Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[INFO] Wywiad z Crumbzzem na temat zmian w sezonie 3 (jungle i solo top).

王SeleX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sezonie III mamy do czynienia ze zmianami buildów i masterek a szczególnie w jungli.

Zmian jest na tyle dużo, że przeciętni gracze mogą mieć problemu z dostosowaniem buildu i masteriesów do nowych wymagań jakie stawia przed nami gra. Często próbują oni podpatrywać pro graczy i ich poczynania w zmienionej rozgrywce.

Alberto ?Crumbzz? Rengifo poświęcił nam trochę czasu aby odpowiedzieć na najbardziej nurtujące nas pytania.

img_0274.jpg

1. W s3 możemy dostrzec zapomnianych już junglerów w sezonie 2 jakimi są Rammus lub Olaf. Dość często wspominanym faktem jest nerf aoe junglerów np. Amumu. Czy myślisz, że rzeczywiście stracą oni na wartości?

Crumbzz: Nie sądzę, aby jakikolwiek jungler wypadł z rozgrywki po zmianach jakie przyniósł nam s3. Często możemy spotkać junglerów, których głównym zadaniem jest zadanie cc, które często przesądzi o walce. Więc wielu ludzi lekceważy junglerów carry, a stawia właśnie na cc. Niestety jest to dość ryzykowne, ponieważ naszemu teamowi może wtedy braknąć dmga.

Oczywiście możesz grać Amumu w jungli, poradzisz sobie nawet oddając część swojej farmy Karthusowi. Obecnie najbardziej pożądanymi junglerami są Amumu, Cho, Malphite, Skarner, Nocturne, Maokai, Shen. Mają oni mnóstwo cc, są wytrzymali, robią dobre ganki i są efektywni przy dive?ach.

2. Czy w sezonie 3 powraca jakiś jungler szczególnie do łask? Czy jest jakaś postać, którą chciałbyś szczególnie zagrać? Kogo nie chciałbyś zobaczyć?

Zawsze podobał mi się Shaco! Chciałbym ujrzeć również Fiddla i Sejuani. Kogo nie chcę widzieć? Skarner? strasznie uprzykrza życie i często widuję go na turniejach.

3. To Ty wprowadziłeś wiele zmian na solo topie, ale co sądzisz o top lane w sezonie 3? Jak sprawują się nowe itemy?

Cieszę się ze zmian, dają one duże możliwości i zupełnie nowe rozwiązania, aczkolwiek utrudnia mi to trochę grę na topie. Szczególnie gdy mój przeciwnik zakupił na start 9 potionów i 2 wardy. Ganki na topa są teraz mega wyzwaniem i ciężko o dobry gank. Zresztą tak jak wspominałem na początku, jungler musi pozostać w lesie i farmić się.

4. Który bohater stał się teraz potęgą solo topa, a kto stracił na zmianach?

Teraz gra na solo topie jest możliwa praktycznie każdym, możemy wystartować z 11 potionami, co daje nam ogromną wytrzymałość. Pożądanymi toperami są na pewno jednostki budujące Black Cleavera i Liandry?s. Więc stara szkoła nakazująca granie tylko Jaxem i Irelią już nie obowiązuje.

5. Nowy sezon daje nam możliwości startu z nowymi rozwiązaniami oraz opcję itemów startowych z masterek. Co o tym sądzisz i jaki jest twój wybór?

Dla junglera zawsze maczeta! Solo top; 9 potów 2 wardy, flask?a potiony i ward, buty poty, long sword i poty, cloth armor i poty. Potiony oczywiście do póki nie zyskamy hp regen.

6. Nerf movement speeda z butów znacznie zmienia rozgrywkę, jaka jest twoja recepta na tę zmianę?

Buty obecnie posysają. Kończę rozbudowę butów dopiero jako większy item w późniejszej rozgrywce. Zdarza mi się nawet, że w 20 minucie dalej ciągnę na butach 1. Do Ciebie należy wybór czy chcesz generować więcej złota dzięki przewadze na linii, którą da Ci gold zaoszczędzony na butach, czy będziesz inwestować w znerfione cichobiegi.

7. Czy któryś z nowych itemów szczególnie Ci się spodobał? Jeśli tak to czemu?

Zdecydowanie jest to Bulwark ? 30 mr and 10 armora oraz aura z regenem. Bardzo op.

8. Black Cleaver? op czy sztuczne wrażenie bycia silnym?

To bardzo silny item, jednak wcale nie op, bruiserzy rzeczywiście są silni z nim, jednak uważam, że to jedyna grupa, u której wygląda to efektywnie. Może lekki nerf by się przydał.

9. Co sądzisz o ogromnych zmianach w masteriesach?

Uważam, że bardzo słabo wygląda drzewko ofensywne, nie oferuje nam nic dobrego prócz atk speeda i AD. Ja przeważnie na każdym championie używam 21 w defensywie.

10. Twoim ulubionym championem jest Jax, czy nadaje się on do jungli?

Nieeeee, zdecydowanie brakuje mu Aoe do szybszego czyszczenia campów, w dodatku farma, jaką wyciąga się z jungli nie pozwala mu stać się tak dobrym, jakim jest na topie.

11. Kilka miesięcy temu spędziłeś sporo czasu w Korei, czego nauczyłeś się w tym czasie?

Nauczyłem się wiele, a najwięcej komunikacji z moim teamem. Zżyłem się z tymi ludźmi, co pomogło mi lepiej się dogadać i wygrywać mecze icon_smile.gif

12.Czy jest coś jeszcze co chciałbyś nam przekazać? Może coś wykrzyczeć?

Chciałbym podziękować wszystkim sponsorom Dignitas, założycielom, ludziom z którymi pracuję i osiągam sukcesy. Również Wam moi wierni kibicie!

Opublikowano

dobra robota, chociaz nie wiem czy to ty tlumaczyles czy wkleiles to z jakiegos forum, widzialem ten post na reddicie i nie chcialo mi sie go zbytnio czytac

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...