Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Mapy gdzie, co, jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zająłem się ostatnio dodawaniem mapek na serwer. Po przeczytaniu kilku tematów na tym i na innych forach, totalnie zgłupiałem. Chodzi dokładnie do dodawanie map do indexu, oraz ustawianie do nich dostępu. Jedni mówią że nr indexu nie ma znaczenia, inni twierdzą że lb w danym przedziale odpowiadają przynależności mapy do danego królestwa. Podobne zdania są przy ustawianiu dostępu do mapy, jedna na wszystkie ch lub dla każdego ch oddzielna, a to wiąże się z ch22 oraz ch99 (który musi być, który niekoniecznie, i ew. informacje dlaczego tak)

Każda, nawet najdrobniejsza pomoc będzie nagradzana :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

1. Dodajesz mape do .../map

2. Szukasz w folderze map index edytujesz go wpisujesz id w kolejnosci przykladowo masz ostatnie id 130 to dajesz: 131 spacja i nazwa mapy w map

3. Dodajesz id z index do CONFIGU w channel99 itp w zaleznosci ile masz channeli

4. Gotowe

Pomogłem? Daj Lubie to! :)

2252770056.png

Opublikowano

Nie rozumiem zbytnio o co Ci chodzi z tym dostępem do mapy. Jeżeli masz wspólne game dla wszystkich channeli i w CONFIGu umieścisz id tej mapki to gracz z ch3 i gracz z ch2 będą mogli się spotkać na tej mapce. Jeżeli masz na game z każdego channela oddzielnie tę mapkę to na każdy channel jest ona oddzielna.

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Opublikowano

1. Nie jestem idiotą, mam swój rozum i go używam

2. Tak? Jeżeli mam wolne id 4 mogę je wpisać zamiast przykładowo 131?

3. Dlaczego ch99, a nie ch1, ch2... ch?

4. Bum mapa nie działa, wpisuje przykładowo /private 131 i czary mary:

SYSERR: Dec 31 05:42:18 :: WarpSet: cannot find map location index 131 x 510600 y 408900 name [HA]Hackuss

Opublikowano

1.To po co zadajesz glupie pytanie skoro wiesz :>

2.Najlepiej dawac id za koleja

3.Ch99 odpowiada za Ch1 jesli tylko w nim ustawisz mapa bedzie dzialac tylko na ch1

4.Wiecej szacunku

2252770056.png

Opublikowano

@Xyli game mam dla każdego ch oddzielne, tj, ch1...ch5 i dodatkowo ch22 i ch99, aczkolwiek ch22 lub ch99 jest nie potrzebne (czytają z wypowiedzi z innego tematu).

Dobra to kwestia limitu map, (tj 32) jak to jest liczone, które są wliczane które nie?

@Teken5 zauważ

1. o to nie pytałem,

2. ok dlaczego?

3. wg mnie tutaj się mylisz jako ch99 odpowiada za mapy które będą wspólne dla wszystkich ch a ne za ch1, jeżeli się mylę to wyjaśnij dlaczego

4. napisałem problem który wystąpił po dodaniu tak jak napisałeś...

ps. na szacunek trzeba zapracować...

Opublikowano

3. Szczerze mówiąc to to ch99 to tylko nazwa i można dać np. ch54, lecz mogę się mylić.

Opublikowano

@Xyli hmm nie odpowiem bo o to pytam , sam zauważyłem że w plikach są np 2ch + 1 dodatkowy, a ja mam 2ch + 2 dodatkowe, i stąd moje zainteresowanie.

Opublikowano

1.Co mam Ci odpisac na twoja odpowiedz "Nie jestem idiota mam swoj rozum"

2.Mozesz dac inne ale ja np daje za koleja

3.ch99 game99 odpowiada za ch1 wydaje mi sie ze osobne chanele,osobne configi odpowiadaja za inne Ch jesli dodasz cos tylko do 1 folderu,configu bedzie dzialac tylko na 1 CH. Zauwaz ze nie ma folderu "CH1"

2252770056.png

Opublikowano

Ja robię strukturę tak, że nie mam żadnych wspólnych plików, wszystko oddzielnie channel1,channel2. Ale tutaj pojawia się problem, bo wtedy nie można zrobić wspólnego eventa tylko na jednym channelu czyni się event.

http://www.elitepvpers.com/forum/metin2-pserver-guides-strategies/505879-howto-ch2-ohne-map-bug.html

Warto by też przejrzeć ten temat o item_id_range, też coś o wspólnych channelach jest, ale niestety nie znam niemieckiego, ale ciekawi mnie o czym to.

Opublikowano

Xyli no właśnie, dla przykładu taki OX ;/ Struktura zaprezentowana w linku jest dość ciekawa. Kanał 1 ma 7 pod kanałów?

Opublikowano

Kanały są dla rozdzielania mapek, bo nie wiem czy wiesz, ale game ma limit mapek, dlatego się tworzy następne. A ten link z epvp to jest nadawanie ID przedmiotów zdobytych na danym game.

Opublikowano

Wydaje mi się, że jest liczone po prostu od pierwszej wartości do ostatniej w MAP_ALLOW w CONFIG

Opublikowano

Ok zmieniłem strukturę z: ch1, ch2, ch3... ch22 ch99 na ch1}ch1_0, ch1_1, ch_2 }zastosowałem to dal wszystkich 4ch dodatkowo zostawiłem ch22 i ch99 poza jakimkolwiek folderem, edytowałem configi aby zawierały równo po 32 mapy, które nie powtarzają się, zmieniłem porty oraz p2p dla każdego ch1_0, ch1_1 itp, i to nic nie dało, gdy chcę prze teleportować się za pomocą /private [index] wyskakuje błąd że nie ma mapy o takim index... jakaś pomoc z tym?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...