Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Prośba/Pytanie] Początki grafiki

maxisst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim ;)

Już jakiś czas zabieram się za naukę grafiki komputerowej, aktualnie chodzi mi o tworzenie sygnatur/tapet później może pójdę w WebDesign, ale to jak zobaczę jakiś postęp :)

Wcześniej już kilka razy próbowałem wkręcić się w ten temat, lecz w moich sygnaturach panuje często chaos, a sam nie wiem do końca jakie efekty powinny pasować do danego renderu.

Czasami uda mi się dobrać dobre C4D czy stocki, ale widzę, że jest to więcej szczęścia niż rozumu.

Macie jakieś podpowiedzi czym powinienem się zająć na początek ?

Czytałem już trochę na ten temat i wiem co to światło, głębia itd.

Nie potrafię jednak skleić tego wszystkiego razem, możecie powiedzieć jak u was wyglądały początki ? Co robiliście itd ?

Jest to dla mnie dość ważne, bo chciałbym się tym zająć w przyszłośći.

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Przede wszystkim uruchom wyobraxnię. Zobrazuj sobie cel - sygnę, która jest przejrzysta, schludna, ładna.

Potem przejdź w praktykę. Oczywiście jeżeli masz problem zawsze możesz posłużyć się tutorialami.

graffika.pl

grafart.org

Tutaj masz dwie przydatne stronki z dobrymi poradnikami.

Pamiętaj, że bez wyobraźni nie zajdziesz daleko, bo tak jak napisałeś - więcej szczescia niz rozumu.

| nie rozmawiaj z hejterami. banuj ich. | KLIK | GRAFIKA | TEKSTY |

Opublikowano

Jak zacząć ?

Tak jak napisała moniś : wyobraźnia .

Nic nie da Ci perfekcyjna obsługa Phtoshopa i znajomość teorii bez wyobraźni.

Polecam pooglądać trochę tutoriali, podpatrzeć na sygnatury innych i z nich wziąć jakiś punkt zaczepienie i tworzyć .

Wejdź w google i wpisz grafika, zobacz jak ludzie operują różnymi stylami itp.

Tu masz tutki z samej teori, którą trzeba po prostu zrozumieć i wyczuć.

http://www.mpcforum.pl/topic/484540-podstawowe-pojcia-w-grafice-komputerowej/
http://www.mpcforum.pl/topic/538952-great-tutorial-for-beginners-kompedium-wiedzy-dla-nowicjuszy/
http://www.mpcforum.pl/topic/304222-tutorialphotoshop-cs5/
http://www.mpcforum.pl/topic/161505-teoria-typografia-a-grafika/

Po przeczytaniu tych poradników i obejrzeniu prac kilku osób na 100 % wpadnie Ci coś do głowy .

Pamiętaj o najważniejszym ! Nie poddawać się gdy ktoś skrytykuję Twoją pracę - początki są trudne :)

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Jak zacząć ?

Tak jak napisała moniś : wyobraźnia .

Nic nie da Ci perfekcyjna obsługa Phtoshopa i znajomość teorii bez wyobraźni.

Polecam pooglądać trochę tutoriali, podpatrzeć na sygnatury innych i z nich wziąć jakiś punkt zaczepienie i tworzyć .

Wejdź w google i wpisz grafika, zobacz jak ludzie operują różnymi stylami itp.

Tu masz tutki z samej teori, którą trzeba po prostu zrozumieć i wyczuć.

http://www.mpcforum.pl/topic/484540-podstawowe-pojcia-w-grafice-komputerowej/
http://www.mpcforum.pl/topic/538952-great-tutorial-for-beginners-kompedium-wiedzy-dla-nowicjuszy/
http://www.mpcforum.pl/topic/304222-tutorialphotoshop-cs5/
http://www.mpcforum.pl/topic/161505-teoria-typografia-a-grafika/

Po przeczytaniu tych poradników i obejrzeniu prac kilku osób na 100 % wpadnie Ci coś do głowy .

