Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Rozbieranie laptopa + procesor

LordDiablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem, ponieważ nie wiem jak rozebrać laptopa Acer Extensa 5220. Na jednej stronie mówią, że od strony klawiatury, a na drugiej, że od spodu. Chodzi mi głównie o dojście do złączy RAM i do Procesora.

I do tego jeszcze jedno: szukam procesora do tego laptopa, dwurdzeniowego Intela.

Opublikowano

Może być problem z wymianną procesora bo w laptopach sąnajczesciej lutowane do płyty oderwanie ich "domowo" źle sie konczy... zobacz od dołu

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

nigdy nie jest lutowany , normalne gniazdo, już od kilku lat sie tego nie robi

procka kupi na allegro a jakiego to musisz porównać z innymi modelami albo w manualu serwisowym który też pomoże w rozkręceniu bo trzeba całego rozebrać by się dostać do płyty i odkręcić chłodzenie

nie warto zmieniać , będzie sie grzał i szybciej padnie , zyskasz niewiele może z 10% wydajności tylko

tak przy okazji Core 2 duo nie obsłuży w pełni ale TRZEBA SPRAWDZAĆ PROCESORY i czasem robic przeróbki z crossów , Dual Core jeszcze tak

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@up nie pierdol głupot... Ten laptop jest stary więc może to być i tak lutowanie jest dalej w ultrabookach...

Najprościej sprawdz sam czy jest lutowany czy nie. Rozkręć go od spodu i odkrec chlodzenie. Jezeli bedzie spoiwo lutnicze to lutowane jezeli socket to normalnie wymienisz.

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

dziecko, pracuje w serwisie to wiem lepiej niż ty co ma za procesor ( T2370 ) i w jakim gnieździe jest montowany PPGA478z

te serii jest dziesiątki modeli na jednej płycie z różnymi komponentami l procesorami

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

dokładnie na dodatek musi być w obudowie PPGA ( chociaż niekoniecznie ) , dlatego mówię by sprawdzał procesory jak chce wymieniać bo sa tez takie które pasują tylko i wyłącznie do Socket M , Socket 479 ( stare laptopy ) i Socket 478 ( komputeru ) a do tego nie załozy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...