Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Chłodzenie

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.Postanowiłem, że ulepszę sobie chłodzenie w komputerze. Mam - Zalman CNPS11X Performa, Wiatrak Enermax UCTB12 i jakiś chiński wiatraczek do obudowy (Mam aerocool pgs-vs3). I mam takie combo enermax do radiatora podłączony wywiewa ciepło do wiatraka zalman no a tamten do mojego pokoju. Bez niego było by to samo, ale tak jest na pewno wydajniej. I pytanie, czy z przodu obudowy zamontować wiatrak który wywiewa powietrze czy wpuszcza świeże, chłodne powietrze?

@edit

A, i czy bardziej się opłaca ten enermax na cpu czy wiatrak zalmana oryginalny? Bo jak porównywałem na morele.net to enermax lepszy, tyle że on jest tam oznaczony jako "do obudowy".

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

przód to dół, ciepłe leci w górę, więc logiczne że przód wciąga, tył wyciąga.

Ogółem to się prezentuje tak

przód ma wciągać

góra i tył wyciągać

zasilacz wiadomo wyciąga w górę/dół (zależy od budy)

a z boku najlepiej nic nie dawać bo to zakłóca wszystko (chociaż ja mam z boku na dole 120 mm puszczone na 600/700 RPM więc ledwo co dmucha, ale jednak podaje chłodne powietrza grafice)

Co do wentylatorów to najlepiej żeby z przodu był cichy i szybki, z tyłu może być taki głośniejszy puszczony na wolne obroty bo tam zasilacz też robi swoje.

Opublikowano

Noi jeszcze mam dylemat z tymi wiatrakami - który dać na CPU? :D

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Front - wciąga

Dół - wciąga

Rear wyciąga

Top - wciąga lub wyciąga

Na CPU najlepiej dać wentyl nie z tyłu tylko z przodu coolera. Z tyłu coolera bierze ciepło z sekcji i jest głośniejszy.

Na CPU daj Enermaxa

Opublikowano

No wentyl z CPU jest z przodu coolera (przodem do przodu obudowy? xD) i dmucha ciepłem w tył. Ponawiam pytanie - wiatrak zalmana oryginalny czy enermax uctb12 na CPU?

@edit

Okej, tak cały czas jest . Tylko miałem dylemat, bo ten enermax ma małe max obroty (bodajże 900rpm) i jest wszędzie oznaczany jako wentyl do obudowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...