Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Brolaf

Casawir

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko jako ze dobrze mi idzie olafem postanowiłem napisać build z jakiego ja korzystam , samemu go układałem chociaż pewnie jest podobny do innych bo jak wiadomo olaf wymaga dobrego speeda i cdr , Jako ze to build nie będę pisał faz gry bo słabo mi to wychodzi

Plusy :

true Dmg ze skilla który umożliwia łatwe nękanie przeciwnika

można powiedzieć ze mamy perma slow'a z Q

Lifesteal ze skilla oraz dmg całkiem niezle w late gdy mamy już kupę HP

Pomocny , taki supporcik ktory prowadzi drużynę do zwycięstwa

Twardy , a dzięki ulti żadne cc na ciebie niezadziała

minusy:

slaby system esc jedynie co nam pomaga to Q

Q leci stosunkowo wolno kiedy uderzamy je na pełny dystans

Spelle:

beztytuukhj.png

beztytuu123e.png

Skile*:

Top:beztytuuzap.png

Gdy przegrywamy maxujemy Q dla farmy i harasu na odleglosc aby " nie dostac"

Jungle: beztytuuasd.png

Runy: beztytuusya.png Lub: beztytuu2vh.png

Masterki :

NA topa : beztytuuybgb.png

Na jungle :beztytuuokf.png

Itemy :

Na poczatku Biore 5 x health-potion.gif i crystalline-flask.gif oraz sight-ward.gif lub boots-of-speed.gif i 4 xhealth-potion.gif ( pierw 3 poty defuje do 1:25 ,cofam biore 4 pote ide pomoc junglerowi jesli startuje z bufem po mojej stronie)

Core: ninja-tabi.gif( pozniej ulepszamy na te + 15 speeda) moge byc tezmercurys-treads.gif (chociaz za nimi nie przepadam od ochrony przed CC mamy bulat i Ulti ), shurelyas-reverie.gif, phage.gif ---> frozen-mallet.gif - ale to pozniej jak kto woli moze byc tez zrobiony odrazu

Def itemy : mercurial-scimitar.gif to jest rteciowy bulat ang. mercurial scimitar ( bardzo dobry item w polaczeniu z marzeniem mamy ponad 600 speeda po użyciu) ;randuins-omen.gif; sunfire-cape.gif

Off itemy: zekes-herald.gif; the-black-cleaver.gif , ravenous-hydra.gif , the-bloodthirster.gif

Na jungle do tego dochodzi na poczatku wriggles-lantern.gif ktora pozniej selamy

Jak dobrze ci idzie to mozesz kupic wiecej wardow niz ci potrzeba

PS : Możliwe ze pożniej dodam fazy gry jakies tipy itd

PS2: Itemy ktore podalem jak pewnie zuwazyliscie sa mozliwosciami do wyboru ja i tak najczesciej buduje ninja-tabi.gif --->phage.gif--> shurelyas-reverie.gif-->randuins-omen.gif--> zekes-herald.gif--> frozen-mallet.gif---> mercurial-scimitar.gif

* grafika pochodzi z lolking.net rozkład skili ustalałem samemu posłużyłem się jedynie grafika

Bez-nazwy_nwpsash.png

by me

Opublikowano

Jak na mój gust lepiej maxować Q na topie, koleś podchodzi do lasthita to walisz w niego z autoattacku + 2x toporkiem rzucisz spokojnie...

A E ma długi cooldown i będzie ci ciężko grać, bo jak koleś ogarnia to wie, że masz długie CD po użyciu E i spokojnie w ciebie wpada a ty nie masz nawet czym go bić, bo maxujesz właśnie E.

Opublikowano

@Up naprawde?

Bo wcale jak sie niemaxuje Q to niemozna uderzyc tego 2x ;> walisz Q E Q jezeli typo cie cisnie na lini wtedy dajesz Q na max a tak to E to jest wlasnie sila olaf dzieki temu counteje sie wiekszosc

Bez-nazwy_nwpsash.png

by me

Opublikowano

E mające 3 sekundy cooldowna ma długie CD... Kiedykolwiek grałeś olafem?

Maxowanie Q to dobry pomysł, ale tylko na postacie, których harrash przewyższa nasz, wtedy musimy radzić sobie z szybkim przepchaniem linii.

Build fajny, mam trochę inny ale przetestuję, wydaje mi się być jak najbardziej okay, jednakże ja i tak wolę robić 'Tank Bro' :)

//Lepszym pomysłem na 2 spell w jungli jest jednak W ze względu na lifesteal i spellvamp (Toporek op z blue).

Dzięki temu reda zrobimy z łatwością, zazwyczaj blue robi się i tak bez smite ze względu na toporek :)

Opublikowano

Dodaj obrazki do buildu, bo ciężko się czyta.Dopisz ze mamy 600 speeda ale tylk opo użyciu :)

Masz na mylsli do itemow? bo reszta jest

Bez-nazwy_nwpsash.png

by me

Opublikowano

True damage olafa może i jest samo w sobie zajebiste, jednakże po połączeniu armor penet z run, masterek i itemów z tą penetracją z R, olaf zadaje masakryczny damage tankom oraz głównie ADC, którzy zazwyczaj kumulują sobie armora.

