Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT/Poradnik]Gorsza grafika=Lepsza wydajność (więcej fps)

domineses

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś pokaże jak mieć więcej fps kosztem grafiki (systemowej i tej w darkorbit)

Najpierw musicie postąpić tak jak w moich tutach ;x

http://www.mpcforum.pl/topic/804648-tutporadnikjak-ominac-lagi-w-grach-celem-gorszej-grafiki/

http://www.mpcforum.pl/topic/807973-tutporadnikjak-zwiekszyc-wydajnosc-gier-bf3-minecraft-etc/#entry5939099

Teraz co będzie potrzebne ?

CfosSpeed (program do zmniejszania pingu w grze)

Firefox Aurora (Przeglądarka wolna ale zwiększa nam znacząco fps ;x)

Cfos:

http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/sieciowe/cFos.html

Firefox Aurora:

http://firefox-aurora.softonic.pl/

Jak pobierzemy przeglądarke i Cfos.I jak mamy zrobione to co w moich tutorialach

Wybieram w opcjach Cfos pierwszeństwo dla pingów

Potem restartujemy kompa

Odpalamy naszą aurore

I zmieniamy opcje w dark orbit na takie:

kijek.png

[Można także odznaczyć czat to doda parę fps 2-3 ;x]

Teraz na koniec zapisujemy klikamy ok

Najlepiej jak będziecie grali na małej rozdzielczości oraz trybie okienkowym ;x

Im mniejsza rozdizlczośc-Tym więcej fps

Polecam tez wyłączyć programy skype gg i wszystkie co korzystają z internetu najlepiej jak aktywna będzie tylko przeglądarka wtedy fps będzie zależne od waszego internetu i od kompa w granicach 30-70

Liczę że pomogłem ;x uwagi itd pisać w odpowiedziach chętnie też odpowiem na pytania na pw

Bez zrobienia tego co pisałem tutkach raczej nie zauważycie efektu

Co do tych na dole co mówią o google chrome xD

mała rada zmieńcie kompa z ramem 1gb na coś lepszego typu 4gb ramu itd ale jak was nie stać to cóż nie mój problem to jest poradnik dla tych co mają kompa 2 rdzenie minimum oraz 2-3-4 i więcej ramu

Dziwne ? DarkOrbit pożera 90% mocy procesora ;x

Pare informacji

1-Jeśli pominiecie coś z tego co pisałem nie będzie dużych różnic

2-Posty ze spamem są zgłaszane do gm

domineses.jpg

Antix Najlepszy GM MPC

Lord Makin Najlepszy Administrator i opiekun MPC

Opublikowano

haha, chrome który zużywa około ~900mb pamięci jest najlepszą przeglądarką do darka ? proszę cię -.-polecam sprawdzić opere :3

tak jak żul napisał tut chujowy :3

btw już lepiej zastosować gboosta ;3

btw 2 dajesz program który zmniejsza ping, a temat jest o grafice/wydajności gry...

Opublikowano

haha, chrome który zużywa około ~900mb pamięci jest najlepszą przeglądarką do darka ? proszę cię -.-polecam sprawdzić opere :3

tak jak żul napisał tut chujowy :3

btw już lepiej zastosować gboosta ;3

btw 2 dajesz program który zmniejsza ping, a temat jest o grafice/wydajności gry...

Tak to najlepsza przeglądarka do darkorbit :) każdy ci to powie opera to najgorsza przeglądarka xD

Tylko że co to za gra z takimi ustawieniami? Jak tibia.

Tut chujowy

xxx

To jest tut o zwiększeniu fps

;x

domineses.jpg

Antix Najlepszy GM MPC

Opublikowano

mhm.. to po co do fps'ów dajesz program na ping ? lol.

pogratulować głupoty ;x

Bo na fpsy to działa tak ze wzrastają ;x ? jakbym nie wypróbował to bym nie mówił chyba ;x

domineses.jpg

Antix Najlepszy GM MPC

Opublikowano

mwhahahahahhaahahahahaahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahhahhahahaahahahahahahaha

no jebłem i nie wstałem !

specjalnie dla ciebie wyszukam słowa "ping" i "fps"

ping

nazwa programu używanego w sieciach komputerowych TCP/IP (takich jak Internet) służącego do diagnozowania połączeń sieciowych. Pozwala na sprawdzenie czy istnieje połączenie pomiędzy hostami testującym i testowanym. Umożliwia on zmierzenie liczby zgubionych pakietów oraz opóźnień w ich transmisji, zwanych lagami.

