Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Fizz, Szachraj Sztormów

Gość ArronBaDo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ArronBaDo
Opublikowano

Witam, dziś przedstawie wam postać na środkową linię - Fizza !

1. Ogólne przedstawienie postaci.

585c73457faf0143med.jpg

a) Historia

Wiele wieków temu, starożytna podwodna rasa, wybudowała ukryte miasto pod górą mieszczącą się w morzu.

Mimo że te stworzenia miały swoich wrogów, miasto było fortecą nie do zdobycia. To poczucie bezpieczeństwa sprawiało,

że żyli szczęśliwi. Jednakże Fizzem kierowała ciekawość, której nie zaspokajało wygodne życie. Nie mogąc się oprzeć zewowi niebezpieczeństwa,

Fizz bardzo często wykradał się z miasta w poszukiwaniu kłopotów. W trakcie przygód wyrósł na potężnego i zaradnego wojownika, który świetne radzi sobie w niebezpiecznych sytuacjach.

Pewnego dnia Fizz wrócił do domu i odkrył, że miasto zostało opuszczone: jego lud zniknął, nie pozostawiając po sobie żadnego śladu. Z racji tego, że nic nie trzymało go już w tym miejscu,

zabrał z ruin magiczny trójząb i wyruszył w samotną podróż.

Przez wiele lat Fizz przemierzał ocean, wykorzystując umiejętności nabyte w trakcie licznych podróży. W końcu odkrył port Bilgewater. Zafascynowało go życie nad powierzchnią wody i nie mógł się oprzeć zbadaniu wyspy.

Jego olbrzymia ciekawość sprawiła, że wmieszał się w sprawy ludzi i jego obecność nie pozostała niezauważona. Jego figle rozgniewały wielu mieszkańców, którzy w końcu postanowili go schwytać bądź zabić.

Fizz znalazł się w potrzasku i postanowił powrócić pod powierzchnię wody, mimo że bardzo polubił Bilgewater. Gdy stał w dokach, potężny smoczy rekin zaatakował port. Fizz pokonał bestię,

wykorzystując swój spryt i znajomość słabych punktów potwora. Zyskawszy wdzięczność i zaufanie ludzi, Fizz postanowił zostać w Bilgewater. Dołączył do League of Legends, aby dalej służyć swojemu nowemu domowi.

?Fizz sprawia, że nawet najlepsi marynarze z Bilgewater wyglądają jak banda pijanych szczurów lądowych. Dobrze, że jest po naszej stronie.?

-- Miss Fortune, Łowczyni Nagród.

B) Skiny

33bdb4d084b4e489med.jpg

31ffaa0a304f7945med.jpg

6b6e088e118816ddmed.jpg

c) Opis postaci.

Fizz jest zwinną postacią, która korzysta z magii stworzona na mid lane.

Fizz posiada mocnego bursta, jest mobilny, ma wiele skilli, które pozwalają nękać i szybko zabijać przeciwników.

Na obecną metę rzadko kto bierze Fizza, a szkoda, bo jest to wg mnie jeden z najlepszych miderów.

Fizz jest postacią, która na 3 poziomie postaci może wbić się w przeciwnika i zabrac mu dosłownie 2/3 życia.

d) Skille

Q skill - Doskok, zadaje spore obrażenia, pozwala szybko dostać się do przeciwnika.

W skill - zwiększanie autotaku, zadaje ogromne obrażenia, nakłada się na item Sheen i zmniejsza leczenie przeciwnika nawet o 50% !

E skill - Doskok lub ucieczka, zadaje duże aoe obrażenia, można jak ktoś chce z tego farmić, w late bierze na jeden skok całą farmę creepów, można uciekać przez ściany jak i doskakiwać lub uciekać od przeciwnika.

R skill - AOE skill, który sprawia, że z ziemi wyskakuje rekin pożerający przeciwników zadający ogromny dmg. Czasem cięzko nim trafić, ale na szczęście nie blokuje się na minionach.

e) statystyki

Obrażenia 53 (+3 / na poziom)

Zdrowie 414 (+86 / na poziom)

Mana 200 (+40 / na poziom)

Prędkość ruchu 335

Pancerz 12.7 (+3.4 / na poziom)

Blokowanie zaklęć 30 (+1.25 / na poziom)

Regeneracja zdrowia 7 (+0.7 / na poziom)

Regeneracja many 6.1 (+0.45 / na poziom)

2. Jak grać na linii.

Fizz charakteryzuje się tym, że potrafi wbić się w przeciwnika i go szybko zabić, co z resztą już pisałem, teraz opiszę dokładnie co i jak.

a) Początek - zaczynamy z butami i 3 potionami na zdrowie.

