Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]jaki jezyk?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemka

zamierzaam sie Nauczyc jezykow do robienia stron internetowy ch. Tylko teraz od czego zaczac? myslalem nad html bo najlatwiejszy. chce robic np forum, logowanie itp. gdzie znajde dobre poradniki do tych jezykow i ile trwa nauka ich?

Opublikowano

1. HTML + CSS (Tworzenie szablonów)

2. PHP + MySQL (Obskryptowanie szablonów (nadanie funkcji przetwarzania oraz możliwości obsługi ruchu))

3. Javascript + Flash (Nadanie atrakcyjności strony, animacje - elementy nie wymagające całkowitego przeładowania, oraz inne)

4. PERL + Bash (Nadanie zaawansowanych funkcji przetwarzania informacji, których sam PHP nie jest w stanie obsłużyć)

I jesteś Webdeveloperem. :)

Nauka nie zajmie ci dużo czasu, jednak najważniejsze jest doświadczenie - dzięki temu nauczysz dostrzegać się tego co zwykła osoba nie będzie w stanie zauważyć, mówię tutaj o rozwiązywaniu problemów (np. błędy składni będą tak widoczne jak błędy ortograficzne).

Życzę powodzenia.

Oferuję moje usługi webdeveloperskie (HTML, CSS, JavaScript (jQuery, AJAX!), PHP, MySQL, PERL).

Więcej pod PM.

Opublikowano

Javascript* bo java - to zupełnie inny język programowania.

To wszystko zależy od tego jak na to patrzysz, bo np. w obecnej sytuacji moim zdaniem Javascript jest totalnie logiczny lecz z twojej perspektywy może wyglądać to totalnie niezrozumiale, nieprzejrzyście - ale spokojnie, poznasz podstawy, poznasz składnię i zaczaisz. :)

Flash to zupełnie inna bajka, nie obowiązkowa ponieważ nawet bez tego tematu można się spokojnie obejść przy użyciu JS, lecz... Czasami, jeśli robimy projekt wymagający animacji (rzadko spotykane) to się przydaje. Zostaw go sobie prawie na koniec. :)

Powyższy tekst pokolorowałem, pewnie czytało się wiele razy przyjemniej niż by wszystko było napisane jednym kolorem, zatem zauważ jak wielką role odgrywają kolory w przejrzystości. Więc już na początku zalecam ci znaleźć porządny edytor z kolorowaniem składni (polecam notepad++).

Oferuję moje usługi webdeveloperskie (HTML, CSS, JavaScript (jQuery, AJAX!), PHP, MySQL, PERL).

Więcej pod PM.

Opublikowano

Utermiqo moze i była masa... ale się spytałem każdy odpowiedział i mi pomógł. tylko ty masz jakis problem żeby tylko posta nabić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...