FPS - Frames per second

Klatki na sekundę (skr. kl./s, często fps od ang. frames per second; potocznie klatkaż), także szybkość klatek (ang. frame rate) – w animacji i filmie liczba klatek wyświetlanych w ciągu sekundy, czyli częstotliwość, z jaką statyczne obrazy pojawiają się na ekranie. Jest ona miarą płynności wyświetlania ruchomych obrazów.

więc jak to możliwe że masz więcej FPS przez program do pingu ? kurwa czarna magia chyba.

taka rada ode mnie :) jak piszesz poradnik zapoznaj się najpierw co to fps, ping etc :)

Pozdro ! :)

Opublikowano

OMG o.O O.o to ja wole rodzielczość zmienić na niższą na moim laptopie niż odznaczać tam wszystko i Chrome nie jest wcale najlepszy używa w chuj RAMu

Tak jak wyżej co ma Ping do FPS ???

Opublikowano

ekhem. nie potrzebuje mieć 4 gb na zasranego darkorbita ;] jeśli włączysz gboosta, opere, low ustawienia to wyciągam nawet i 70 fps :3 a po za tym nadal nie wiesz co to fps, ping :)

Opublikowano

A ja mam cuś takiego:

-AMD Athlon II x4, MMX, 3DNow -3.0Ghz

-3328MB RAM

-Karte graficzną AMD 760G -700MB

-Neta 4GB

Grając bez full screena, na maxsymalnej rozdzielczości, ze średnimi ustawieniami grafiki gra strasznie muli, zmiana konfy to 2-3sec przycinki

Co jest przyczyną tych lagów? Jak mogę je zmniejszyć?

Co do tematu google chrome nie używam do do wogóle, m.i. dlatego że często wywala mi wtyczki ''bardzo często'' korzystam z mozilli

Są jakieś programy poprawiające wydajność?;>

Opublikowano

A ja mam cuś takiego:

-3328MB RAM

-Neta 4GB

Grając bez full screena, na maxsymalnej rozdzielczości, ze średnimi ustawieniami grafiki gra strasznie muli, zmiana konfy to 2-3sec przycinki

Co do tematu google chrome nie używam do do wogóle, m.i. dlatego że często wywala mi wtyczki ''bardzo często'' korzystam z mozilli

Polecam zroibc to co pisałem na początku i wykonanie tego co pisałem tutorialach ;x

domineses.jpg

Antix Najlepszy GM MPC

Opublikowano

A ja mam cuś takiego:

-3328MB RAM

-Neta 4GB

polecam opere, najmniej ramu zużywa :) +gboost :) zamknie niepotrzebne procesy typu gg,skype i pare innych :)

Opublikowano

TuT? Za takie TuTy na siłę powinny być ostrzeżenia.

Natomiast ty masz ostrzeżenie za spam

polecam opere, najmniej ramu zużywa :) +gboost :) zamknie niepotrzebne procesy typu gg,skype i pare innych :)

Pisałem zeby wyłączyć skype gg itd więc nie powtarzaj sie

A co do reszty to zgłaszam wasze posty jako spam ;x

domineses.jpg

Antix Najlepszy GM MPC

Opublikowano

@up odezwał się random. jebłem i nie wstałem. już to pisałem ping a FPS nie ma nic wspólnego ze sobą! jedna rzecz jest odpowiedzialna za internet - tzn ping - a druga za grafikę - czyli FPS - więc wasze gadanie że im mniejszy ping tym więcej fps jest idiotyczne :x

Natomiast ty masz ostrzeżenie za spam

Pisałem zeby wyłączyć skype gg itd więc nie powtarzaj sie

A co do reszty to zgłaszam wasze posty jako spam ;x

wow.. raport :x i co z tego ? boże dziecko idź ty się ogarnij ;x

Gboost nie wyłącza tylko procesów typu skype itd ... zmienia wygląd win xp ( nie wiem jak jest na win 7/vista) wyłącza nie potrzebne procesy które zamulają system w czasie gry. polecam poczytać ci o tym programie ;3 i dodać go do tego gównianego tematu :)

@down fakt masz racje ale gdy pobierzesz jakieś dane i masz laga to nie skaczą ci fps tylko wszystko wokół ciebie się zatrzymuje a gdy się odlagujesz nadal masz tyle fps :3 nie mam jakiegoś dużego pingu (30) ale kiedyś jak miałem internet z drewna ( 1mb dl i ileś up ping do 200 dochodził :F) to nie skakały mi fps tylko jakby "czas" się w grze zatrzymywał :)

Nie powiesz mi że przy pingu ~200 będziesz miał tyle samo fps co przy ~20 na identycznym sprzęcie.

