Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić bardzo prosty instalator plików

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy to dobry dział , więc jeśli jest to nieodpowiedni dział bardzo proszę o przeniesienie ;)

Za problemy przepraszam .

A więc tak , zacznę od razu ;)

Aby zrobić prosty instalator potrzebny nam będzie :

- Znany wam WinRar

Link do pobrania :

http://www.dobreprogramy.pl/WinRAR,Program,Windows,12398.html

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1. Gdy już będziemy mieli na komputerze WinRar klikamy PPM na plik który chcemy użyć do instalatora , następnie " Dodaj do archiwum " .

1356556541-U400623.jpg

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. Teraz powinien pokazać się takie okienko , klikamy tak jak na screenie . Czyli zaznaczamy "Utwórz archiwum SFX” resztę pozostawiamy bez zmian.

1356556704-U400623.jpg

3. Teraz wchodzimy do "Zaawansowane” potem "Opcje SFX.

1356557045-U400623.jpg

4. Folder docelowy wpisujemy standardowo czyli - "Program Files/nazwa pliku gdzie ma zostać zainstalowany” .

4a. Potem zaznaczamy jeszcze " Zachowaj i odtwórz ścieżki "

1356557378-U400623.jpg

5. Następnie przechodzimy do zakładki " Tryby " i zaznaczamy " Wypakuj do folderu tymczasowego "

5a. Potem " Wyświetl wszystko "

1356557686-U400623.jpg

6. Przechodzimy do zakładki " Tekst i ikona ".

6a. W polu " Tytuł okna SFX " wpisujemy nazwę która ma być widoczna w pasku instalki.

6b. W polu " Tekst do wyświetlenia w oknie SFX " wpisujemy tekst który ma być ukazany podczas instalacji.

6c. W polu " Załaduj logo SFX pliku " wybieramy plik (obraz) który ma być logiem z lewej strony instalki .

6d. W polu " Załaduj ikonę z pliku " wybieramy obrazek który ma być naszą ikoną instalki .

1356558543-U400623.jpg

7. Klikamy teraz OK , OK w okienkach ;)

1356558704-U400623.jpg

8. Teraz będzie przez kilka minut lub sekund ( w zależności od wagi pliku ) plik będzie się aktualizował .

1356558802-U400623.jpg

9. A oto efekt ( nie wiem czemu mi teraz nie zadziałało logo instalki , ale cóż )

1356558981-U400623.jpg

Teraz gdy ktoś kliknie " Wypakuj " instalka zacznie instalować do wybranego folderu plik ;)

Dziękuje za przeczytanie poradnika . Stworzyłem go z myślą o tych którzy chcieliby zrobić jakiś instalator ;)

Myślę że poradnik się Wam przyda .

Proszę również jakiegoś modka o zdjęcie kilku % ;)

Pozdrawiam .

@EDIT

Zapomniałem dodać , iż ja robiłem to na Win XP , na Win 7 będzie już inaczej , lecz bardzo podobnie wyglądał ten proces .

mada faka zielak umyj se

Opublikowano

Stare, o iexpress też pewnie słyszeli.

Ale like za chęci.

możliwe ;) lecz uważam że ten sposób jest najłatwiejszy , nawet dla zielonych .

mada faka zielak umyj se

Opublikowano

Ponieważ jak coś zaprogramujesz nie wyślesz swojego pliku i innych tak sobie luźno. Musisz ładnie zapakować dla potencjalnych użytkowników

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

Dobry tutorial, wygodne i przydatne.

Jest to używane przy instalce Kbota do darkorbit.

Opublikowano

Ale co to ma z programowaniem ?

Na początku napisałem , że jeśli nie odpowiedni dział to przepraszam i proszę o przeniesienie .

Odpowiedz znajdziesz tu , kolega ładnie Ci odpowiedział gdybyś miał jakieś niejasności ;)

Ponieważ jak coś zaprogramujesz nie wyślesz swojego pliku i innych tak sobie luźno. Musisz ładnie zapakować dla potencjalnych użytkowników

mada faka zielak umyj se

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Każdy to zna, nie wysiliłeś się, jest to dział autoit a ty pokazałeś coś, co "normalny" użytkownik programu WinRAR już to zna i to jest bez sensu. Ostatnio takie banały na tym forum widziałem jak np. jak zmienić id itema do expandowania terenu (worldedit) i za taki banał dostał tam ktoś z 50 like, a to jest główny config

Znasz mnie grałem na serwerach z nickiem lolo121. Jak nie wierzysz, daj serwer premium

48061.gif

Opublikowano

Skoro to takie banalne to czemu nie zrobiłeś takiego poradnika ?

To że ty wiesz nie znaczy że inni mają wiedzieć , zawsze sie przyda .

PS Jak ktoś chce zrobić instalator to np. jakiś plików to na pewno się to przyda dla zielonych.

Dlaczego ?

Dlatego że jak ktoś zielony ściąga np. cheaty a nie wie jak dobrze zainstalować to robi się instalator i ustawia ścieżkę i wszystko robi sie samo można powiedzieć ;)

mada faka zielak umyj se

Opublikowano

Ja wolę robić własne programy/instalatory. WinRaR służy bardziej do pakowanie plików i rozpakowywania i można zrobić ten instalator, ale po co? Żeby umieścić jakiś tekst ? W dodatku jest to znane wszystkim i bardzo stare i jest wiele tutków (nie mówie, że tu)

Znasz mnie grałem na serwerach z nickiem lolo121. Jak nie wierzysz, daj serwer premium

48061.gif

Opublikowano

Powtarzam do kurwy nędzy po raz już kolejny tobie baranie jeden , że jak robisz cheaty np. do Metin2 , to są zieloni którzy nie wiedzą gdzie wjebać te pliki ... Do tego się tworzy instalatory żeby było to szybsze i bez zbędnego pisania gdzie to wgrać , bo wpisujesz docelową ścieżkę i tyle.

Rozjebałeś mnie tym że winrar służy bardziej do pakowania i rozpakowywania plików ... Kurwa winrar ma każdy na komputerze dlatego jest to łatwe i szybkie ...Po drugie , po to jest ta opcja w tym programie żeby z niej korzystać ....

Po trzecie to że ty wiesz nie muszą wiedzieć inni , więc skończ pieprzyć głupoty .

mada faka zielak umyj se

Opublikowano

JAK SIE ROBI CHEATA, to lepiej go zrobic czyms lepszym a nie winrarem -,- Ten program służy przede wszystkim do pakowania i wypakowywania plików. Można użyć przecież Inno Setup albo co innego, a zielony by sobie znalazł na google.pl ..

48061.gif

Opublikowano

albo installsheild. A wogole to nie jest programowanie. Jaki jezyk? C++ c# java html js czy autoit? To jest forum do programowania i gier. Niedlugo to moze zrobisz "jak wejsc na internet" lub "jak odtworzyc piosenke przy pomocy Windows Media Player".. Zal jak to widze......

Opublikowano

Obsługa winrar ;_;

Dobrze, że tutek nazywa się bardzo prosty instalator. Z jedną uwagą - to nie jest instalator, a samowypakowywające się archiwum SFX.

Polecam NSIS, jest darmowy i dobrze kompresuje, przy okazji bardzo prosty i fajny.

Opublikowano

Przez archiwum jest najprostszej zainstalować różne typu - pliki...

bez gif

• 8 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam problem z tą paczką bo nie mogę klinkąc Wypakuj tylko automatycznie instaluje POMOCY!

Mów co myślisz...

Ale myśl co mówisz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...