Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Far Cry 3 - problem ze spadkami płynności gry

alcocswol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiem że takich tematów było już dużo, lecz postanowiłem napisać tego posta gdyż nie zamierzam się jeszcze poddać w poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu.

Mój sprzęt :

intel core 2 duo E8400 3.00 GHZ

AMD Radeon HD 6850 (6800 series) 1gb

pamięc ram 4 gb

win 7 home

Problem polega na tym, że gra klatkuje po mimo faktu, że spełniam minimalne wymagania i częściowo wysokie. Wiem, ze to nie jest mocny sprzęt ale napewno też jeszcze nie najgorszy. Generalnie próbowałem różnych sposobów takich jak: przeskanowanie kompa, wyłączenie nie potrzebnych programów, aktualizacja sterowników, patch 1.01 do gry, użycie game boostera 3 itd. Generalnie różnice po tych zabiegach były minimalne. Na niskich detalach, przy najniższej rozdz. i wyłączonych wszystkich opjach graficznych, co prawda gra chodzi w miare płynnie, lecz statysfakcja z takiej rozgrywki umiera. Po prostu jest brzydko. Próbowałem różnych kombinacji graficznych, na średnich detalach gra się tnie, co prawda szło by tak grać, lecz dla mnie jest to nie dopuszczalne.

Dlatego proszę was o jakieś rozwiązanie tego problemu. Zależy mi na tej grze, Szukałem informacji w innych postach, ale bez skutku. Nie wiem gdzie leży problem, czy mój sprzęt jest już aż taki słaby, czy to jakiś inny problem ? Może zła konfiguracja ?

Opublikowano

Podczas gry powyłączaj wszelkie procesy typu gg, skype itd. te internetowe. Zagraj na takich ustawieniach: 1280x720, all na medium, mi tak działało do nawet 50 fps i grafika była zadowalająca.

Opublikowano

Wszystkie takie typu procesy wyłączyłem, i ustawiłem tą konfiguracje tak jak napisałeś. Jest poprawa lecz myślę, że może być jeszcze lepiej. Pytanie mam takie, co najlepiej ustawić w tych opcjach graficznych typu ssao, synchronizacja itp, generalnie większość opcji mam na off. W jaki sposób mogę sprawdzić fps w tej grze, by bliżej przedstawić wam ten problem ? Na oko to widzę, ze są widoczne skoki, i dość spore przycięcia.

Opublikowano

To laptop czy komputer? Poza tym podaj temperatury podzespołów (programem SpeedFan) ;)

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

To jest komputer, a temperatury w spoczynku mam takie:

karta graficzna 38 C

Core 0 44 C

Core 1 41 C

Jeszcze mam:

Temp 1 : 31 C

Temp2 : 26 C

Opublikowano

Przeczyść kompa z kurzu (w środku) nałóż pastę termoprzewodzącą na GPU i CPU. Komputer Ci się grzeje.

Opublikowano

Czy jeśli ograniczę grzanie się komputera, to czy będą jakieś lepiej widoczne rezultaty w grach ? Mam jeszcze pytanko o tych opcjach graficznych typu synchronizacja, ssao itp ? Jak najlepiej to ustawić ?

Opublikowano
Czy jeśli ograniczę grzanie się komputera, to czy będą jakieś lepiej widoczne rezultaty w grach ?

Tak.

Mam jeszcze pytanko o tych opcjach graficznych typu synchronizacja, ssao itp ? Jak najlepiej to ustawić ?

Jeśli Ci gra się zacina, to wszystko daj na najmniejsze lub jeśli da radę to w ogóle wyłącz.

Opublikowano

Radzę przeczyścić podzespoły procka kartę sprężonym powietrzem :)

emo2kopials4.png

"Masz prawo wyboru miejsca, w którym będziesz robił, co Ci każą."

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj konfiguracje pc mam prawie taką samą jak Ty wiec odpowieć brzmi zainstaluj catalist ver12.10 poprawa w 100% i wrazie w powyłanczaj gg i takie tam procesów windowsowskich sie nie czepiaj bo mozesz zakłucić prace systemu i tylko możesz stracic na wydajności w grze:) a co do msaa daj sobie na dwa razy przy resolution 1600x1200 wszystko na ultra dx11 odpalone ja tak mam i fps sredni to 38 spadki max 29 a najwyżej 60 bo synchro włączone versja gry to1.002...

A co do mojego sprzetu to 2x2gb ram ocz1066, mobo ga-m52l s3p, video to gigabyte 6850oc 1gb gd5, cpu amd phenom II x4 945 3,0ghz zasilacz 600w chiftec pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

Ludzie mam taki sam problem mało tego kupiłem niedawno nowego kompa.

Mam Geforce 605 Win 7 home premium (64x)

Mało tego mój dziadek ma win 7 (32) i Geforce 8600GT i jemu na full ustawieniach chodzi 34 - 40 FPS !

O co tu caman ?

PS: za bardzo nie ogarniam informatyki na taki poziom :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...