Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? dystrybucje posiadasz?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie! Zauważyłem, że nie ma tematu o tym systemie, więc postanowiłem ów taki zrobić. Otóż, jestem szczęśliwym posiadaczem linuxa, i wiele osób z tego forum zapewne też (lub było) w posiadaniu jego!!

Może tak przedstawie argumenty i kontargumenty (aby nie było za słodko :P)

Argumenty

+Szybki
+Stabilny
+Wydajny
+DARMOWY(Trafiłem na idiotę, który się pytał ile on kosztuje ;_; )
+Przyjazny

Kontargumenty

- Nie wspierany przez twórców gier (steam już ma beta testy na linuxie :D )

Co sądzicie o nim?

PS: Pisanie "linux to gówno" bez żadnego uzasadnienia = raporti

Edytowane przez AdzikXD
Opublikowano

dokładnie linux to szczególne gówno z którym nie potrafi sobie poradzić byle głupi użytkownik windows.

w szkole się uczy że to nie system dla człowieka tylko informatyka i hakera , nie ma w nim żadnego interfejsu , obsługa w konsoli , brak sterowników, rzeczna instalacja wszystkiego, jak widać argumenty nie do przebicia gdzie windows wyglada przy nim prosty i solidny system z cudownym JEDNYM interfejsem , gdzie linux ma KILKADZIESIĄT popularnych z wirtualnymi pulpitami

Steam akurat zaczyna być wspierany i przebija Windows dwu-trzykrotnie lepszą wydajnością gier pod tym systemem ( w becie działały mi gry bez problemu na HIGH te co nie działają normalnie tak na windows na tym samym laptopie ) ;) no to czekamy az będzie system Linux do gier ( są takie dystrybucje nawet wspierające kilkaset gier z Windows ) , a windows tylko do zabawy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Teraz tak pomyślałem, pierwszym solidnym krokiem do końca piracenia byłoby pisanie gier pod linuxa. Jakby gry działały ludzie nie instalowaliby srindowsa, bo po co? No tak ale microzłodziej musi zarabiać... No bo, jakby linux byłby lepszy to by microsoft nie zarobił... Wgl oni przejeli skype. Wcześniejsi ludzie co się komunikatorem zajmowali zrobili jakąś bete pod linuxa. Kiedy Micro przejeło kontrole nad skype zapewnili oni, że nie porzucą skype... No po dłuuugim czasie wreście zaktualizowali skype do stabilnej wersji... Wszystko pięknie do ostatniego update. Microsoft chyba chce ludzi wypłoszyć z linuxa. Bo mnie skype potrafi się wyłączyć pod czas rozmowy (dobrze, że mam instalke do starej wersji :D)

PS: Jak są jakieś błędy ort. to sorry, opera mi wszystko podkreśla xD

Opublikowano

Liczby mówią same za siebie, linux pod stawianie serwerów itp.

Do domu również świetnie się nadaje, mi by było ciężko bez niego prowadzić np strony.

Dodaj do ankiety CentOS'a bardzo proszę ;)

Były Moderator Metin2, kiedyś z obowiązku, dziś dla rozrywki.

icon-social-apple-outline-64.png

Opublikowano

W sumie, to jądro linuxa jest na większej ilości urządzeń. Bo np, jak ktoś tworzy jakiś system operacyjny (np. do TV) to lepiej pobrać jądro linuxa, i z nim coś zrobić, niż robić samemu, lub kupować. Np taki android jest na jądrze linuxa :P

Opublikowano

Ale tutaj pojawia się zagwostka. Jeżeli ktoś siedzi na Windowsie od 9 lat (ja) i na Linuksa przesiadł się niedawno to zaliczy kompletnego zonka (szczególnie jak nic nie wie i wybierze Slackware - dodaj go xD). Mimo iż na Linuksie już jestem ponad miesiąc to od Windowsa niestety oderwać się nie mogę...

Mój ojciec mówił:

Ten kto umie posługiwać się Windowsem jest rzemieślnikiem, a ten kto nauczył się Linuksa jest sztukmistrzem.

Wielu ludziom jednak brakuje zapału i samozaparcia. Rezygnują po jakimś czasie i znowu przesiadają się na Windowsa (bo w końcu jest taki przyjazny i ten interfejs graficzny, łatwa instalacja).

Niedoceniony mentor Counter Stike'a 1.6

:lenny:

Aktualnie realizowany projekt:

CS:GO - od nowicjusza do oporowego gracza ----->

KLIK!

Opublikowano

po co zapał, kto karze uczyć się czegokolwiek do obsługi linuxa ?

- 100% system po polsku

- 100% zabezpieczony przed uszkodzeniem systemu , wiadomo zmieniając cos w systemie MUSISZ wpisać hasło

- instalacja programu polega na KLIKNIĘCIU albo wyjątkowo na otwarciu terminala i WKLEJENIU trzech linijek instalki i TYLE

reszta to TO SAMO co pod windows tylko troszkę inaczej ;)

dlatego wole linuxa gdzie tylko 5% oprogramowania jest płatne i praktycznie nie występuje piractwo i wszystkie publikacje programów można śmiało zaliczyć do oprogramowania legalnego i niejednokrotnie przewyższającego jakością i możliwościami to samo oprogramowanie pod Windows, czego brak jak widać na tym forum

zresztą co by nie powiedzieć, instalacja linuxa to tylko 15-30 minut i wszystko działa bez szukania sterowników, bez partycjonowania dysku jak nie potrafisz, demo do posmakowania, wiadomo każda dystrybucja ma LiveCD

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano (edytowane)

@2up

No do windowsa możesz dodać

Wkuriwanie, mulenie, zacinanie, błędy no i wkurwianie

Ja już na tyle się do linuxa przyzwyczaiłem, że nie mogę wysiedzieć na windows.

Edytowane przez AdzikXD
Opublikowano

Sam chwile siedziałem na tym nowym ubuntu.Wszystko było git blant tylko mi się zawieszał i dałem sobie siana, do tej pory nie wiem czemu tak robił:C

Linux sam w sobbie jest zajebisty i gdyby były na niego gry typu Lol, dragonball online to dawno siedziałbym na linuxie;C

Opublikowano

Dużo gier jest na Linuksa (nawet CS i Minecraft, w które gram) tylko trudność jest z ich poprawnym skonfigurowaniem dla Linuksa :>

Niedoceniony mentor Counter Stike'a 1.6

:lenny:

Aktualnie realizowany projekt:

CS:GO - od nowicjusza do oporowego gracza ----->

KLIK!

Opublikowano

Lol'a da się odpalić na linux, jednak FPS na tym cierpią :/

CS'a fakt odpalałem, a w MC gram, średnio mam jakoś 60-80FPS na wysokich ustawieniach ;)