Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Moja skromna recenzja] Forza Horizon

Phoenix_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w mojej recenzji jednej z nowszych gier pod Xboxa 360:

Forza Horizon

1. Fabuła

Cała fabuła opiera się na wielkim festiwalu Horizon, który odbywa się w Kolorado. Mamy dosyć spory teren do popisów, GPS na pokładzie i porządną muzykę w radiu więc jest co robić.

Ogólnie dostajemy się jako nieznany ktoś, i mamy się wybić żeby zostać światową marką, przy okazji wygrywając festiwal Horizon.

2. Rozgrywka

Co do rozgrywki - Przypomina mi ona raczej coś pomiędzy Need For Speed Shift i starszymi częściami typu Undercover czy Most Wanted, tylko bez udziału policji. Nawet kontrola trakcji i wirtualny tor jazdy dziwnie przypominają bajer z NFS Shift (chociaż sam w sobie ten bajer był używany wcześniej, na przykład w TOCA 2). Nie mam jak porównać tej części do innych Forzy, bo to jest pierwsza w którą gram.

Na początku dostajemy jakiś fajny wózek, dojeżdżamy do parkingu i nagle okazuje się że dostajemy jakiegoś starszego Volkswagena którym mamy szybko dojechać na zapisy na zawody, bo zostało jedynie 10 miejsc.

Utrudnieniem jest to, że wszyscy kierowcy na parkingu także rzucili się do samochodów w celu zapisania się na zawody

:D

Kiedy dojeżdżamy na miejsce okazuje się że dostaliśmy się jako ostatni. Więc z uśmiechem na ustach wychodzimy się ścigać.

a) jazda dowolna

Tutaj mamy... niewiele do roboty

Praktycznie możemy tylko rozwalać znaki, które dadzą nam zniżki w warsztacie, oglądać naprawdę przepiękną grafikę Kolorado oraz samochodów, porozbijać turystów a także wyzwać przejeżdżających kierowców festiwalu.

Mamy do dyspozycji GPSa z żeńskim głosem który doprowadzi nas praktycznie wszędzie, więc nie musimy się męczyć z jeżdzeniem w kółko i sprawdzaniem gdzie jest nasz wyścig na mapie.

Minimapa została dosyć ciekawie zrobiona, bo jest wręcz w 3D - jest ustawiona 'pod kątem'

B) wyścigi

Wyścigi są specyficzne, bajerem jest to, że możemy na przykład dostawać pieniądze za podnoszenie poziomu trudności. Prosta piłka, im więcej systemów wyłączymy tym więcej kasy za wyścig dostaniemy. A możemy wycisnąć nawet ponad 80% dodatkowych zarobków!

Akurat tutaj możemy zaszaleć, bo wyścigi są różnorodne.

Czy to uliczne, czy to offroad, ba, możemy nawet ścigać się z samolotem/sterowcem/balonem!

Musimy też mieć odpowiednie samochody do każdego typu wyścigu oraz nie możemy ich za mocno ulepszyć, bo organizator nie dopuści nas do jazdy. Na szczęście możemy zdemontować niepotrzebne części podczas zapisów na wyścig i jechać.

c) grafika i dźwięk

Tutaj twórcy zaszaleli.

Zacznę od dźwięku. Ogólny soundtrack gry to remiksy nowszych kawałków z 2012 roku. Ale w samochodzie mamy dostępne 3 stacje radiowe.

Pierwsza oferuje nam ostre basy w stylu House, Electro, Dubstep itp.

W drugiej grają nam gitarowe brzmienia a w trzeciej dobre indie.

Jedyny minus to ten że czasem wydaje się że te utwory za mocno się powtarzają, ale nadrabiają to komentarze DJów które czasami potrafią być ciekawe albo i śmieszne.

Będąc przy komentarzach, zejdę na dubbing. Z tego że posiadam polską wersję gry, mogę powiedzieć że dubbing jest dość starannie zrobiony. Przynajmniej na początku gry (ponieważ grę mam od niedawna) wydaje się być dopasowany do postaci. Jak będzie dalej, zobaczę i ewentualnie dopiszę.

Grafika. Przecudna. Tutaj twórcy nie popuścili, i odwalili kawał dobrej roboty. Modele postaci oraz terenu wyglądają naprawdę zajebiście. Nie mówiąc o samochodach, które i z zewnątrz i wewnątrz są szczegółowe i po prostu piękne. Aż miło grać.

d) samochody i tuning

Jeszcze wszystkich samochodów nie ogarnąłem, ale powiem że jestem miło zaskoczony. Możemy tu spotkać klasyki z lat 80' i 90' a i nowe roczniki 2010, 2011, 2012. Wybór jest spory, ceny niewygórowane w stosunku do naszych zarobków.

Tuning to też duży plus. Zabrakło możliwości edycji karoserii na przykład takiej z NFS Undercover, ale nie można mieć wszystkiego. Wzamian za instalowanie części karoserii, a nawet felg zwiększa się aerodynamiczność samochodu.

Możliwości tuningu jest mnóstwo, felgi, świece, cylindry... naprawdę można poszaleć.

Nie inaczej jest z tuningiem wizualnym. Dużo tatuaży, sporo barw i możliwości. Możemy też sprzedawać własne desingi na Xbox Live i dostawać za to kasę w grze, co jest piekielnym udogodnieniem dla artystów

:D

3. Zakończenie

Multiplayer jeszcze nie ocenię ponieważ nie mam wykupionego Xbox Live :P

Moja ogólna ocena gry to 9/10 - gra się naprawdę świetnie.

Piszcie co wy sądzicie o tej grze

^^

846331404756772371599.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...