Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]Gra w jakim języku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym zrobić taką grę że ściągamy ją na komputer i gdy już ją włączymy wchodzimy np na serwer nr 1 i gramy z innymi przez internet :D.W jakim to najlepiej języku napisać ?

Opublikowano

No to w kwestii tworzenia stron www o to co CI chodzi należy zrobić stronkę i dać link do downloadu i z rejestracją i czym chcesz?

A co do gry to z tego co mówisz nie jest już kwestią tworzenia stron www.

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Wiem ale nie wiedziałem w jakim to dziale zamieścić to że zrobić stronkę i dać tam grę do downloadu to wiem.Ale ja chcę wiedzieć w jakim języku najlepiej napisać samą grę.

Opublikowano

W takim razie przenoszę do bardziej odpowiedniejszego działu.

Co do tematu gra wiąże się nie tylko ze skryptami, ale również z grafiką.

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Witam chciałbym zrobić taką grę że ściągamy ją na komputer i gdy już ją włączymy wchodzimy np na serwer nr 1 i gramy z innymi przez internet :D.W jakim to najlepiej języku napisać ?

Trololo

Powala mnie zawsze wasza chęć pisania gier. :F Jak bym ci napisał ile to roboty i ile byś się musiał nauczyć to byś zrezygnował :)

Opublikowano

Jeżeli serwer i client gry mają działać na socketach to z mojego doświadczenia wiem, że java ma łatwe sockety. Ewt, można jakoś zrobić poprzez mysql, chodź raczej będzie to bardziej pamięcio żerne.

//gif w sygnie

Opublikowano

Jeżeli serwer i client gry mają działać na socketach to z mojego doświadczenia wiem, że java ma łatwe sockety. Ewt, można jakoś zrobić poprzez mysql, chodź raczej będzie to bardziej pamięcio żerne.

Kierowanie się łatwością rozwiązania nie jest najlepszym wyjściem a pisanie serwera w javie jest mało optymalne(jeśli ktoś nie ma doświadczenia w programowaniu w Javie będzie nie będzie pisał na poziomie optymalizacji jak to samo rozwiązanie w C, C++ czy innym języku)

Opublikowano

Co wy gadacie, w javie też można gierki robić. Przykładem jest ten cały minecraft, o którym już chyba każdy słyszał - Notch napisał go w javie ;) Tylko najpierw porządnie naucz się samego języka, a dopiero bierz się za GUI. Osobiście uczę się javy od roku i jeszcze mam problemy ze stworzeniem banalnej gry 3D. Potrzeba lat nauki aby do czegokolwiek dojść...

Opublikowano

W każdym napiszesz. W html'u 5 (Canvas 3D), Javie (OpenGL), Javascript (rotacja obrazów). Ja ucze się Javy od czerwca 2012 i umiem tworzyć mapy w 3D (np. coś w stylu Gta, ale całe gta nie programowałem, tylko dwa domki ;)). Wybór należy do ciebie. Jak napiszesz w Javie, to możesz skopiować na telefon z androidem (Android to linux z Javą, zobacz LogCat - te same błędy, np. NullPointerException itp.). Ale najpierw ucz się od podstaw. Np. jak wyświetlić napis w konsoli lub okienko z loginem i hasłem (to tylko przykłądy).

Edit: C++ to język programów na PSP. PSP jest napisany w C++ (prawdopodobnie, nie zajmuję się C++)

Opublikowano

Jak z innymi to najlepiej po angielsku, bo dużo osób zna angielski to szersze grono odbiorców będzie.

userbarwb.png

Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

Nie bój się wystąpić przed szereg, potem może być już za późno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...