Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Błąd w pierwszym programie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Postanowiłem zacząć się uczyć języka c++. Po instalacji odrazu w pierwszym programie mam błąd. Dlaczego? Zainstalowanie od nowa programu nie pomaga.

80800043.png

Dziekuje za odp.

Pozdrawiam

Opublikowano

@up, Program powinien coś zwracać.

#include <iostream>
#include <cstdio>
#include <stdio.h>
using namespace std ;
int main () {
printf ( "Test działania code::blocks" );
return 0;
}

Opublikowano

Na początku musi być:

#include <iostream>

Bo inaczej nie będziesz mógł używać return itd.

Masz tutaj poprawny kod:

#include <iostream>
#include <cstdio>

using namespace std;

int main() {
cout << "Test działania code::blocks" << endl;
}

lub z printf:

#include <iostream>
#include <cstdio>
#include <stdio.h>

using namespace std;

int main() {
printf ("Test działania code::blocks");
}

Nie wiesz o czym mówisz.

/e:

Haha, szczególnie śmiesznie to wygląda wraz z oferowaną przez ciebie pomocą dot. tych wszystkich technologii, które wymieniłeś.

mjut.png
Opublikowano

Pierwsze co zrob kiedy zaczynasz sie uczyc c++ to korzystaj z porzadnego IDE. Wywal ten shit jakim jestem Dev i zainstaluj cos pozadnego, potem bierz sie za nauke.

Code Blocks, Qt, Visual Studio

edit:

kolega @gepandza niech jednak swoja wiedzy sprawdzi bo ludziom dziwne rzeczy probuje wmowic. return jest kluczowym slowem jezyka i nie potrzeba zadnej biblioteki zeby go uzywac. Jesli czegos nie zwroci, to w zaleznosci od kompilatora moze dostac error/warning/przejdzie bez niczego i wezmie losowa wartosc z pamieci.(w 2 ostatnich przypadkach)

http://ideone.com/wIW3hb

Opublikowano

Witam. Zrobiłem tak jak jeden z was i dalej mam problem. Przypuszczam, że problem jest z komplikatorem. Co może byc przyczyną i jak to naprawić?

niedziala.png

Opublikowano

A okej. Dzieki wielkie za pomoc, musze pierw sie teorii nauczyc, myslalem, ze tu sie uzywa tylko zwyklych nawiasow, tak ak w pascalu ;) no nic. dzieki wielkie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

@mjut

Po co robić tak?

#include <cstdio>
#include <stdio.h>

cstdio to jest stdio.h tylko że wszystko wewnątrz jest umieszczone w przestrzeni nazw "std".

Nagłówki bez ".h" i zaczynające się na "c" są C++'owymi odpowiednikami bibliotek z C.

Opublikowano

@mjut

Po co robić tak?

#include <cstdio>
#include <stdio.h>

cstdio to jest stdio.h tylko że wszystko wewnątrz jest umieszczone w przestrzeni nazw "std".

Nagłówki bez ".h" i zaczynające się na "c" są C++'owymi odpowiednikami bibliotek z C.

No tak, dlatego zwróciłem mu uwagę, że nie wie, co robi. Zauważ, że ten kod jest cytowany i absolutnie nie jest mojego autorstwa.

mjut.png
Opublikowano

@up. a wiesz co zwracasz?

return nie jest wymagane w mainie. Jest to glowny blok wykonywalny i to co zwroci na koncu jest malo wazne, chyba ze ktos chce sprawdzic czy program przeszedl caly i wykonal sie poprawnie, a nie zakonczyl bledem. Wtedy mozna sobie zwrocic jakas liczbe, gdzie standardowo jest to 0. MinGW np. puszcza to nawet bez warninga i sam z siebie zwraca 0. Za to jesli juz sprobuje zrobic jakas inna funkcje ktora cos zwraca, ale nie zwroce nic, to dostaje warninga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...