Pamiętaj o najważniejszym ! Nie poddawać się gdy ktoś skrytykuję Twoją pracę - początki są trudne :)

Właśnie krytyka mnie buduje i daje motywację do dalszej pracy - najwięcej robiłem sygnatur, jak miałem galerię na MPC i ludzie wypisywali mi takie wieeeelkie strony błędów, a później starałem się je poprawiać w nowych pracach :)

Z pomysłami nie bywa źle, tylko chodzi mi o wyćwiczenie - mam pomysł i wiem jak go osiągnąć, a nie mam pomysł, ale nie jestem w stanie go zrealizować.

Za linki z dzięki, zaraz biorę się do czytania.

Na grafart konto posiadam i powoli zaczynam korzystać z tej strony ;)

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Mpje początki to były na GIMP i były tragicznt tzn. Brak światła efektów tylko tło render brushe i tyle.

Teraz prauję na PS umię o wiele węcej najlepiej jak zrobisz tak :

Obejrz na yt jakiś poradnik jak zrobić pro sygne rób po kolei jak na poradniku, potem weź inny render i tą samą metodą bez oglądania zrób sygnaturę.

Wejdą Ci w ten sposób Filtry itp. w pamięć. potem Ci będzie łatwiej szło.

Regmannn

Opublikowano

Mpje początki to były na GIMP i były tragicznt tzn. Brak światła efektów tylko tło render brushe i tyle.

Teraz prauję na PS umię o wiele węcej najlepiej jak zrobisz tak :

Obejrz na yt jakiś poradnik jak zrobić pro sygne rób po kolei jak na poradniku, potem weź inny render i tą samą metodą bez oglądania zrób sygnaturę.

Wejdą Ci w ten sposób Filtry itp. w pamięć. potem Ci będzie łatwiej szło.

U mnie aktualnie Trial jest, to korzystam, ale zastanawiam się nad zakupem licencji edu ofc :D tylko w komputroniku będzie się trzeba dokładnie o nią wypytać ^^

Chyba, że ktoś z tu obecnych potrafi mi wyjaśnić dokładnie kto może z tej licencji korzystać i czy nie ma z nią żadnych problemów.

Bo z tego co czytałem LO się łapie w zakresie, ale pewności nie ma :/

Opublikowano

Z tego co wiem nie kupisz jednego egzemplarza adobe :)

Licencja edu jest to tylko taki bonus dla szkół itp.

Tylko student chyba może zakupić taką licencję ale chyba myślę,że nie jest to takie łatwe

Oprogramowanie dla celów edukacyjnych przeznaczone jest dla placówek prowadzących działalność oświatową lub związanych z działalnością oświatową.

Programy te nie mogą być wykorzystywane w celach komercyjnych zakładających na przykład wykonywanie odpłatnych projektów czy sporządzanie dokumentów następnie kierowanych do określonych instytucji. Tego typu działania można podejmować korzystając jedynie z komercyjnych wersji programów.

Prawo do nabycia edukacyjnych wersji oprogramowania posiadają :

przedszkola,

szkoły podstawowe,

szkoły średnie,

szkoły zawodowe,

szkoły korespondencyjne,

szkoły pomaturalne,

uniwersytety i politechniki z oficjalnej listy Ministerstwa Edukacji,

muzea, (wybrane pozycje).

biblioteki publiczne i szkolne, (wybrane pozycje).

przedsiębiorstwa i stowarzyszenia o zarejestrowanej działalności związanej z edukacją, (wybrane pozycje).

studenci (wybrane pozycje).

Jak widzisz osoba prywatna (prócz student ale zapewne jakiś grafik itp kierunek musi być) nie może zakupić takiej licencji.

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Z tego co wiem nie kupisz jednego egzemplarza adobe :)

Licencja edu jest to tylko taki bonus dla szkół itp.