Po dojściu na linię staramy się farmić i nie przejmujemy się za bardzo przeciwnikiem.

Po wbiciu 3 poziomu możemy postarać się rzucić na przeciwnika. Używamy na niego Q, wtedy przeciwnik albo się bije albo ucieka, po doskoku od razu używamy W, robimy autoatak-dwa i używamy E na przeciwnika lub uciekamy.

W ten sposób zabraliśmy przeciwnikowi połowę lub więcej HP.

Jeśli przeciwnik nie myśli to nie użyje potionów, albo użyje tylko jeden, co nie wystarcza by się wyleczyć.

Wtedy rzucamy się tak samo dodatkowo rzucając ignite lub jeśli wiemy, że W (ktore działa podobnie jak ignite, też zadaje obrażenia w czasie po autoataku) dobije przeciwnika cofamy się.

Dalej kupujemy 6a6119fcef32eb03.jpg + potionki.

Po powrocie na linię uważamy na junglera, który i tak może nam mało zaszkodzić.

Mamy świetny system ucieczki, nasze E sprawia, że nie da się na nas namierzyć ani niczym trafić, przykładowo unikniemy pułapki Caitlyn, ulti Karthusa czy graba Blitzcranka.

Dalej staramy się farmić, robimy to z autoataków (last hity), bo jak nie mamy blue to bardzo szybko tracimy manę.

Jeśli nadarzy się okazja to rzucamy się na przeciwnika i tak jak wcześniej Q+W+E

Jeśli tego nie napisałem to skille maxujemy W -> E -> Q -> R (oczywiście kiedy możemy to ładujemy w ulta)

Zakładam, że już troche pofarmiliście, byliście na ganku na bota/topa i załapaliście killa killi.

Co więc kupujemy później ? Bierzemy f35432402d73af15.jpg , a jako następny item b80a8cab7a3b30ac.jpg

Wracamy na linię, farmimy, zdobywamy kille i co najważniejsze - gramy Fizzem, postacią cholernie mobilną, która może bez problemu może pomagać sojusznikom ! Nie zapominajcie pomagać innym liniom, jako mider mamy wszędzie blisko, czy to na topa, jungle czy bota.

Wszyscy chyba wiedzą co robić dalej, opiszę wiec mid game i late, a końcowy build podam pod koniec opisywania late.

B) Mid game - nawet jak bardzo przegrywamy to się nie poddajemy, mamy bardzo łatwe dojście do przeciwnego AD carry i możemy go szybko zabić, wtedy reszta teamu powinna zrobić robotę.

Jeśli żyjemy to bijemy się dalej, co jest chyba jasne.

Pilnujemy smoka i prosimy supporta żeby wardował mapę jeśli tego nie robi.

Nie biegamy raczej sami, bo jeśli zginiemy, a jako jedyni z teamu mamy feed to może się to źle dla nas skończyć(dlatego też tak ważne są wardy).

Staramy się jak najwięcej farmić i nie dać się zabić.

(HISTORYJKA WYJĘTA Z ŻYCIA - tak się pochwalę, że ostatnio grałem z kolegą duo rankeda, gdzie Lee na topie miał 6/0 i nawet ja nie mogłem go pokonać, bot sobie radził w miare, nie było killi ani u nas ani u przeciwników, dlatego poszedłem na bota i pomogłem mojej Ashe zdobyć 2 kille.

Po tej akcji dawała już sobie sama radę, a Nocturn, który był w jungli zabił i zakończył serię LeeSina, Volibear, który nie radził sobie na topie zdobył troche asyst podczas TF, w którym zrobiłem Qudra killa i mógł kupić sobie już jakieś itemy.

Podczas tej gry były dwie próby surrendera, gdyby nie to, że grałem z kolegą byłby pewnie surrender, ale nie poddaliśmy się - mecz który był z góry przegrany wygraliśmy.

Nie spushowaliśmy żadnej wieży, a przeciwnicy spushowali topa do inhibitora, bota nie ruszyli, a mojego mida zniszczyli tylko jedną wieżę.

Po pierwszym TF coś w teamie odżyło, każdy znalazł nadzieje i graliśmy, co prawda nie zabraliśmy żadnego smoka, ale mieliśmy więcej farmy i wygrywaliśmy TF.

Ze statów teamowych 5/16 wybrneliśmy w górę i wyprzedziliśmy ich. Wiecie dlczego ? Bo w enemy nafeedowany był tylko LeeSin, a u nas Ja+Ashe, co sprawiało, że mieliśmy większą przewagę.

