Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jako, iż w chciałbym rozpocząć naukę ASM'a poszukuję dobrej książki do tegoż celu. Prośba do Was jest taka - jaką książkę polecacie? Zorientowałem się trochę w temacie i jak narazie na najlepszą książkę wychodzi ta - http://helion.pl/ksiazki/praktyczny-kurs-asemblera-wydanie-ii-eugeniusz-wrobel,pkase2.htm. Czy ktoś może miał już styczność z tą książką? Jakie są Wasze opinie?

Co do tego dlaczego chce kupić książkę. Wiem, że wiele osób twierdzi, że taka książka do nauki jest zbędna. Lecz chce mieć coś co będę mógł poczytać na papierze i nawet, gdy nie mam dostępu do komputera się trochę pouczyć teorii. Myślę, że taka książka byłaby dobrą podstawą do nauki pisania w ASM'ie.

Liczę na Wasze opinie, porady i wskazówki.

Pozdrawiam, życzę wszystkim wesołych świąt ;)

Wiadro Bluba Rura Blant

(̅__(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅a̲̅я̲̅i̲̅h̲̅u̲̅a̲̅n̲̅ a̲̅ ̅_̅_̅((()ڪ

Opublikowano

Manuale Intela. Asm jest jezykiem tak niskopoziomowym, ze tutaj w zasadzie uczysz sie tylko mnemonikow i ich znaczenia. Wazniejsza jest znajomosc architektury oraz dzialania procesora. Skladnia jest banalna, rozkazow dla procesora od groma. Nauka w zasadzie polega na nauce logicznego myslenia i analizowania krok po kroku kodu tak jak robi to procesor. Podstaw mozna sie nauczyc np. z podcastow gynvaela.

http://www.youtube.com/user/GynvaelColdwind

Po ogarnieciu podstaw dalej samemu mozna isc.

Opublikowano

ta książka jest o assembly 16 bitowym, a po co od niego zaczynać jak czasy dosa się skończyły?

najlepiej zacząć od 32 bitowego, ale też warto umieć 16...

@up

tak, ale większość to amatorzy...

..x..

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Jednak ja dalej chce kupić tą książkę. Jak patrzę na spis treści to wydaj mi się, że omawiane są obie architektury - 16 i 32 bitowa.

Co do videocastów oglądałem kilka i wydają mi się bardzo przystępne, lecz chciałbym móc się wspomóc w razie czego książką. Myślę, że nawet jeśli dowiedziałbym się co nieco o 16b to wyjdzie mi to na dobre ;) Wiem, że być może wydaje się to głupie, ale chciałbym zakupić jakąś książkę do Asma - powiedzcie mi tylko czy ta jest najlepsza?

Wiadro Bluba Rura Blant

Opublikowano

16b asm duzo sie nie rozni od 32b, jedynie wielkoscia rejestrow. W 16b rowniez nie korzysta sie raczej z dodatkowych rozkazow procesora typu SSE,MMX itd. bo sa to typowo 32b rzeczy. Pod dosem na pewno mozna nauczyc sie znacznie wiecej jesli chodzi o czystego asma, bo ma sie wiecej uprawnien. Na 32b w windowsie ogranicza nas bardzo hal. Nie ma dostepu do tablicy przerwan, bezposredniego zapisu na ekran, przelaczania miedzy trybem chronionym a trybem rzeczywistym procesora, itd.

Ksiazki zadnej z asm nie przerabialem, wiec nie powiem Ci czy ta w przystepny sposob ta wiedze wylozy, bo nie sa to rzeczy proste niestety. Czesci rzeczy trzeba sie po prostu nauczyc na pamiec, bo tak jest i tyle.

Opublikowano

16b asm duzo sie nie rozni od 32b, jedynie wielkoscia rejestrow. W 16b rowniez nie korzysta sie raczej z dodatkowych rozkazow procesora typu SSE,MMX itd. bo sa to typowo 32b rzeczy. Pod dosem na pewno mozna nauczyc sie znacznie wiecej jesli chodzi o czystego asma, bo ma sie wiecej uprawnien. Na 32b w windowsie ogranicza nas bardzo hal. Nie ma dostepu do tablicy przerwan, bezposredniego zapisu na ekran, przelaczania miedzy trybem chronionym a trybem rzeczywistym procesora, itd.