Tylko student chyba może zakupić taką licencję ale chyba myślę,że nie jest to takie łatwe

Jak widzisz osoba prywatna (prócz student ale zapewne jakiś grafik itp kierunek musi być) nie może zakupić takiej licencji.

Ale fail, źle napisałem, że licencję EDU, bo chodziło mi o studencką :

http://www.komputronik.pl/product/158451/Programy_i_ksiazki/Programy_PC/Adobe_Photoshop_CS6_Extended_PL_WIN_BOX_Student_Edition.html

I z tego co jest napisane w odnośniku na stronę Adobe to :

Aby móc skorzystać z rabatu dla uczniów i studentów, trzeba odbywać naukę w jednej z następujących instytucji:

• Uniwersytet lub inna szkoła wyższa ? publiczne lub prywatne uniwersytety albo inne uczelnie wyższe, które są akredytowane i są odpowiednikiem co najmniej dwóch lat nauki w pełnym wymiarze czasu do przyznania stopnia naukowego*
  • Szkoła podstawowa lub ponadpodstawowa ? szkoły podstawowe lub ponadpodstawowe publiczne lub prywatne nauczające w pełnym wymiarze czasu

A LO ponadpodstawową jest :) W ferie do komputronika wstąpię i się podpytam.

Opublikowano

Ja Ci o moich początkach opowiadać nie będę, bo to jest po prostu tragedia i porażka. :D Ale w sumie każdy kiedyś zaczynał od zera i jednemu wychodziło to lepiej innemu gorzej. :) Jak ja zaczęłam zabawę z grafiką to pamiętam, że robiłam nagłówki na blogi. ;f Niektóre - o dziwo - wychodziły całkiem dobrze. No i oczywiście od razu zaczynaj od Photoshopa. Czytaj tutoriale, podglądaj prace bardziej zaawansowanych grafików i przede wszystkim postaw na własną inwencję twórczą. Zaczynaj stopniowo od najłatwiejszych rzeczy, a jak je opanujesz ruszaj schodek wyżej. Powodzenia! :)

Opublikowano

Ja zaczynałem od początku twardo. Żadnych poradników czy innych rad, a jedynie sama krytyka w mojej galerii.

Niezłe opierdole zbierałem za swoje jakże stare, sentymentalne i często nieumyślnie ripowane prace.

Starałem się tyle na ile mogłem i do dzisiaj nauczyłem się jedynie 1/5 tego czego mógłbym.

Dlaczego? No dlatego, że jestem leń.

Polecam Tobie forum UBP i tylko dA na którym będziesz mógł się inspirować.

POWTARZAM: INSPIROWAĆ ;)!

hih_by_deyroshu-d64eldi.png

@kiedyś Red Wolf 

Opublikowano

Mi się kiedyś nudziło zrobiłem tam jakąś sygnie itp na yt polukałem potem się nauczyłem wszystko robić cieniować i te pierdoły ale ci powiem tak ja NIE CIERPIĘ GIMPA WSZYSTKO JEST ZMASAKROWANE TAM i nie rozumiem do dziś gimpa ale adobe photoshopa nie da się ogarnąć perfect ale sporo umiem na nim i żadny gimp nie jest mi potrzeby ale ja się tego uczyłem tak sobie żeby zrobić jakieś tam grafiki dla siebie czasami zrobię komuś głupią sygnie co zajmie mi z 3-5min ale to wszystko od cb zależy czy chcesz to ciągnąć czy nie to nie było po prostu moje powołanie było mi to potrzebne żeby robić jakieś stronki itp teraz mam inny cel nauczyć się czegoś o autoit i C++ jeśli to lubisz możesz zrobić co chcesz ale ja nie miałem często jakiegoś przebłysku weny do robienia grafiki czego ci nie życzę ale każdemu się to przyda tyle mam do powiedzenia nie krytykować za mocno

4kbucl.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...