Ostatnio dobrym pomysłem jest właśnie robienie olafa full penet ze względu na możliwość zdjęcia tanka i adc znacznie szybciej niż może to zrobić ktokolwiek inny.

Opublikowano

@up

A nie wyraźnie napisane? Poza tym kto używa polskich nazw itemów... Jak już bez obrazków to chociaż po angielsku nazwy.

btw. i tak zostanę przy maxowaniu Q, ponad 100hp tracisz po użyciu E więc zadajesz w pewnym sensie tylko 260true dmg... (odejmując twoje 100 straty na 5lvl E)

Olafa się robi pod grubego offtanka/tanka ale nie wiem co dałeś za itemy bo nie znam polskich nazw :|

Opublikowano

Podalem polskie nazwy bo to polskie forum i nie kazdy tu ogarnia po angielsku nazwy

Ale jesli bardzo ci zalezy moj prosie moge dac angielskie nazwy ;)

Bez-nazwy_nwpsash.png

by me

Opublikowano

Ogólnie , dobry poradnik.Mówice ze robicie olafa pod tanka/mocnego offtanka.Wiec buildem pod tanka nie zadaje dużego dmga.Po to ma ten true dmg!To jest must have, masz na tanku duzo hp.Wjedziesz w tfa tankujesz podejdziesz do adc i zjesz mu 1/3 hp toporkiem i e.To jest olaf a nie cos pod bicie z hita xD

Takie jest moje zdanie.Build jak dla mnie troche nietypowy ,ale niech bedzie.Zazwyczaj shurelie sklada support .

Opublikowano

Shurleya na olafa jest poto zebys mogl zinicjowac walke albo uciec. bo niemasz zadnego systemu esc, do tego dochodzi Hp i cdr wiec jest okey

Bez-nazwy_nwpsash.png

by me

Opublikowano

Słaby build!

Ja składam the-black-cleaver.gifthe-black-cleaver.gifthe-black-cleaver.gifthe-black-cleaver.gifthe-black-cleaver.gifthe-black-cleaver.gif i jest lepiej :)

imo shurelia usless (wiem ,że dostajesz oragzu jak masz m.s :D )

Ogólnie, dobrzy build oraz masterki

6x bc to teraz core na kazdego topera.

Ale build jest ok, masterki też, jedyne zastrzeżenie to maxowanie skilli. Olaf masz pewna dowolność - wszystko jest dobre wiec maxujesz to co ci sie bardziej przydaje.

PitekKC_eune_58_4_logo.png

Opublikowano

Odkąd buduję Shurelię na Olafie nikomu nie udało się mnie zgankować. Odpalasz ją + jeśli trzeba to ulti. Z ghostem nie ma opcji by Cię zabili chyba że cały team na Ciebie się połasi, Trinity bez sensu. Nie używa "tylko" ap ? Lepiej kupić nowy item z którego Olaf korzysta w 100% niż Trinity.

1. sustain = zachowywanie jak najwyższego poziomu hp na linii.

2. 100 razy pisał że to poradnik na solo top a nie junglę.

Poprawny build grając na klasyczne solo topy:

buty+3pot/cloth+5pot -> warmog -> atma -> yomu -> BT -> GA/Mallet

w late dochodzi do około 450ad, 4.5k hp, atk speed wachający się pomiędzy 1.5 a 2, resisty po 200 na ulty. ale zazwyczaj gra się kończy po atmie albo yomu

Agresywny build na ap carry:

buty+3pot -> hexdrinker -> merce -> maw -> warmog -> atma -> Mallet -> yomu/FON/GA/BT

1. Dlaczego nie latarnia ? Po pierwsze gra z latarnią oznacza konieczność trzepania creepów z autoataku a nie o to w tym chodzi, podczas zoningu nie chcemy pushować linii żeby przeciwnik stracił jak najwięcej farmy/xp. co więcej E ssie nam hp bezpośrednio więc wczesne stackowanie hp i hpreg jest najlepszą opcją (warmog).

2. Dlaczego nie mallet ? Z 40% slowem w Q i redem którego jakoś nigdy mi nie brakuje grając duoq z junglerem zwyczajnie go nie potrzebuję, poza tym mallet nie poprawia sustainu tylko ogólną żywotność przez co musimy tracić kasę na wriggla.

Opublikowano

Selex, byłbym wdzięczny za przetłumaczenie tego postu na polski i rozwinięcie skrótów, bo tak szczerze nie znam wielu skrótów :[.

PS. Co to za moda na wpie*dalanie wyrazów angielskiego w środek zdania?

;)

Opublikowano

Poradnik sam w sobie ok ale sposób sapisu masakryczny, trochę zabardzo chaotycznie . Co do maxowania ja wole jakoś tak : q,e,q,w,e,q,e i tak na full (dopiero po wymaxowaniu tych 2 skilli maxuje w ).

21515.jpg

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...