Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Karta graficzna przegrzewa sie(?)

XRobertXPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem [od wczoraj] z moją kartą graficzną. Według mnie temperatura jej jest zbyt wysoka.

Wczoraj temperatura w stanie spoczynku to 87 stopni, więc przeczyściłem komputer sprężonym powietrzem.

Dzisiaj przez godzinę było dobrze [30 stopni w stanie spoczynku], lecz po chwili temperatura wskoczyła do 58 stopni.

W tej chwili temperatura to 55-60 stopni w spoczynku.

Dodatkowo, gdy podczas gry skoczy temperatura komputer się resetuje automatycznie.

"W stanie spoczynku" - czyli tylko przy uruchomionym systemie, bez żadnych programów obciążających [przykładowo gry].

Zdjęcie z GPU-Z

29x.png

800.png

l5u4j4.jpg

Typ Komputera: ACPI x64-based PC

System: Windows 7 Home Premium 64bit

Service pack 1

Typ Procesora: QuadCore AMD Athlon II X4 640, 3000 MHz (15 x 200)

Mikroukład płyty głównej: AMD 760G/780G/780V/785G/790GX/890GX, AMD K10

Nazwa kodowa: Propus

Producent procesora: Advanced Micro Devices, Inc.

Seria: BL-C3

Zainstalowana pamięć ram: 6,00 GB

Opublikowano

Wyjmij kartę, zdejmij plastik z chłodzenia (o ile takowy jest) płuca załatwią sprawę, są lepsze niż shit w puszce, dodatkowo zmień pastę termoprzewodzącą

Obudowa jaka ? bo pewnie jakis piekarnik

Opublikowano

@up

Tak, i niech się nabawi problemów z układem oddechowych jak się nawdycha kurzu. W dodatku sprężone powietrze działa pod większym ciśnieniem = lepiej usuwany kurz. Poza tym możesz też np. w programie MSI Afterburner przyśpieszyć wentylator, tylko zaznacz apply overclocking at startup, aby zawsze to obowiązywało. Pasty lepiej nie zmieniaj bo jeszcze pogorszysz stan rzeczy, jeśli wykonasz całą akcję nieprofesjonalnie (źle dokręcisz itd)

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Okey. Dziękuje wam, lecz jest jedna sprawa. Komputer jest gotowiec z komputronika, zaplombowany. Gwarancja mija dopiero w sierpniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...