www podobnie jak w php tylko w Pythonie (wiadomo inny język)?

2. Jakie są osiągnięcia w Pythonie co do aplikacji na komputer. Słyszałem, że można tworzyć różne innowację między innymi pod Metina, jakieś zakładki itp. Czy możliwe jest robienie w tym języku np. botów? itp.?

3. Czy w Python dorównuje php? Jeżeli tak, to czy można wykorzystać go w taki sposób jak php?

4.Ile trwa nauka Pythona? Czy jest ona dłuższa niż nauka php?

5. Chciałbym kupić sobie książkę w celu zrozumienia Pythona. Wolę z książek ponieważ wiem jak oddziaływała nauka php w internecie na moje oczy. Czy ta byłaby na początek dobra?

- http://helion.pl/ksiazki/python-od-podstaw-zespol-autorow,pythpo.htm

czy raczej ta?

- http://helion.pl/ksiazki/python-wprowadzenie-wydanie-iv-mark-lutz,pytho4.htm

kwota pomiędzy 80-150 zł nie robi dla mnie różnicy, ponieważ na prawdę chciałbym nauczyć się tego języka, a w wolnym czasie poczytałbym sobie książkę ;)

Co do książki to chodzi mi w tej chwili chodzi mi o przedstawienie języka w sposób który zrozumiem od początku do końca. Nie jakieś zawikłane tylko krok po kroku.

Proszę o odpowiedzenie, jeżeli ktoś się zna na tym języku. Na pewno większości ludzi się przyda.

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Python - stworzysz w nim wszystko co można stworzyć w PHP.

Poziom trudności sam oceń.

Metin2 bazuje na pythonie - możesz dołączać do niego klasy napisane w pythonie i uzywać funkcji gry.

Nie widzę potrzeby kupowania ksiąźek.

Książki mają nauczyc programowania ogółem, myślenia jak programista.

Do nauki języka są dokumentacje - nikt nie zna języka bardziej niż twórca

Opublikowano

refresh

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

dużo osób mówi że python jest lepszy od php, np. taki YouTube jest napisany w pythonie, zaraz mnie pewnie zjadą maniacy php...

google używa w niektórych przypadkach, i nawet NASA...

polecam prosta składnia, łatwy do nauki.

W sumie dobry programista w tym i tym napiszę wydajne, bezpieczne aplikację...

Opublikowano

Tak apropo to Google zatrudnia twórcę Pythona ;)

Wiadro Bluba Rura Blant

(̅__(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅a̲̅я̲̅i̲̅h̲̅u̲̅a̲̅n̲̅ a̲̅ ̅_̅_̅((()ڪ

Opublikowano

Nasa ma stronę w html z tego co widzę ;p

Co do tego Python może być nowym rozwiązaniem w dziedzinie informatyki. Z tego co widzę można go wykorzystać niemalże do wszystkiego. Tak zacznę się tego języka uczyć, ale jeszcze poczekam na kilka informacji od innych.

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Ja sam mogę Ci polecić Pythona. Ma duże możliwości i jest naprawdę łatwy. Wielee ciekawych bibliotek np.pygame w którym napisanie prostej gry staje się bajecznie proste. Wbrew pozorom polskich poradników na temat Pythona trochę jest. Ostatnio nawet dowiedziałem się, że można z poziomu Pythona modyfikować pamięć procesu (przy użyciu funkcji z biblioteki kernel32). W Pythonie pisać można multum rodzajów programów, skryptów. W tym także sterowniki ;)

Wiadro Bluba Rura Blant

(̅__(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅a̲̅я̲̅i̲̅h̲̅u̲̅a̲̅n̲̅ a̲̅ ̅_̅_̅((()ڪ

Opublikowano

Sam się tym tematem zainteresowałem, wiecie może gdzie są jakieś tutoriale? (jakiś link do jakichś for albo coś) Albo jestem ślepy albo na forum tego nie ma...

31575197832728931761.jpg

Gram tylko na serwerach premium pod nickiem kajsks. Jeśli widziałeś mnie na serwerze no-premium to nie byłem ja i ktoś się pode mnie podszywał! I na modcraft! ;P

exMPC Media Team | Pomocnik Minecraft | Gracz WoW

Moja paczka modów:

http://www.mpcforum.pl/topic/793874-dlkajcraft-v10-czyli-paczka-modyfikacji/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...