Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] Wielkość mapy a zajmowane miejsce na dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam serwer MC

Chce ograniczyć rozmiar zajmowany przez mapę na dysku, stąd kilka pytań

Typ serwera to survival

1. jaki dać limit kratek od spawnu na jaką gracz będzie mógł się zapuścić, żeby mapa nie zajmowała więcej jak np. 2GB. Wiem że może być różnie z tym, ale tak +/-.

2. jak zmniejszyć zajmowane miejsce przez mapę. Jest masa niepotrzebnych bloków które zajmują miejcie. Widać je jak się odpali xraya, 10 klatek za ścianą wiadomo jakie są bloki, których nie widać, więc marnują miejsce. Wiem że im więcej odkrytych bloków to serwer szybciej działa, ale nie potrzebne są informacje o tym jaki jest blok 10 klocków w dół gdzie ktoś był miesiąc temu w tym miejscu.

3. może macie inne propozycje, jak zmniejszyć zużycie dysku przez mape

400x49.jpg

Opublikowano

Ad 1.

Daj z 1500-2000 i gracze będą mieli do siebie nie za daleko i nie za blisko, czyli będą mogli się napierdzielać.

Ad 2.

Czy mapa jest największym kłopotem serwera? Jeżeli tak to możesz posetować na 0 od dołu tereny, które są pod cuboidem (jakieś budowle itp), a mapa zmniejszy się o te 100mb. Ale na pewno nie da to takiego świetnego rezultatu.

Ad 3.

Oprócz setowania nie ma innej opcji.

Opublikowano

1. 1500-2000 to za mało. Daj jakieś +/- 5000 kratek. i będzie okej. To znaczy, zależy też ile ludzi gra naserwerze :) 10-30 slotów: 1000-2000 40-70 slotów 3tys-4tys kratek. 100 slotów 5 tys kratek.

Jeśli pomogłem daj lajka

Pomogłem? Daj lajka! Z góry dzięki!

Opublikowano

Dokup wiecej miejsca na dysku eq lepszy hosting -,- jak nie chcesz zeby za daleko odchodzili properties i wpisujesz ile chcesz. Wedlug mnie to bezsens aby ograniczac mapke, bo jak serwer bd dlugo stal to wkoncu surowce na mapce sie skoncza ;(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...