Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] System operacyjny do VPS i dedyka jaki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem się zapytać bo mam zamiar wykupić serwer dedykowany z ovh.pl i tu mam problem jaki mam wybrać system pod metina i tu moje opcje czy wybrać :

-FreeBSD

-jakiś linux

czym się różnią który lepiej wybrać aby był stabilniejszy i lepszy w obsłudze i na jakich wy systemach macie dedyki

Opublikowano

windows odpada - kto przy zdrowych zmysłach stawia serwer na m$???

linux - jestes zaawansowany w tym systemie to sobie poradzisz

bsd - jestes laikiem i korzystasz z poradników na tym forum ;)

Opublikowano

Najlepszym system do stawiania serwerów Metin2 jest FreeBSD, ponieważ jest tak jakby najstabilniejszy i pod ten system tworzony jest Metin2.

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Opublikowano

a jakie są zalety i wady obydwóch ?? mógłby ktoś wymienić ??Tzn jak wybiorę linuxa to mam system linuxa na serwie jako pulpit na nim wgrywam jakiegoś VirtualBox i w VB wtedy pliki na FreeBSD ??

hehehe ale mieszam ale rozważam różne możliwości :D

Opublikowano

Nie ma co rozważać, FreeBSD to najlepszy system na serwer Metin2. Na linuxie nie instalujesz VirtualBoxa tylko instalujesz w systemie serwer. Nie polecam robić na linuxie, ponieważ serwer jest automatycznie mniej wydajny, a na Windowsie to już szkoda gadać.

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Opublikowano

co do linuxa nie masz po prostu wgranego linuxa bez menadżera okien tylko wiersz poleceń tak jak w bsd :) polecam Ci bsd bo wiedzę że za bardzo sie nie orientujesz, a do bsd łatwiej tutaj poradnik znaleźć ;)

Opublikowano

THX żę wtłumaczyliście nie długo siedzę w tych tematach więc się nie znam i chce uzyskać porady już doświadczonych :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...