Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] Nie rozumiem kodu..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jestem dopiero początkującym pisarzem C++, a już napotkał mnie problem a mianowicie,

Używam wersji code:blocks 12.11 a pewien poradnik był pisany w 10.5 i tu przychodzi problem -->

Nie czaje kodu który jest w tym temacie :

I odrazu mówię że po skompilowaniu tego textu :

#include <iostream>

int main()

{

int a;

float b;

std::cout << "Podaj liczbe calkowita: ";

std::cin >> a;

std::cout << "Czy udalo sie wczytac? " << std::cin.good() << std::endl;

std::cout << "Czy cos nawalilo? " << std::cin.fail() << std::endl;

std::cout << "Podaj liczbe rzeczywista: ";

std::cin >> b;

std::cout << "Liczba a = " << a << std::endl;

std::cout << "Liczba b = " << b << std::endl;

return 0;

}

Wychodzi tylko

"Podaj liczbe calkowita:"
Nie wiem czy tu chodzi o to że ja używam wersji 12.11 a koleś który pisał ten temat używał 10.5, Dlatego jeśli mogę prosić o przetłumaczenie mi na "chłopskie" tego tematu. Dziękuje pozdrawiam.
graphic.png
Opublikowano

Na początek powinno wyskakiwać tylko

"Podaj liczbe calkowita:"

dopiero po wpisaniu tutaj liczby przejdzie do kolejnego polecenia czyli

i tak cały czas, oczywiście jeśli o to ci chodzi, jeśli nie o to to napisz

Opublikowano

@up dziękuje za pomoc, ale tak nawiasem mogę prosić o tłumaczenie tego "rozdziału" na chłopskie? ehh.. mało co z tego czaje.

Dojść już doszedłem co do czego lecz chciał bym być pewny że to jest zrobione dobrze.

I proszę modów o niezamykanie tematu jeśli będę potrzebował pomocy poprostu będę pisał tu. Dziękuje ;)

graphic.png
Opublikowano

Arczek to się mylisz :> Zależy mi na nauce C++ i chcę iść dalej.

Ale pewnie to troche potrwa... ( jak większość )

std::cin/cout ogarniam ( nie było to trudne ;P ).

AA

teraz proszę o kolejną pomoc --> mianowicie "ZMIENNE", wgl co to jest? na moje zrozumienie to jest "liczba która się zmienia wraz z wynikiem".

Oraz liczby rzeczywsite i całkowite. --> Posiadam tu problem ponieważ chodze do ang. szkoły ( mieszkam w ang. ) dlatego niestety potrzebuje pomocy. Wujek google nie pomaga;/

A że jestem to dokładnie się spytam do czego służy funkcja --> "switch" na moje zrozumienie to = "jeśli w żadnym z cas'ów nie ma dobrego wyniku to wyskakuje deafault" ?

PS. nie zniechęcaj mnie do pracy, ekhem to forum jest od pomocy.

PS2. dzięki za link b. pomocny.

A tak nawiasem samemu jestem zły na siebie że tego nie czaje, ale nic nie poradze a chciał bym się dalej uczyć programowania. Nie uczyłem się w Polsce podstaw i tak to niestety jest, w ang. jest totalnie inna nauka.

graphic.png
Opublikowano
std::cin/cout ogarniam ( nie było to trudne ;P ).

na tyle trudne, a by lecieć z tym na forum

Arczek to się mylisz :> Zależy mi na nauce C++ i chcę iść dalej.

chęci to jedno, ograniczenie umysłowe to drugie. Nie każdy może nauczyć się dobrze programować, a areczek ma po części rację, bo jeśli nie możesz zrozumieć elementarnych rzeczy, to co będzie później?

teraz proszę o kolejną pomoc --> mianowicie "ZMIENNE", wgl co to jest? na moje zrozumienie to jest "liczba która się zmienia wraz z wynikiem".

Zmienna to wartość. Którą możesz zmieniać....

Oraz liczby rzeczywsite i całkowite. -->
Wujek google nie pomaga;/

LOL. Próbowałem na siłę nie znaleźć wyniku, gdy we frazę zawierałem "liczba całkowita". Udało mi się dopiero, gdy wpisałem "dlaczego mama gotuje mi liczbę całkowitą". Jesteś zdolny

A że jestem to dokładnie się spytam do czego służy funkcja --> "switch" na moje zrozumienie to = "jeśli w żadnym z cas'ów nie ma dobrego wyniku to wyskakuje deafault" ?

Switch nie jest funkcją. Masz zaburzone pojęcie czym to w ogóle jest. Poczytaj jeszcze raz o tym

Opublikowano

Polecam zacząć od jakiejś książki bo te kursy coś Ci nie ida :) Możesz zacząć od Symfonii i rozdział po rozdziale rozwiejesz swoje wątpliwości. Nikt Ci na forum nie będzie robił wywodów co to jest zmienna chyba że zadowalają Cię odpowiedzi w stylu

(Bez urazy Sopelek ale trochę niepoważnie to wytłumaczenie)

Dlatego jeśli nie idą kursy bierz się za książki. Jak się nie będziesz poddawał to wszystko się uda. I nie zgodze sie tu z kolegami że ograniczenia umysłowe (nie licząc chorób i skrajnych przypadków) są jakąś barierą. Nikt wszystkiego od razu nie umie. Może nie zrozumiesz za pierwszym razem to zrozumiesz za dziesiątym. Jednak o takie podstawy to się bez sensu pytać na forum. Najlepiej spróbować samemu to sobie rozpisać to i później będzie łatwiej.

void_bit.jpg

Opublikowano

(Bez urazy Sopelek ale trochę niepoważnie to wytłumaczenie)

LOL. A czym więcej jest zmienna niż wartością?

Opublikowano

zmienna to taki kontener danych ,który ma zadeklarowaną nazwę i jakiś typ danych ,który przechowuje np string czyli tekst i można tą wartość zmieniać w trakcie działania programu (zaanalizuj kod poniżej)

np.

#include <iostream>

using namespace std;

int main ()

{

//Deklaracja zmiennych:

int a, b;

int result;

// Przypisanie wartości zmiennym

a = 5;

b = 2;

a = a + 1;

result = a - b;

// Wyświetlanie wyniku:

cout << result;

// zamyka program:

return 0;

}

Opublikowano

LOL. A czym więcej jest zmienna niż wartością?

No jak już się czepiać:

Zmienna ? symbol, oznaczający wielkość, która może przyjmować rozmaite wartości. (matematyka)

Zmienna - konstrukcja programistyczna posiadająca trzy podstawowe atrybuty: symboliczną nazwę, miejsce przechowywania i wartość

Źródło: Wikipedia

Sama wartość nie wystarcza... Może nawet bardziej istotne jest: miejsce przechowywania

To raczej kombinacja kilku czynników i wartość != zmienna.

Autorowi polecam zapoznanie się z podstawami.

void_bit.jpg

Opublikowano

Nie dziwię się Sopelkowi, że mu to w ten sposób tłumaczył...

Przeczytaj jego rozumienie switcha, albo wspomnianych zmiennych... ;]

Trzeba dostosować poziom odpowiedzi do poziomu pytania, bo inaczej odpowiedź nie ma sensu, gdyż jest niezrozumiała

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...