Złym rozwiązaniem jest feedować np. tylko AD carry, bo enemy może bez problemu sfocusować AD carry i go zabić, a wtedy team nie ma żadnego dmg.

Po paru kolejnych TF i po paru ACE pushowaliśmy po jednej - po drugiej wieży aż wygraliśmy, dlatego pamiętajcie aby nigdy się nie poddawać ! Enemy team składał się z LeeSina, Maokaia, Vayne, Katariny i jeszcze jednej postaci, której nie pamiętam)

c) Late game - tu przychodzi dużo pytań, głównym jest czy zrobić GA.

Jeśli jest szansa, że enemy może nas łatwo przytrzymać (nasze E nie trwa wiecznie) i zabić to kupujemy GA, jeśli nie, to możem zaopatrzyć się w jakiegoś rylaia, który da nam troche HP i AP.

Przede wszystkim pilnujemy Barona i smoka, nie biegamy sami i staramy się ostrożnie farmić.

Drugim pytaniem jest co kupywać.

Ja na Fizzie robie build, który daje średnio 550 AP, co daje nam dużego bursta, troche HP, a jeśli mamy GA to też wytrzymałość.

3. Oto końcowy build :

a) c9c4684093d0c90f.jpg - daje nam troche HP i troche AP, przydatny, gdy nikt nie może nas zabić w TF, a jedynie troche obtłuc.

B)18231dd2091a0520.jpg - jeśli jest szansa, że zginiemy, enemy na dużo cc (chodzi o CC, które przytrzymuje lub stunuje) to kupujemy na koniec GA, da nam to odrodzenie.

c) 336e81691400fe8e.jpg - da nam to troche AP i obniży mr przeciwników, robimy jeśli nie ma szans na dead, jeśli przeciwnik nas może jedynie lekko obić lub jeśli nikt w teamie tego nie ma.

Ogólnie build daje nam dużo AP i przebicia - przebicie nadrabia nam to, że nie mamy aż tak dużo AP jak byśmy mieli robiąc build full AP.

Z tym buildem tak jak napisałem mamy około 550 (600 z potionkiem) AP, z ulta walimy po około 1,1k AOE DMG.

Możemy jeszcze zrobić taki build 6aa0f328e5e8c096.jpg, robimy jeśli dostajemy konkretnie po dupie od przeciwników.

Moje statystyki z takim buildem na rankedach to

653f369bd563af2cm.jpg (nie wiem czego nie pokazuje quadry, skoro jak wezme w historie gier to tam pokazuje o_O

c85a3888b88cbe78m.jpg)

4. Kilka słów na koniec.

Dotarliśmy do końca lektury, zapraszam do komentowania i ogólnej oceny tutoriala, jestem otwarty na konstruktywną krytykę.

Jeśli coś zapomnaiałem dopisać, a sobie przypomnę, to niżej napiszę, co i gdzie dodałem.

Tutorial zrobiony po to, by przybliżyć niektórym postać Fizza, świetnego midera, który jest rzadko brany, choć jest cholernie mocny i świetnie się nim gra.

Opublikowano

nie rozumiem po co rush void'a skoro przeważnie się robi rabadona i lichbane'a na pierwsze itemy, rylaia bym wyjebał, teraz chyba na żadne ap carry się tego nie składa

fe7afd2c01dc5fe025c76fe9bf8c0b0e.jpeg
4to7r2K.png

Gość ArronBaDo
Opublikowano

nie rozumiem po co rush void'a skoro przeważnie się robi rabadona i lichbane'a na pierwsze itemy, rylaia bym wyjebał, teraz chyba na żadne ap carry się tego nie składa

dlaczego tak sądzisz, rylai jest cały czas dobrym itemem, daje sporo AP i HP, daje slowa, napisałem z resztą zamienniki, podałem kilka wariantów, mi się tak bardzo dobrze gra.

Opublikowano

do dupy poradnik, zaraz po przeczytaniu jego, ludzie beda mysleli ze wyjda z elo hell ,a nie wyjda, do dupy nie ładne kolorki, be.

Opublikowano

dlaczego tak sądzisz, rylai jest cały czas dobrym itemem, daje sporo AP i HP, daje slowa, napisałem z resztą zamienniki, podałem kilka wariantów, mi się tak bardzo dobrze gra.

to tak jak składanie frozen malleta na ad carry, dokładnie tak samo, ap carry ma ścisnąć jednym burstem albo poke'iem, a nie być "tankiem" w tf

4to7r2K.png

Opublikowano

A na kiego chuja ten void staff na początku? Lich bane moim zdaniem jest dość słabą decyzją dla fizza ale jak kto woli poradnik taki sobie mało kolorów sporo błędów.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Gość ArronBaDo
Opublikowano

Po co mam się bawić w jakieś kolorki ?

