Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem plecakowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tej pentli sa dodawane kolejne elementy do "plecaka" po czym jest dalsza czesc kodu.

Tutaj odczytuje nr elementu jako i. Chodzi o to ze w dalszej czesci kodu jest sortowanie ktore ktore uniemozliwia mi odpowiednio przypisanie tego nr do obliczonego pozniej wskaznika z tablicy c[].

Potrzeba jakiegos sposobu na zapisanie, lub wyznaczenie nr tego elementu z tej pentli i przypisanie go pozniej (po wykonaniu sortowania) odpowiednio nr>wsk

mMam nadzieje ze teraz bardziej zrozumiale.

for(i=0;i<n;i++)
{
puts("===================");
d[x]=i;
printf("Podaj wartosc i wage przedmiotu: %d\n",d[x]);
x++;
scanf("%d",&wartosc);
a[i]=wartosc;
scanf("%d",&rozmiar);
b[i]=rozmiar;

if(b[i]<=0)
{
puts("WAGA NIE MOZE BYC UJEMNA!!!");
exit(1);
}
if(a[i]<0)
{
puts("WARTOSC NIE MOZE BYC UJEMNA!!!");
exit(1);
}
puts("===================");
}

Opublikowano

jeśli dobre zrozumiałem. Po prostu chodzi ci o to, że po posortowaniu, musisz wypisać jaki to był numer elementu przed sortowaniem?

Ja bym to rozwiązał w postaci struktury/mapy, gdzie przechowywałbyś numer elementu i jego wartość. Po posortowaniu tej struktury/mapy po wartościach miałbyś "obok nich" ich pierwotny numer elementu.

Opublikowano

jak piszesz w C to mapa mogło ci się nie obić o uszy. Ale wykorzystanie struktury do tego zadania wyglądałoby podobnie

btw. chodzi mi o std::map<typename,typename>

Opublikowano

nie rozumiesz jak się używa struktur

stwórz sobie strukture z czterema polami. np wartosc, waga, pozycja i możesz jeszcze dac to twoje wsk.

stwórz tablicę tych struktur, tyle na ile elementów potrzebujesz.

Posortuj tablicę tych struktur według jakiegoś elementu, np wsk.

i będziesz miał posortowaną tablicę struktur według wsk z zachowanymi innymi wartościami dla danego przedmiotu

Opublikowano

wlasnie nie wiem jak sie tworzy tablice tych struktur, ale problem rozwiazalem w inny sposob dzieki za pomoc

Opublikowano

tak tylko wrócę do tych struktur. Strukturę można po części uznać jako TYP danych. Tak samo jak int, float etc.

czyli jak sobie stworzysz strukturę o nazwie PRZEDMIOT

to możesz stworzyć tablicę np tak

PRZEDMIOT listaPrzedmiotow[16];

albo dynamicznie

PRZEDMIOT* listaPrzedmiotow = malloc(16*sizeof(PRZEDMIOT));

poczytaj to

http://pl.wikipedia.org/wiki/Struktura_%28programowanie%29

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...