Ksiazki zadnej z asm nie przerabialem, wiec nie powiem Ci czy ta w przystepny sposob ta wiedze wylozy, bo nie sa to rzeczy proste niestety. Czesci rzeczy trzeba sie po prostu nauczyc na pamiec, bo tak jest i tyle.

Owszem HAL, może ograniczać, ale na, przecież Dos dawno znikną, po 2 nauczysz się tego samego co na dos, win, czy linuksie, w teraźniejszych czasach, programy w asm są coraz rzadsze, co nie oznacza że się go nie wykorzystuję, Asm jest wykorzystywany do szybkich "zadań" na których języki wysokiego poziomu nie poradzą se, po 2 w asm napiszesz prawie(tu chodzi o "na systemy" , chyba że chcesz programować układy scalone^.^) to samo co w c/C++, w językach C możesz pisać wysokopoziomowo jak niskopoziomowo,

Po jeżeli będziesz wykorzystywał asm, nie będziesz opierał się na 16bitowych systemach tylko na 32.

żeby nie pisać wszystkiego, ten koleś wyjaśnia wszystkie mity jakie postały co do języka assembly

http://gynvael.coldwind.pl/?id=445

a co do ograniczania, to każdy karnel będzie ograniczał po 2, bo wszystko co uruchamiasz, działa na pozycji Użytkowej.

pod 16 bitowym, paroma rozkazami.

Z każdym nowym wynalazkiem intela, otrzymujesz ich znacznie więcej,

przejrzyj sobie rejestry od intel pentium 4 do intel i7 to zobaczysz.

co nie oznacza że 16 bitowego asm nie warto umieć.

..x..

Opublikowano

ASM obecnie? Niektore firmy zatrudniaja do programowania mikrokontrolerow czy wlasnie jakichs ukladow i raczej nic wiecej z tego nie ma. Jak wiadomo asm to podstawa RE, i w zasadzie tylko tutaj przydaje sie jego znajomosc. Oczywiscie kazdy program odpalony dostaje uprawnienia od kernela na poziomie ring 3, sterowniki ring 1/2. Oczywiscie sa sposoby aby uzyskac pewne uprawnienia w ring 0, ale to wyzsza szkola chyba ;) Za to w 16b asm przejscie w tryb chroniony to maly kawaleczek kodu i juz mamy wszelkie uprawnienia ;p Nas uczyli wlasnie na 16b i mielismy calkiem ciekawe zadania, typu zalozenie hooka na klawiature. Trzeba bylo podmienic funkcje w wektore przerwan, czy napisac wirtualny sterownik dyskietki i zapisywac jakies dane. Nie wszystko dalo sie niestety na windowsie ogarnac. Poznajac 16b pozna dokladniej i zrozumie architekture pamieci i procesora. Co, gdzie, jak i po co jest zlokalizowane.

Opublikowano

Owszem HAL, może ograniczać, ale na, przecież Dos dawno znikną, po 2 nauczysz się tego samego co na dos, win, czy linuksie, w teraźniejszych czasach, programy w asm są coraz rzadsze, co nie oznacza że się go nie wykorzystuję, Asm jest wykorzystywany do szybkich "zadań" na których języki wysokiego poziomu nie poradzą se, po 2 w asm napiszesz prawie(tu chodzi o "na systemy" , chyba że chcesz programować układy scalone^.^) to samo co w c/C++, w językach C możesz pisać wysokopoziomowo jak niskopoziomowo,

Po jeżeli będziesz wykorzystywał asm, nie będziesz opierał się na 16bitowych systemach tylko na 32.

żeby nie pisać wszystkiego, ten koleś wyjaśnia wszystkie mity jakie postały co do języka assembly

http://gynvael.coldwind.pl/?id=445

a co do ograniczania, to każdy karnel będzie ograniczał po 2, bo wszystko co uruchamiasz, działa na pozycji Użytkowej.

pod 16 bitowym, paroma rozkazami.

