Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Kupno] karty graficznej pytanie.

Kubiq1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzisiaj prawdopodobnie będe wymieniał kartę graficzną obecnie posiadam Nvidia Geforce 9600 GT i zmieniam na AMD Radeon HD6670 1024MB DDR5/128bit DVI/HDMI/DP PCI-E. I teraz moje pytanie nigdy wcześniej tego nie robiłem. Piszę tutaj dlatego bo proszę o rady gdyż czytałem że np jak wymienia się kartę to nie którzy mówili na forum że system trzeba formatować to prawda? Jak coś posiadam XP , ja bym chciał uniknąć formatowania , żeby poprawnie wymienić tą kartę to muszę wyjąć starą , włożyć nową i zainstalować sterowniki do radeona jak już będę miał w środku ją? I potem jak już zainstaluje usunąć stare stery od nvidi ?

Prosze o pomoc z góry dzięki

ExTibia- without rang .. ; s ;s;s;s;s;s;s;s;s;s;;s;s;s

Opublikowano

Witam dzisiaj prawdopodobnie będe wymieniał kartę graficzną obecnie posiadam Nvidia Geforce 9600 GT i zmieniam na AMD Radeon HD6670 1024MB DDR5/128bit DVI/HDMI/DP PCI-E. I teraz moje pytanie nigdy wcześniej tego nie robiłem. Piszę tutaj dlatego bo proszę o rady gdyż czytałem że np jak wymienia się kartę to nie którzy mówili na forum że system trzeba formatować to prawda? Jak coś posiadam XP , ja bym chciał uniknąć formatowania , żeby poprawnie wymienić tą kartę to muszę wyjąć starą , włożyć nową i zainstalować sterowniki do radeona jak już będę miał w środku ją? I potem jak już zainstaluje usunąć stare stery od nvidi ?

Prosze o pomoc z góry dzięki

Najpierw usuwasz sterowniki od GF potem instalujesz od Radka.

Jeżeli zmieniasz z Radeona na GF lub na odwrót zalecana jest ponowna instalacja systemu, bo zawsze pozostaną resztki GF.

Jaką masz reszte sprzętu co najważniejsze zasilacz.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

zwykły uninstal starych sterowników wystarczy a nie jakieś bzdury że trzeba w jakimkolwiek przypadku instalować system od nowa

możesz nawet wymienić bez usunięcia poprzednich sterowników i pozostawić wszystko dla systemu niech sam ustawi

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Najpierw usuwasz sterowniki od GF potem instalujesz od Radka.

Jeżeli zmieniasz z Radeona na GF lub na odwrót zalecana jest ponowna instalacja systemu, bo zawsze pozostaną resztki GF.

Jaką masz reszte sprzętu co najważniejsze zasilacz.

Sprzęt mam ok mam już tą karte bo ja byłem w sklepie u znajomego ma sklep komputerowy kiedyś mi składał tego kompa co mam teraz i karte dzisiaj bede miał , słuchaj czyli mam wbić w usuń programy pierw i usunac wszystko z nvidi potem wylaczyc kompa , wlozyc radka i odpali sie normalnie komputer? i włozyć płyte z driverami ?

Edit@ Robem wlasnie też patrzałem na forum i ludzie mówili ze normalnie chula im np jak zmieniali z nvidi na radka i maja oba stery i dziala bez potrzeby reinstalki systemu

Opublikowano

rób jak ci pasuje i jak masz czas , nic nie zepsujesz wymianą karty , tak samo jak nie przeszkadza by były nawet obydwie karty w systemie jak masz taka możliwość

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

rób jak ci pasuje i jak masz czas , nic nie zepsujesz wymianą karty , tak samo jak nie przeszkadza by były nawet obydwie karty w systemie jak masz taka możliwość

Ja zawsze dla pewności robie formata akurat ja czas mam :)

Sprzęt mam ok mam już tą karte bo ja byłem w sklepie u znajomego ma sklep komputerowy kiedyś mi składał tego kompa co mam teraz i karte dzisiaj bede miał , słuchaj czyli mam wbić w usuń programy pierw i usunac wszystko z nvidi potem wylaczyc kompa , wlozyc radka i odpali sie normalnie komputer? i włozyć płyte z driverami ?

Edit@ Robem wlasnie też patrzałem na forum i ludzie mówili ze normalnie chula im np jak zmieniali z nvidi na radka i maja oba stery i dziala bez potrzeby reinstalki systemu

Twój znajomy może ci gówno pomóc.

Powiedź jaki masz zasilacz i procesor, bo możesz mieć jakiś z czarnej listy aka no name

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Panowie dzięki wam ! :D , macie lajka rozwialiście moje wątpliwości w 2-3 min:) , czasu niestety nie mam na razie i chęci ;), jeszcze takie małe pytanie jak będę miał ten cały panel on się nazywa ATI ?? To będzie mi automatycznie pokazywało ze np wyszły nowe stery dla karty , tak jak pokazuje mi w nvidi ?

Opublikowano

tia, ale jak nie robisz OC karty, nie zmieniasz parametrów poza podstawowe najlepiej go wywal

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nie nic nie zmieniam , bede instalował sterowniki z płyty. Jeszcze mnie męczy pytanie , jak włoże tego radka to system sam wykryje nową karte czy gdzieś w ustawieniach pc będę musiał zmienić/

Opublikowano

Nie nic nie zmieniam , bede instalował sterowniki z płyty. Jeszcze mnie męczy pytanie , jak włoże tego radka to system sam wykryje nową karte czy gdzieś w ustawieniach pc będę musiał zmienić/

Powiedź w końcu jaki masz zasilacz, bo jak masz jakiś 400W no name to ci spali tą kartę.

No do cholery jasnej!

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Dokładny model podaj, bo niektóre Chieftec'i i Forton'y są kapryśne. Np. na allegro widziałem chiefteca 450W, a na obrazku producenta miał 245W na linii 12V.

PMK3yt4.png

Opublikowano

To to zasilacz dobry, tyle chciałem wiedzieć.

spoko , sory nie zauwazylem tamtych postów o zasilacz dlatego , a odpowisz na moje ostatnie pytanie / jak włoże tego radka to system sam wykryje nową karte czy gdzieś w ustawieniach pc będę musiał zmienić/

Opublikowano

spoko , sory nie zauwazylem tamtych postów o zasilacz dlatego , a odpowisz na moje ostatnie pytanie / jak włoże tego radka to system sam wykryje nową karte czy gdzieś w ustawieniach pc będę musiał zmienić/

Sam wykryje. Nie instaluj sterów z płyty, bo te są stare tylko zrób jak w tym poradniku:

http://www.mpcforum.pl/topic/683043-tut-samodzielne-wyszukiwanie-sterownikow-do-kart-graficznych/

1372333810-U137250.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...