Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Info] Nowe procesory Intela = nowe gniazdo

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Strategia firmy Intel zakłada, że procesory będą wydawane w krokach TICK-TOCK. Pierwszy odpowiada za niższy proces technologiczny i ostatnio miał miejsce podczas kwietniowej premiery modeli Ivy Bridge. Pora więc na drugi etap, a więc wprowadzenie nowej mikroarchitektury. Nieoficjalnie wiadomo, iż ma on nastąpić w kwietniu przyszłego roku ? podczas debiutu czwartej generacji układów Core o nazwie kodowej Haswell.

Chiński serwis VR-MPCforum informuje jednak, że premiera nowych procesorów koncernu z Santa Clara została przesunięta na okres od 27 maja do 7 czerwca (prawdopodobnie nastąpi więc ona podczas targów Computex 2013). Ich sprzedaż została natomiast zaplanowana na 2 czerwca ? wtedy do sklepów powinno trafić czternaście modeli dla komputerów stacjonarnych oraz siedem dla laptopów.

Czyli mamy nowy socket (1150) oczywiście nie kompatybilny wstecz + pełno nowych chipsetów:

intel_haswell_lunch_3.jpg

Jak widać zrezygnowany z chipsetu Pxx i stworzono Qxx który jest na pierwszym miejscy więc możliwe że jest lepszy od Zxx...

Dam jeszcze listy procesorów mobilnych i desktopowych:

http://www.purepc.pl/files/Image/news/2012/12/intel_haswell_lunch_1.jpg

http://www.purepc.pl/files/Image/news/2012/12/intel_haswell_lunch_2.jpg

Słit focia nowego socketu:

http://i1-news.softpedia-static.com/images/news2/Intel-LGA-1150-Socket-Will-Be-Compatible-with-2014-Broadwell-CPUs-Report-2.jpg

Co o tym myślicie ? Po co intelowi nowe podstawki ? Może to ich sekret wydajności xD

Opublikowano

Oni nie cierpią swoich klientów :P AMD robi wszystko pod użytkownika, tylko szkoda że są za murzynami (duże TDP, duży proces technologiczny i średnia wydajność)

Intel mógłby zrobić jedną podstawkę i się niej trzymać... Co im wadziło w 1155 :P

Z tym sekretem przecież nawet buźkę zrobiłem >.< gimbus by zrozumiał

Opublikowano

Ciekawi mnie aspekt wydajności, no i tego co się stanie z produkcją Sandy, może w końcu 2500k na allegro ustrzelę :D

Opublikowano

Wątpię ze wydajność aż tak bardzo zależy od socketa ale tylko wątpię :D może trochę spadnie cena 2500k ja mam ten proces tera i mi pasuje i nie żałuje ze kupiłem

Opublikowano

Lecz jest jakiś postęp co nowa podstawka to inna wydajność. Lecz 1150 będzię konkurował z Sandy i Ivy bridge.

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano
i (duże TDP, duży proces technologiczny i średnia wydajność)

AMD podaje MAX TDP dla swojego procesora. Intel podaje ŚREDNIE TDP..

Proces po co niższy? I tak 45nm Phenom jedzie i3, które jest w 22nm -_-

Średnia wydajność? Przelicz sobie wydajność przez cenę to zobaczysz, że Intel jest za murzynami w tej kwestii.

Opublikowano

Hmm no może jeśli chodzi o współczynnik cena/wydajność to masz rację :P

A z tym TDP ciekawe :D

Proces po to niższy żeby w idle proc nie miał pierdylion stopni (chodzi mi właśnie o Phenomy etc.)

Opublikowano

Niekoniecznie, modele normalne czyli np. i5 xxx0 k, w przypadku tamtych podstawek były dziwaczne procesory (tutaj już masz całą serię podobną do IB i SB + jakieś w miarę normalne chipsety)

Opublikowano

Tak, ale modele tych procesorów wskazują na to, że ich cena będzie dosyć wysoka, przez co większość użytkowników nie będzie miało ochoty przechodzić na nowe gniazdo.

Druga rzecz to wzrost wydajności między procesorami obu socketów... według mnie nie będzie warto.

Opublikowano
Proces po to niższy żeby w idle proc nie miał pierdylion stopni (chodzi mi właśnie o Phenomy etc.)

Da hell? Phenom po o/c do 4.1 ma w idle 32*C -_-

Opublikowano

W sumie racja. Chyba za szybko to wszystko, niedawno premiera IB były i są to niewypały (grzanie się + mała podatność na OC)

Oby im wyszło bo zamierzam polować na 2500k :D

Anoizm - w ilde to ten phenom ma 800 Mhz :f Nie udawaj że temperatury Phenoma są mniejsze od np. APU tych lepszych.

Nawet te lepsze APU pod FM1 mają w idlu po 5-10 stopni a wydajność w grach ciutke mniejsza od takiego Phenoma (render etc. większa, jak coś kolega ma więc 100% potwierdzone źródło)

Opublikowano
Anoizm - w ilde to ten phenom ma 800 Mhz :f Nie udawaj że temperatury Phenoma są mniejsze od np. APU tych lepszych.

Nie ma 800MHz, bo mam wyłączone C1E i C'n'Q czym pracuje cały czas na tych zegarach.

Opublikowano

Co nie zmienia faktu że na twoim chłodzeniu Intel na mniejszym procesie miałby jakieś 20+ st, a APU to pewnie stałe 5 :P

PS wytłumacz na PW czemu APU mają po 5 st w idle...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...