Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Co to Metin2

FullMix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, tak pomyslalem, ze napisze tego n00bskiego tutka, bo pewnie polowa graczy gra w metina, niewiedzac co to jest... wiec ja wam to opisze... :

Metin2 ? gra komputerowa z gatunku MMORPG, w której gracze rywalizują w trzech odrębnych królestwach. Rozwijana od stycznia 2002 roku, opublikowana i wydana w marcu 2005 roku przez koreańską firmę Ymir Entertainment. Poza Koreą i Chinami wydawana jest przez Gameforge 4D GmbH w Europie, Z8Games w USA, OnGame w Brazylii i TEC Interactive w Singapurze. Polska wersja gry została wydana 17 lipca 2007 roku. Grafika w grze jest trójwymiarowa. Obsługa (game masterzy, moderatorzy, administratorzy itd.) składa się z wolontariuszy.

26 lutego firma Webzen wykupiła całe udziały Ymiru stając się jej właścicielem oraz gier m.in. Metin2.

Pierwsza część gry Metin tworzona była od 1999 roku, a wydana została w 2002 roku w Korei. Grafika w tej grze jest izometryczna.

Fabuła gry umiejscowiona jest we wschodnim świecie fantasy. Uderzenie Kamieni Metin spowodowało chaos w krainie, wojny pomiędzy królestwami oraz ataki zwierząt i potworów. Fabularnym celem gry jest walka z mrocznym wpływem Kamieni Metin.

Gra rozpoczyna się stworzeniem postaci. Należy wybrać jedno z trzech królestw, w którym gracz będzie walczył, nick, płeć oraz jedną z czterech klas postaci.

Rozgrywka opiera się na rozwijaniu postaci. Awansowanie na kolejne poziomy doświadczenia (maksymalny 99, lub większy na prywatnych serwerach) odbywa się za pomocą zdobywania punktów doświadczenia. Postać dostaje je poprzez wykonywanie misji i głównie walkę z potworami poprzez farmienie. Atakowanie ich odbywa się w trybie AoE ? postać zadaje obrażenia kilku grupom wrogów jednocześnie, co przypomina grę typu hack and slash.

Na każdym poziomie do rozdysponowania są umiejętności oraz co 25%, 50% lub 75% jeden punkt statusu:

witalność ? więcej punktów życia i obrony

inteligencja ? więcej punktów many oraz potężniejsze ataki magiczne ? zarówno niektórych broni, jak i niektórych umiejętności Szamana i Sury

siła ? potężniejsze ataki fizyczne z broni oraz umiejętności Wojownika i Ninji

zręczność ? większa szansa na uniknięcie lub zadanie obrażeń

Ważne też jest zbieranie przedmiotów potrzebnych do walki oraz wirtualnej waluty w grze ? yang (wypadają z potworów, lub otrzymujemy je z zadań). Możliwe jest przystąpienie do gildii lub stworzenie własnej. Dodatkowo można brać udział w organizowanych zabawach w formach eventów.

Gracz podczas tworzenia postaci ma do wyboru jedną z czterech klas postaci, które dzielą się na dwie moce:

Wojownik ? Ciało (ang. Body), Umysł (ang. Mental)

Ninja ? Ostrze (ang. Blade), Łuk (ang. Archer)

Szaman ? Smok (ang. Dragon), Leczenie (ang. Healing)

Sura ? Czarna Magia (ang. Black Magic), Broń (ang. Weapon)

Gracz po osiągnięciu 5 poziomu może rozwijać umiejętności ? różne dla każdej spośród ośmiu mocy (wojownik i ninja mają dostępne po 5, a szaman i sura po 6). Wtedy otrzymuje pierwsze 4 punkty do rozdysponowania. Kolejne otrzymuje po awansowaniu na kolejne poziomy doświadczenia.

W grze dostępne są walki pomiędzy graczami (powyżej 15 poziomu na prywatnych od 30):

Pojedynek z graczem z tego samego królestwa. Jeden z graczy wyzywa na pojedynek klikając na drugiego gracza prawym przyciskiem myszy a następnie wybierając Pojedynek. Wyzwany gracz może się zgodzić lub nie. Po zakończeniu walki, pokonany gracz może wybrać opcję Zemsta ? bez zgody wygranego rozpocząć drugi pojedynek.

Pojedynek z graczem z tego samego królestwa na Arenie. Dostępne od 25 poziomu. Walkę można wykonać wybierając odpowiednią opcję u NPC Yu-Hwan znajdującego się na Mapie2. Drugi gracz na walkę może się zgodzić lub nie[18].

Walka z graczami z innego królestwa

Wojny gildii ? wiele graczy z dwóch gildii walczących jednocześnie, również na specjalnej mapie.

Walka poprzez włączenie trybu w Opcjach gry:

Wrogi ? ten tryb pozwala na atakowanie graczy z negatywną rangą.

Wolny ? jednak zabicie gracza, z rangą inną niż negatywna, z tego samego królestwa powoduje spadek rangi (a postacie powyżej 50 poziomu z negatywną rangą podczas zabicia mogą utracić przedmioty z ekwipunku ).

Gildia ? podobnie jak w trybie Wolnym, tylko z tą różnicą, że nie może atakować członków swojej Gildii.

W głównych miastach (Mapa1, Mapa2) oraz przy teleportach istnieją pola ochronne, chroniące przed wszystkimi atakami.

Takze juz dowiedzieliscie sie czegos o Metinie, a teraz do gry wojowniku !

Glowne zrodlo:

http://wikipedia.org

Opublikowano

W tej chwili taki poradnik jest bezsensowny,ludzie już ogarniają co to gra metin2.

Nie wiem po co ty to pisałeś.

Pozdrawiam AsPol.

Opublikowano

Spisane słowo w słowo z Wikipedi.

pl.Wikipedia.org/Wiki/Metin2

Poradnik przyda się, ale tylko dla tych którym nie chce wejść się na WikiPedie.

nanicz.png

Opublikowano

PLAGIAT, i co z tego, ze napisałeś, że z wiki?????

Przecież to kopiuj wklej, nic od siebie prawie nie dałeś.

Gdyby na mpc dalej były minusy.. już byś kilka miał,

nie twórz tutków ''plagiatów''

ps. było ..

pozdrawiam

Opublikowano

Zwyczajnie robisz sobie kpiny z zaawansowanych jak nowych graczy Metin 2

sygnatura2.gif

Pomogłam ... bardzo proszę. Plusik mile widziany.

Pozdrowionka.

Opublikowano

Po 1 ctrl+c, ctrl+v, a po 2 nie wiem czy takie poradniki są komuś potrzebne... Według mnie poradnik zbędny. B)

85483298046031778091.png
Jestem Nieuczciwy i uczciwie możesz liczyć na moją nieuczciwość.

Opublikowano

Nie wiem czy można to tutem nazwać, całkiem nieprzydatne i wątpie że komuś na coś się przyda.

2nsj.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...