Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jakie serwery opłaca się tworzyć, dla czego i jakie podstawowe pluginy.

TnToRkI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Więc tak jak w top odpowiem na wasze pytania kierowane do mnie na PW jakie serwery najlepiej stwarzać. Przedstawię wam te najpopularniejsze:

1. Rodzaje serwerów

Survival (Sv)

Role Play Games (RPG)

Free Build (FB)

Hardcore

mieszaniny

2. Survival

2.1 Co to jest survivial?

Survival - typ serwera minecarft w którym chodzi głównie o przetrwanie. Często spotykany ładnie zbudowany spawn, lecz już nie tak zawsze spotykana komenda udostępniona /spawn. Na survivalu chodzi głównie oto aby zakładać Gildie, zdobywać rzeczy do budowy oraz do walk. Prawie nigdy nie spotykane na Survivalu działki. Jedyne gdzie można je spotkać, są to tzw. „mieszańce” np. Free Build + Survival.

2.2 Jakie podstawowe pluginy wgrać na survival?

Otóż są dziesiątki a może i setki pluginów, lecz nie wszystkie są potrzebne na Survival, podstawowe to:

- Antyxray

- AuthMe

- World Edit oraz World Guard (przy serwerach tworzonych z dużą ilością slotów, dużą popularnością i dużą administracją

- PermissionsEx

- Essentials

- AutoSave

- Factions (plugin na Gildie bardzo często spotykany na serwerach Survival)

3.Role Play Games

3.1 Co to jest Role Play Games?

Role Play Games - inaczej RPG, serwer na którym działki są kupowane za pieniądze które zarabiamy ze zdobywania surowców i ich sprzedawania w np. sklepach. Najczęściej jest dodawana inna mapka Surowcowa do wydobywania surowców dlatego jest mieszaniną z Survivalem. Można także wgrać plugin: Jobs, służy on do zarabiania pieniędzy przez Np. ścinanie drzew czy wydobywanie surowców naturalnych (diamenty, żelazo itd.)

3.2 Jakie podstawowe pluginy wgrać na RPG?

Można wgrywać bardzo dużo pluginów ale podstawy to:

- World Guard i WorldEdit

- Essentials

- PermissionsEx

- LWC

- AuthMe

- iConomy

- Vault

- ChestShop (sprzedawanie itemków w sklepach)

- Jobs

- PlayerStatusSigns

Są także pluginy luksusowe, które umilają gre na serwerze RPG np:

- TimeIsMoney

- Citizens

- MCmoo

- TravelGates

- SimpleRegionMarket

- MultiVerse - Core oraz MultiVerse - Portlas

- SimpleComanndSigns

4. FreeBuild

4.1 Co to jest Free Build?

Free Build - inaczej FB, typ serwera na którym są działki darmowe dla wszystkich. Najczęściej pierwsza działka jest darmowa następne już płatne. Na nim także wydobywujemy materiały i je sprzedajemy i kupujemy itemki do epickich budowli. Często jest dodawana dodatkowa mapa Surowcowa i dlatego FB i RPG są mieszane z Survivalem.

4.2 Jakie podstawowe pluginy wgrać na Free Build?

- Essentials

- AuthMe

- PermissionsEx

- WorldEdit i WorldGuard

- iConomy

- MultiVerse - Core i MultiVerse - Portals

- często Jobs

- ChestShop

Są także pluginy luksusowe, które umilają gre na serwerze Free Build, np.

- SimpleCommandSigns

- WorldTravel

- Citizens

- PlayerStatusSigns

- TimeIsMoney

- ChairCraft

5. Hardcore

5.1 Co to jest Hardcore?

Hardcore - typ serwera na którym chodzi głównie oto, aby przeżyć jak najdłużej, często gdy tylko zabijemy się dostajemy bana na określony czas. Często są tam działki do kupienia, zarabiamy poprzez zdobywanie i sprzedawanie rzeczy zdobytych z walk pvp, wydobywania surowców. Na serwerze często są robione tzw. „wielkie kaniony” w których spadnięcie z klifu oznacza śmierć.

