Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[POMOC] Tutorial Javy Dla Początkujących

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Słyszałem ostatnio że java jest jednym z prostszych języków i sporo osób właśnie od niej zaczynało. mam prośbę. Poleciłby mi ktoś tutorial po polsku dla początkujących, dla tego języka?

Słyszałem że w Java (jak się dobrze wyuczysz) można pisać gry!!! Chciałbym bardzo, dlatego proszę o tutki.

Opublikowano

java prosta>? <szok> to jest drugi jezyk z najtrudniejszych pierwszy to C++ .. , radze zacząć ci od Delphi lub pythona

/zakaz handlu

Opublikowano

java prosta>? <szok> to jest drugi jezyk z najtrudniejszych pierwszy to C++ .. , radze zacząć ci od Delphi lub pythona

Ja tam bym nie powiedział, że C++ jest takie trudne :)

Polecam również:

CoraxTheTutor na yt

<>

Opublikowano

o.O Czyli Java trudna?

To na start sobie odpuszczę. Na pewno kiedyś skorzystam z tego kursu. Nie rezygnowałbym tak szybko gdyby nie to że jedyny język jaki znam to batch :D

W innych nie potrafię nic nawet zacząć.

Nauczę się pascala. Mój brat od tego zaczynał i teraz studiuje informatykę oraz miał już kilka poważnych zleceń programistycznych. W każdym razie dzięki. Żeby nie piać nowego tematu;

myślicie że to dobra kolejność nauki?:

1.Pascal

2.Python

3.C#

4.C++

5.HTML

6.PHP

Opublikowano

Nie rób sobie kolejki tylko ucz się tego co aktualnie potrzebujesz. Pascala możesz potraktować jako wprowadzenie do programowania bo nic ciekawego w nim nie napiszesz. Później poznaj C++ i OOP (object oriented programming). Jak poznasz podstawy OOP to nie będziesz miał problemów z przyswojeniem javy/c#.

Opublikowano

Nie rób sobie kolejki tylko ucz się tego co aktualnie potrzebujesz. Pascala możesz potraktować jako wprowadzenie do programowania bo nic ciekawego w nim nie napiszesz. Później poznaj C++ i OOP (object oriented programming). Jak poznasz podstawy OOP to nie będziesz miał problemów z przyswojeniem javy/c#.

IMO to właśnie taka Java tudzież C# byłaby łatwiejsza na start od pełnego archaizmów i stosunkowego niskopoziomowego c++.

mjut.png
Opublikowano

Java jest banalna jak pozostałe języki wysokopoziomowe. ( chodzi mi głowie o podstawy :))

Jedyne co jest trudne to jest nauczyć się co to wgl jest programowanie, znać algorytmy i wg mnie bez matematyki ani rusz.

Co prawda matematyka nie jest aż tak potrzebna do kodzenia ale w grach jest niezbędna.

Logiczne myślenie + znajomość języka angielskiego i w dwa tygodnie się nauczysz podstaw :)

Co do tworzenia gier to trzeba znać ich strukturę jak są stworzone itd to też jest teoria i to jest właśnie trudne aczkolwiek dla chcącego nic trudnego.

Dla mnie Java była 3 językiem na liście do nauczenia.

1. Python

2. HLA

3. Java

Opublikowano

Ja tu usunąć konto?? Żeby nie było, że za nic to napiszę, że jesteś chuj..

zapraszam na serwer FreeBuild ip: s53.mineserv.eu:32460 narazie 5 slotów...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...