Darkkaj, napisałem i napisze jeszcze raz - masz tam podane kilka wariantów, jeśli nie pasuje rylai masz do dyspozycji inne buildy, mi się gra z takimi dobrze.

Opublikowano

Darkkaj, napisałem i napisze jeszcze raz - masz tam podane kilka wariantów, jeśli nie pasuje rylai masz do dyspozycji inne buildy, mi się gra z takimi dobrze.

to, że gra się komuś dobrze rammusem pod phantom dancery to nie znaczy, że to musi być dobry build, bazując na Twojej opinii o rylaiu mogę powiedzieć, że kupujemy frozen mallet na ad carry i nikt nas nie może zabić, bo mamy sporo hp.. zawsze jest szansa na to, że ktoś może nas zabić, więc nie rozumiem pewnych rzeczy w tym poradniku

4to7r2K.png

Opublikowano

po 1 nie wspomniałeś o 2-3 doranach co na fizzie jest przydatne

po 2 nie warto rushować voilda bo we wczesnej fazie gry jest penetracja nic nie daje

po 3 nie budujemy wcześnie lich bane, lecz samego shena

po 4 RoA to też dobry item na fizzie, jeśli mamy cięzko z przeciwnikiem to 2 dorany + katalizator daje nam dużą przewagę

Opublikowano

Po 4 grach na rankedach fizzem już robisz poradnik ?

Brakuje wielu rzeczy, np alternatywnych buildów, opisanie itemów które mogą się sprawdzić na fizzie.

Osobiście gram takim buildem: buty+3pot>2,3doran>rabadon>teraz build może być naprawde różny,

gdy dostajemy w dupe to abyssal, gdy nam dobrze idzie lich bane itd...

Ogólnie nie jestem za tym aby rushować void staffa, składam go jako 4, 5 item.

Twój build jest taki słaby, że nawet nie ma nic na mane ciekawe co taki fizz zrobi gdy się blue buff skończy ?

Dlatego ja zawsze składam 3 dorany, które zapewniają nam lekkie survi i regeneracje many.

Gość ArronBaDo
Opublikowano

Po 4 grach na rankedach fizzem już robisz poradnik ?

Brakuje wielu rzeczy, np alternatywnych buildów, opisanie itemów które mogą się sprawdzić na fizzie.

Osobiście gram takim buildem: buty+3pot>2,3doran>rabadon>teraz build może być naprawde różny,

gdy dostajemy w dupe to abyssal, gdy nam dobrze idzie lich bane itd...

Ogólnie nie jestem za tym aby rushować void staffa, składam go jako 4, 5 item.

Twój build jest taki słaby, że nawet nie ma nic na mane ciekawe co taki fizz zrobi gdy się blue buff skończy ?

Dlatego ja zawsze składam 3 dorany, które zapewniają nam lekkie survi i regeneracje many.

w poprzednim sezonie miałem więcej gier rankingowych Fizzem, do tego normale.

podałem kilka wariantów buildu i go opisłem.

jeśli brakuje ci many to kup sobie grall, daje spory regen i troche AP, a doran to strata kasy jak dla mnie

Opublikowano

w poprzednim sezonie miałem więcej gier rankingowych Fizzem, do tego normale.

podałem kilka wariantów buildu i go opisłem.

jeśli brakuje ci many to kup sobie grall, daje spory regen i troche AP, a doran to strata kasy jak dla mnie

Przecież 2-3 dorany to early core na fizza Oo

Ze grales nim kilka normali to nie dopisuj bo szkoda gadac...

Poradnik jest sredni. Void na fizzie to sytuacyjny, przewaznie sie tego na nim nie kupuje.

PitekKC_eune_58_4_logo.png

Opublikowano

Wait what? Void Staff i Abyssal scepter? To nie ma najmniejszego sensu... Abyssal obniża mres przeciwnikom blisko Ciebie, natomiast Void Staff przebija 35% mres przeciwnika, biorąc pod uwagę to, że masz te 2 itemy sam sobie szkodzisz, obniżając mres abyssalem powodujesz to, że mniej przebije void staff... Co do reszty to nie jest źle, generalnie Fizz to wspaniała postać jeśli potrafisz tym grać :> Bardzo łatwo się tym carruje gry... Swoją drogą to raz widziałem fizza pod AD, trinity, różne takie, działał wyśmienicie :D Sam muszę kiedyś spróbować :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...