Często spotykane są na takich serwerach różne parkoury.

5.2 Jakie podstawowe pluginy wgrać na Hardcore?

- Essentials

- AuthMe

- PermissionsEx

- WorldEdit i WorldGuard

- iConomy

- MultiVerse - Core i MultiVerse - Portals

- często Jobs

- ChestShop

- SimpleCommandSigns

- HardcoreMC

5.3 Pierwszy raz widzicie plugins HardcoreMC?

Plugin HardcoreMC jest to plugin którego celem jest banowanie graczy na określony czas, można tam dodać graczy do specjalnej grupy która nie zostanie zbanowana podczas zginięcia np. Administracja

6. Mieszaniny

6.1 Na czym polegają mieszaniny serwerów?

Miszanininy serwerów polegają głównie na mieszaniu Free Build z Survivalem (mapki surowcowe, survivalowe itp., zbieramy na nich pieniądze i materiały do budowy domków) tak samo serwery RPG z Survivalem (także mapki surowcowe na których zbieramy materiały, zarabiamy itd.)

6.2 Jakie podstawowe pluginy wgrać na Mieszaniny?

Tutaj już trzeba samemu ocenić jakie są potrzebne ale polecam podstawowe:

- Essentials

- PermissionsEx (może być zastąpiony przez GroupMenager)

- WorldEdit i WorldGuard

- AuthMe

Można wiele pluginów wgrywać, ale jeżeli chodzi o paczki, to ja je porobię i powpuszczam w następne Tutoriale.

7. Popularność serwerów:

- 1 miejsce: Survival

- 2 miejsce: mieszańce

- 3 miejsce: czyste FB i RPG

- 4 miejsce: Hardcore

- 5 miejsce: serwery inne np. SkyBlock, 4fun

8. Mowa końcowa

Myślę, że przyda wam się to nowicjuesz, ponieważ ludzie bardziej zaawansowani piszący pluginy Autorskie itp. wiedzą, jakie wszystkie pluginy można wgrywać na serwery poszczególne. Ja wypisałem wam Podstawy i to chyba wszystko.

Pomogłem? Daj lajka i napisz w komentarzu co ci się spodobało.

W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać na GG: 232317

Dla Hejterów:

Proszę o nie pisanie bezsensowanych komentarzy, że to jest głupie itd. Ten Tutorial został stworzony dla nowicjuszy którzy chcą założyć swój serwer, ale nie wiedzą czym różnią się jedne od drugich i jakie na nie wgrywać pluginy.

Zapraszam do lajkowania!!! Pomgołem/Podoba Ci się moja treść? Daj Like i zostaw coś po sobie :)

thumb_pre_1374837071__884049964027144348

Opublikowano

Ankieta którą przeprowadziłem wśród wielu znajomych potwierdza to.

Zapraszam do lajkowania!!! Pomgołem/Podoba Ci się moja treść? Daj Like i zostaw coś po sobie :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ref

Opublikowano

Co do hardcora na 4 miejscu , zauważ że skkf prowadzi najwienkszy server w polsce i jest to hardcore . Jakby nie bany na 7 dni to gralo by tam okolo 2 k graczy w godzinach szczytu . A tak to dochodzi do 300 nawet .

Pomogłem? Like?

Opublikowano

Fajnie się rozpisałeś ;-) Popraw tylko nazwę z mcmoo na MCMMO . Tak wiem czepiam się wszystkiego :P

Opublikowano

Ankieta którą przeprowadziłem wśród wielu znajomych potwierdza to.

NO TAK twoji znajomi lubia survivale a widzisz moji znajomi lubią TEKKITY i dla tego nie ufam twojej liscie POPULARNOSCI serverow

rageguydajdiaxa.png

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

ref

Opublikowano

@@Refresh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...