Tak powiem :)

Opublikowano

Zastanów się zanim coś napiszesz. Aby w DO wyświetlić grafikę potrzebujemy danych które pobieramy z serwera, tak?? Więc większy ping wydłuży nam czas tego pobierania(wynika to z definicji pingu którą podałeś). Następnie, aby móc wyświetlać klatki potrzebujemy danych, prawda?? Więc czym dłużej czekamy na dane tym mniej klatek zostanie wyświetlonych w sekundzie. Gdzie niby mój tok rozumowania jest błędny?? Nawet oparłem się na twoich definicjach żeby było Ci łatwiej to zrozumieć.

@up czyli można rzec że fps ci spadły do 0 i został ostatnia klatka. Wybacz ale gram już trochę w gry sieciowe, szczególnie cs itp i ping miał i ma wpływ na liczbę fps. Nie powiesz mi że przy pingu ~200 będziesz miał tyle samo fps co przy ~20 na identycznym sprzęcie.

To jest to sprzeczne z definicjami ktore podales

Opublikowano

Tutek na siłę, pokazuje to co większość graczy już wie.

Chrome jest kiepski do DO.

A przeglądarka raczej nie ma większego znaczenia, jeśli ma się wydajnego proca i ram

#edit

Zastanów się zanim coś napiszesz. Aby w DO wyświetlić grafikę potrzebujemy danych które pobieramy z serwera, tak?? Więc większy ping wydłuży nam czas tego pobierania(wynika to z definicji pingu którą podałeś). Następnie, aby móc wyświetlać klatki potrzebujemy danych, prawda?? Więc czym dłużej czekamy na dane tym mniej klatek zostanie wyświetlonych w sekundzie. Gdzie niby mój tok rozumowania jest błędny?? Nawet oparłem się na twoich definicjach żeby było Ci łatwiej to zrozumieć.

@up czyli można rzec że fps ci spadły do 0 i został ostatnia klatka. Wybacz ale gram już trochę w gry sieciowe, szczególnie cs itp i ping miał i ma wpływ na liczbę fps. Nie powiesz mi że przy pingu ~200 będziesz miał tyle samo fps co przy ~20 na identycznym sprzęcie.

To jest to sprzeczne z definicjami ktore podales

LOOOOL tylko dzieci grają w gówniane cs i wnioskują po działaniu tej gry, co ma wspólnego fps a ping xD

W darkorbit Twoje "dane" masz zapisane w pamięci podręcznej przeglądarki i nie są co chwila pobierane, więc co tu ma wspólnego ping ?

Opublikowano

Up Czytaj ze zrozumieniem, to był przykład. Moje może i tak, a co z mapą która ciągle się zmienia? Te dane są chyba pobierane na bieżąco? Więc ping wpływa na to.

Opublikowano

Up Czytaj ze zrozumieniem, to był przykład. Moje może i tak, a co z mapą która ciągle się zmienia? Te dane są chyba pobierane na bieżąco? Więc ping wpływa na to.

Gdzie Ci się mapa ciągle zmienia? Jakoś nie zauważyłem animowanego tła :D

#edit down

Mapa czy tło zmienia się dynamicznie? Bo chyba rozmawiamy o dwóch rzeczach.

Jeśli twierdzisz że "mapa" jako Twój obszar widoku statku się zmienia dynamicznie to oczywiście prawda, bo ciągle pojawiają się inne statki, alieny, surki, boxy itp... - ale te grafiki nie są pobierane w nieskończoność na Twój dysk za każdym razem jak pojawi się inny obiekt na Twoim ekranie, Wszystko zapisuje się w pamięci podręcznej przeglądarki i jak już raz się ściągnęło, to już więcej nie musi (chyba że wyczyścisz przeglądarkę).

Jeśli Twierdzisz że "mapa" to tło - które miałem na myśli - zmienia się dynamicznie, to jesteś w błędzie. ^_^

Opublikowano

Gdzie Ci się mapa ciągle zmienia? Jakoś nie zauważyłem animowanego tła :D

Udajesz głupiego czy jesteś?? Dobrze wiesz że chodziło mi o innych użytkowników, npc no ale przecież trzeba spróbować okpić człowieka żeby umniejszyć jego racje. No cóż trudno. Ale tak czy siak "mapa" zmienia się dynamicznie i trzeba na bieżąco ściągać.