Z każdym nowym wynalazkiem intela, otrzymujesz ich znacznie więcej,

przejrzyj sobie rejestry od intel pentium 4 do intel i7 to zobaczysz.

co nie oznacza że 16 bitowego asm nie warto umieć.

bo Windows, to Windows.

po drugie po co bawić się z dos'em jak i tak ten system już odszedł w zapomnienie, po drugie, wszystko co, raczej większość przydatnych rzeczy aktualnie opiera się na system 32 bitowym, większość "narazie potrzebnych rzeczach, nawet do RE opiera się na 32 bit.(zależy też co)

szczerze mówiąc ja od nie dawna się asm, bawię, ale dla mnie bez sensu się uczyć się najpierw od 16 bit...

jak gdyby chciał "podłączyć" kod .asm do kodu C++, nie wiem jak to powiedzieć bo tłumaczyć nie umiem, i na tym skończymy

"ASM obecnie"

za czasów dos, więcej używało się .asm niż teraz.

ps.

sterowniki nie pisze się w asm, można ale "się tego nie robi" najczęściej w C też,

sorka że tak piszę dziwnie ale jestem na komie -.-

..x..

Opublikowano

@up

Tutaj się nie zgodzę :) Do mikrokontrolerów używa się teraz C/C++ (oczywiście można ASM, ale nie ma takiej potrzeby chyba, że chodzi ci o mikrokontrolery typu procesory intela :E.

Z tego co mi mówił to robi w firmie antywirusowej, a wszystkiego uczył się sam ;) Da się? Da się. Ja bardzo polecam jego podcasty.

Smacznego, ide na obiad

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

Tak naprawde nie ma co dzielic asm 16b i 32b bo roznica jest tutaj tylko w uzywanych rejestrach. Jest malo konkretnie dedykowanych rozkazow pod wielkosc rejestru, a jedyne ktore mi sie kojarza to jakies wyluskanie pointera, offsety no i juz konkretnie to rozszerzone rejestry typu SSE, MMX. Mowisz ze zaczales sie uczyc od 32b, ale mi chodzi o poznanie struktury komputera. Czy wiesz co to sa i do czego sluza globalne i lokalne tablice deskryptorow, co jest zlokalizowane na poczatku segmentu pamieci komputera od adresu 0h, w jaki sposob sa ladowane przebiegowo sterowniki i gdzie sa zlokalizowane. Podstawy 16b asma w dosie moga tego nauczyc, bo w kazdym systemie jest to robione pewnymi wzorcami. Poznac same rozkazy i tepo je uzywac bez znajomosci tego co siedzi w pamieci i po co to nie jest jakby sens poznania assembly. Takie jest moje zdanie.

A podlaczyc kod asm do kodu c++ to nie problem. Mozna zbudowac program hybrydowy i skompilowac go recznie lub za pomoca wstawki asm bezposrednio w kodzie, co czesto jest uzywane przy RE przy jakichs jmp patchach itp.

Opublikowano

Dziękuję kolegom za udzielanie się w moim temacie.

Co do książki - kupiłem i jestem zadowolony, myślę że będę w stanie się czegoś nauczyć.

Co do Asma - widzę, że są na forum osoby posiadające umiejętności pisania w nim. Zachęcam do pisania tutków ;) Może o RE? Jakieś przykłady byłyby na pewno pomocne.

Pozdrawiam

Wiadro Bluba Rura Blant

Opublikowano

Witam.

Osobiście z książek polecam "Praktyczny Kurs ASEMBLERA Wydanie II - Eugeniusz Wróbel".

Pozdrawiam,

~j0nasz.

Opublikowano

Co do Asma - widzę, że są na forum osoby posiadające umiejętności pisania w nim. Zachęcam do pisania tutków ;) Może o RE? Jakieś przykłady byłyby na pewno pomocne.

Pozdrawiam

wystarczająco hajterów, samo to mnie zniechęca <3

..x..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...