Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

EDIT

Najlepiej jakby był to dział z wszystkimi silnikami/edytorami do gier :).

Witam,

Chciałbym przedstawić wam mój nowy pomysł.

Na forum nie ma żadnego działu dotyczących silników do tworzenia gier, a pytań jest takich coraz więcej.

I tutaj jest fajne rozwiązanie, żeby stworzyć przeciętną gierkę w którą można pograć nie trzeba znać w ogóle programowania, wystarczy nauczyć się obsługi programu.

[CryEngine3]

+ W dodatku program jest darmowy do użytku niekomercyjnego (czyli nie można zarabiać na wydanej grze).

+/- Piękna grafika / Duże wymagania

+ Całe SDK Crysis'a 2 [tylko 64bit :( ]

+ Łatwe tworzenie misji, dialogów.[

[UDK]

+ Pełno gotowych materiałów (instalka waży 1.8GB)

+ Wydanych sporo gier na tym silniku.

+ Ładna grafika

+ Średnie wymagania

[Unity3D]

+ Mnóstwo darmowych materiałów w internecie.

+ Małe wymagania sprzętowe

[Unreal Engine]

itp...

Aha i jeszcze coś... nie ma żadnej dobrej polskiej strony dotyczącej tego silnika (są dwie, w których nic się nie dzieje).

Więc troszkę nowych userów by tutaj się znalazło ;).

Od razu mówię że mam spore doświadczenie w tym i mogę stworzyć pełno użytecznych poradników.

Proszę administrację o dobrze przemyślenie tej sprawy.

Dzięki.

Wszystkie poradniki w "O mnie" i na moim profilu YouTube.

51dd70965ae71.png

!!!HIT!!! -- Pełno klientów na DT nawet na najstarszym kompie bez zamuły!

!!!HIT!!! -- Nowa modyfikacja do Metina FastKill

World of Metin2

Opublikowano

Do SDK C2 jest dział Crysis, w innych FPS. Co do samego działu - jestem na nie. Można zrobić coś ogólnego, jak "SIlniki do gier", gdzie będą poradniki. W sumie to podchodzi pod idee forum, a skoro są opinie o serwerach gdzie ruch jest średni - to czemu nie :).

Opublikowano

już wolał bym Unity3D

Silnik ruszy praktycznie każdemu.

Można swobodnie robić każdy gatunek gry, a nie tylko FPS/TPS (bo te są robione przeważnie z CryEngine)

Robisz od podstaw, a nie z praktycznie każdym gównem gotowym

Asset Store - Darmowe kody, modele, i inne pierdoły w 100% współpracujące z Unity

Multiplatformowość - Swoje dzieła w wersji darmowej możesz publikować na PC oraz Przeglądarki.

Genialnie zrobione tutoriale przez polski (nie oficjalny) support.

SDK to wg. mnie głównie edytor, a nie silnik.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

już wolał bym Unity3D

Silnik ruszy praktycznie każdemu.

Można swobodnie robić każdy gatunek gry, a nie tylko FPS/TPS (bo te są robione przeważnie z CryEngine)

Robisz od podstaw, a nie z praktycznie każdym gównem gotowym

Asset Store - Darmowe kody, modele, i inne pierdoły w 100% współpracujące z Unity

Multiplatformowość - Swoje dzieła w wersji darmowej możesz publikować na PC oraz Przeglądarki.

Genialnie zrobione tutoriale przez polski (nie oficjalny) support.

SDK to wg. mnie głównie edytor, a nie silnik.

Na CryEngine masz jedne z najlepszych gier na świcie, ale też zgadzam się z tobą, najlepiej jakby stworzyli dział ogólny, a potem jakby się rozkręcił to by podzielili na kategorie.

51dd70965ae71.png

World of Metin2

Opublikowano

To jeśli chcesz "najlepszy silnik" to proponuje Unreal Engine. Tak on także jest darmowy. I jest na nim o wiele więcej gier postawionych niż na CryShicie. I także są to sławne serie.

Jeśli robić tego typu dział, to dla każdego, a nie dla tych co mają lepsze komputery...

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Najlepiej dodać dział silniki/edytory do gier (może w niezbędniku cheatera?) , i tam w poddziałach dodać każdy popularny silnik (cry engine 3,2,1 , unreal engine , unity 3d)

Opublikowano

Dobrze koń prawi. Po co dodawać dział pojedynczego silnika, skoro można ogólnie wszystkich? Za

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

a co ma modder do Tworzenia gier, w którym chodzi o kodowanie, tworzenie grafik itp. ?

Nie każdego moda robi się poprzez edycje skryptów gry.

Dla tego już bardziej Coddersi a nie Moddersi

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Choćby żeby stworzyć tekstury , czy jak mówiłeś skrypty MCT to raczej aplikacje i programy , a nie tworzenie gier , chyba żeby ten dział miał własnych moderatorów , i nie robić innej grupe/przypisywać istniejącej grupie

Opublikowano

ale chłopie, Ty chyba nie ogarniasz. robiąc jakiekolwiek modyfikacje do CA, nie ruszyłem żadnego skryptu gry, nawet robiąc spolszczenie do tej gry.

Eydtując silnik NOLF2 - tylko eydtowałem obecne skrypty. a nie tworzyłem nowe. Edytowałem pliki .ini które potrafiłby każdy zmienić.

A nieoszukujmy się, gry przeważnie pisze się w Javascript, C# i boo, no i pisać a edytować skrypt to 2 inne bajki.

A to że np. ja jako przyszły Technik Informatyk potrafie robić gry, nie znaczy że będe uczył innych. Przecie można dać tam Coddersów, bo mają więcej styczności z kodowaniem, i ew. poprosić ludzi z działu FanArt o tekstury i modele.

Zresztą Modders Team jest tylko testowo, Więc niema sensu dodawać nam roboty, skoro nawet swojej nieskończymy.

1394725204-U719057.png

Weteran
Opublikowano

Najlepiej zrobić dział ogółem o gamedevie, tak jak ja to proponowałem ponad pół roku temu.

I tak aktualnie członkowie MCT bardziej palą się do robienia gier niż cheatów, więc miałby się kto tym zająć :x

Opublikowano

Nie wiem po co wy się kłucicie o jakiś moderatorów różnych działów, administracja musi sama zobaczyć kto się dobrze wykaże w tym dziale i już, nie wiem może nowe rangi by zrobili czy coś w tym stylu bo nie każdy codders będzie wiedział o co komu biega w dziale...

51dd70965ae71.png

World of Metin2

Opublikowano

@Refresh

Niech wreszcie może jakiś admin czy ktoś kto tu decyduje niech rozważy tą sugestię, chcę wreszcie coś robić a nie rejestrować się po innych forach i szukać w kółko...

@Lenartu - dzięki za Twoją radę :), przeniosłem się na UDK, ma o wiele więcej możliwości i w ogóle można w nim zrobić grę RPG czy FPS :D.

A w dodatku grafika też jest bardzo ładna.

51dd70965ae71.png

World of Metin2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...