Chodzi mi o pole widoku, czyli ta sprawa za nami. A co dajmy na to w przypadku kiedy biję npc. Obliczenia są po stronie serwera czy po stronie użytkownika?? Jeśli pojawi się nowy npc, użytkownik, surowiec, skrzynka itp. to trzeba ściągnąć pakiet (dane)?

Grafik nie pobieramy, ale jeśli pojawi się nowy obiekt musimy otrzymać jakiś "komunikat", tak? To w przypadku dużego pingu możemy mieć opóźnienie lub zgubić dany "komunikat" więc może to nam zmniejszyć liczbę fps??

Dopytuję się ponieważ staram się zrozumieć, a może natrafiłem na kogoś kto potrafi swoje "NIE" podeprzeć wiedzą na dane zagadnienie,

Opublikowano

Kurwa aby zakończyć ten spam o Pingu i FPS napiszę tak:

Ping nie ma nic wspólnego z FPSami i na odwrót ....

Dane gry pobierze na samym początku.

Jak zmienię mapę to ją pobierze i zapisze później jak wrócę na poprzednią mapę to już jej nie pobiera tylko ładuje z pamięci podręcznej (było już napisane wyżej)

Wiem coś o tym bo mam internet mobilny do laptopa i jak włącze DO pobiera z początku kilka mega i mam spokój na dobre pare godzin gry, a FPS mam stałe ......

Tutaj przydała by się wizyta Moderatora DO bo nie idzie wyrobić z wami.... -.- -.- -.-

PS. I nie porównujcie CS do DO !!!

Opublikowano

Udajesz głupiego czy jesteś?? Dobrze wiesz że chodziło mi o innych użytkowników, npc no ale przecież trzeba spróbować okpić człowieka żeby umniejszyć jego racje. No cóż trudno. Ale tak czy siak "mapa" zmienia się dynamicznie i trzeba na bieżąco ściągać.

Chodzi mi o pole widoku, czyli ta sprawa za nami. A co dajmy na to w przypadku kiedy biję npc. Obliczenia są po stronie serwera czy po stronie użytkownika?? Jeśli pojawi się nowy npc, użytkownik, surowiec, skrzynka itp. to trzeba ściągnąć pakiet (dane)?

Grafik nie pobieramy, ale jeśli pojawi się nowy obiekt musimy otrzymać jakiś "komunikat", tak? To w przypadku dużego pingu możemy mieć opóźnienie lub zgubić dany "komunikat" więc może to nam zmniejszyć liczbę fps??

Dopytuję się ponieważ staram się zrozumieć, a może natrafiłem na kogoś kto potrafi swoje "NIE" podeprzeć wiedzą na dane zagadnienie,

No to doszliśmy do rozwiązania :rolleyes:

Cały czas rozumowałem Twoje "mapa" i "dane" jako pliki graficzne, animacje, dźwięki itp,

a Ty w końcu wyjaśniłeś że chodzi o pakiety informacji klient - serwer - klient ^_^

W takim razie ping waha się w zależności od ilości wymienianych informacji klient - serwer.

Ale przyjmując że przeglądarka pobrała wszystkie dostępne pliki,

to podczas gry wcale tak wiele informacji nie jest wymienianych, więc ping nie skacze nagle z np. 30ms do 1000ms, a FPS wcale nie spada do kilku klatek właśnie z tego powodu.

u mnie waha się pomiędzy 30ms na pustej mapie do 200ms podczas kosmicznej piłki,

średnio podczas latania np. na x-7 i biciu alienków ping mam na poziomie 36-40ms,

a ilość FPS jest zależna od mocy obliczeniowej naszego kompa, bo jeśli przykładowo latam po tym x-7 i w tle ściągam coś z internetu, mój ping wzrasta i to nawet do 2000ms, w takim wypadku mam w grze nadal ponad 50 FPS, ale za to w grze dzieją się dziwne rzeczy jak np. znikające w jednym miejscu statki, które się pojawiają w innym, lub mega szybkie przyspieszenia i spowolnienia statków, alienków itp.

Ludzie nie znający się na rzeczy zawsze będą twierdzić że im mniej FPS tym większe lagi co jest bzdurą B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...