Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] System rankingu - jak to działa ?

adam200

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Zaprezentuję Wam na czym polega system rankingu. Wzorowałem się, spolszczając co nieco z oficjalnego forum curve fever.

System rankingu w Curve Fever próbuje dać przybliżenie na siłę gracza przy porównaniu do ilości godzin spędzonych w grze. System rankingu oparrto na powszechnie znanym ELO rankingu, który jest używany do gry w szachy, a także innych dyscyplin sportowych.

Ogólnie

Na początek każdy gracz zaczyna z rankingiem 700. Ranking liczy się tylko dla zarejestrowanych użytkowników, czyli grając gościem nie zyskamy żadnego rankingu, a ponadto dla gracza zarejestrowanego, który gra z "guestem" szacuje się, że po prostu zyska mniej punktów rankingu. Głównie z tego powodu, że gość po prostu nie ma punktów i nie ma możliwości określenia, z jakim przeciwnikiem stoczyło się mecz.

Typy gier

W każdej grze można otrzymać, a zarazem stracić punkty, ale zmiana rankingu będzie niewielka w normalnej grze. Jednakże kiedy gra się w meczu rankingowym, można stracić, bądź zyskać znacznie większą ilość punktów rankingowych.

Interpretacja rang

Jeżeli np. gracz ma o 400 więcej punktów rankingu od innego gracza, oznacza to to, że wyższy rangą gracz posiada 10 razy większe umiejętności od gracza "z dolnej półki". Albo ujmując to w innych słowach. Z 10 meczów, gracz z rankingiem 1400 wygra 9 razy przed graczem z rankingiem 1000. Prawdziwy PRO może zbliżyć się do 2000 punktów, ale myślę, że będzie to nie lada osiągnięciem.

Nowi gracze

Nowy gracz zawsze zaczyna się rangi 700 punktów. Osiągnie on szeregi bardzo szybko, bo dostaje dodatkowe punkty w pierwszych meczach. Obliczenia dotyczące nowego gracza nawet silniejszych graczy niż ich ranking wskazuje, więc nie bój się do gry przeciwko "nowych" graczy. Ponieważ ich rzeczywista siła jest większa niż ich ranking wskazuje, pokazuje (nowy) za ich nazw, więc wiesz, że ich ranking jest sztucznie zaniżone.

Punkty do zdobycia w pierwszej grze

Punkty, jakie można osiągnąć w grze, może się znacznie różnić. Zaczynamy od punktu z zyskiem około 12 punktów, gdy wygrywasz mecz w normalnym 1 vs 1. Począwszy jednak gracze zdobędą dodatkowe punkty w pierwszych kilku meczach. Jeśli grają większą grę, jak z 6 w rankingu graczy, dają więcej punktów, ponieważ trudniej jest wygrać z wszystkich zawodników, i to jest również trudne do stracenia wszystkich graczy. Czyli im więcej osób zagra, tym większa szansa punktów jest do zdobycia, a największa szansa jest w pierwszej grze.

Gry drużynowe

Drużynowe gry działają tak samo jak szeregach FFA, ale teraz całkowita siła zespołu 1 jest uważana poczet łącznej sile zespołu 2. Wszyscy gracze w drużynie 1 lub zespole 2 mogą uzyskać tę samą ilość punktów, za wyjątkiem nowych graczy, którzy mogą mieć mnożniki bonusowe. Tylko w rankingu gry zespołowe otrzymuje punkty rangi, jak na nierankingowe gry zespołowe, goście mogą dołączyć do zespołu, lecz zmniejszają możliwość otrzymania większej ilości punktów dla danego zespołu, więc radzę kickać "guestów".

Opublikowano

Jeżeli ktoś w miarę ogarnia to proponuję założyć nowe konto i grać na jakichś serwerach z rankiem +900-1000(czyli yours na -).

Ja w 3 grach( Dwie wygrane, i 1 czwarte miejsce) nabiłem ranking do 1015. A na starym koncie, na którym mam rank 1150 nabijałem to przez ponad 100 gier.

Więc to "elo" zależy od ilości dni spędzonych w grze i rozegranych pojedynków.

nowe konto : Modricx070x ( zapraszać, tamtego wywalcie).

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...