Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam dwa pytania..

1. Czy po instalacji linuxa obok windows system będzie wybierało się przez windows bootloader czy poprzez Grub? (Wolałbym przez windows bootloader ;) )

Windows bootloader

wubi-bootloader.jpg

Grub

GRUB.jpg

2. W ubuntu po wybraniu opcji "zainstaluj obok windows 7 " wyskakuje kolejne okno gdzie instalator sam dzieli partycje windowsową na dwie części:

Ubuntu_install_5a.png

I teraz moje pytanie brzmi.. Czy jeżeli dam opcję "Zainstaluj" to instalator zostawi w spokoju system windows 7 (czyli, że nie usunie żadnych plików) tylko, że zabierze mu trochę miejsca na system ubuntu i stworzy nową partycję w formacie ext4?

Ps. Jeżeli zły dział to przepraszam.

Edytowane przez Mattyx
Opublikowano (edytowane)

Co do 1 to powinien zainstalować GRUB'A a z drugim nie mam pewności w teori powinien zostawić w spokoju windowsa na co wskazuje zainstaluj obok. W sumie lepiej instalować minta, łatwiej można się przyzwyczaić

Edytowane przez AdzikXD
Opublikowano

Przez gruba będzie leciało, aczkolwiek możesz się pobawić w zrobienie bootloadera ale będzie z tym trochę pierdolenia.

Poza tym nie wiem co złego widzisz w grubie.

Co do 2, zainstaluje obok windowsa na systemie plików jaki masz. Polecałbym jednak, żebyś stworzył partycję w ext4 i tam zainstalował Ubunciaka. Linux to linux, lepiej chodzi na swoim systemie plików.

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano

Hmm.. A czy można szybko przywrócić windows bootloader tym sposobem dla windows 7?

http://www.dobreprogramy.pl/roobal/Jak-usunac-Linuksa,31953.html

A i czy będzie się wyświetlał w nim windows 7 i linux (bo nie chodzi mi o usunięcie linuxa tylko późniejszego zastąpienia gruba przez windows bootloader)? Czy będzie to trzeba robić programem EasyBCD (dodawanie do windows bootloader linuxa)?

• 2 tygodnie później...