Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Kupno] Cooler na E2220 2.6GHz dziś po OC :D max 62C

TheKamil245

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukam Coolera pod socket 775, procesor E2220 2.64GHz (OC 62 Stopnie).

Dlatego że chcę OC dać do 3GHz.

MOBO: G31M-S2C Gigabyte da radę z coolerem?

1373831096-U336505.png

Opublikowano

62 stopnie w stresie ? Jak w stresie to spoko jest. Nie przekrocz 72 bo wtedy większość procków szybko się zużywa.

Jak coś to np. SilentiumPC SPartan, jest stosunkowo tani i mały.

Opublikowano

Na takiego proca ? Spartan nawet na phenomy do OC całkiem przyzwoitego wystarcza. Po za tym raczej nie ma brutusa i takiego śmieciowego proca :P pewnie jakiś piekarniczek (stąd 62 st)

jak by się zastanowić lepiej wydać 130 zł na brutusa 410 z wentylami w zestawie niz na cooler do piekarnika

Opublikowano

@up

Te zużywanie to mit, ja w drugim komputerze dla rodziców mam E8400 na 3,7GHz, już parę lat i mój tata jak gra w BF BC2 (średnie ale jest :P) i działa parę lat, a czasami jest 76 stopni.

90 stopni to wtedy mogą się rozgać piny i się stopić/uszkodzić.

PMK3yt4.png

Opublikowano

62 stopnie w stresie ? Jak w stresie to spoko jest. Nie przekrocz 72 bo wtedy większość procków szybko się zużywa.

Jak coś to np. SilentiumPC SPartan, jest stosunkowo tani i mały.

W stresie.

Obudowę jaką masz? Może się nie zmieścić.

Slientium PC Brutus Pure Black duża :D

Na takiego proca ? Spartan nawet na phenomy do OC całkiem przyzwoitego wystarcza. Po za tym raczej nie ma brutusa i takiego śmieciowego proca :P pewnie jakiś piekarniczek (stąd 62 st)

jak by się zastanowić lepiej wydać 130 zł na brutusa 410 z wentylami w zestawie niz na cooler do piekarnika

Przed oc na 2.4GHz było 30-40 stopni więc nie pisz mi że to "piekarnik" a 62 stopnie stąd że test robiłem przy włączonym bf3 :P

1373831096-U336505.png

Opublikowano

@up

Po co regulator jak ma 2 wiatraki, regulator ma sens jak masz z 4-6 wiatraków. Ma pewnie Brutus 410.

PMK3yt4.png

Opublikowano

Ja mam 2 na full bym ich nie dał, bo bym umarł z hałasu :D Mają chyba 800-2400 rpm i trzymam je na max 1100 bo wtedy ich jeszcze nie słychać. + 1 na 700/800 RPM. W każdym bądź razie dają dużo.

Co do brutusa to wiem ale czy on ma wiatraczki w zestawie ? ;p

Opublikowano

Ma 1 lub 2 wiatraczki w wersji Brutus 310 (tutaj chyba nie wejdzie Fortis) lub Brutus 410 ma 2 wiatrczaki, można jezscze wtedy 4 chyba zamontować.

PMK3yt4.png

Opublikowano

Ma 1 lub 2 wiatraczki w wersji Brutus 310 (tutaj chyba nie wejdzie Fortis) lub Brutus 410 ma 2 wiatrczaki, można jezscze wtedy 4 chyba zamontować.

Mam 410 2 wiatraki tył i koło dysku.

1373831096-U336505.png

Opublikowano

To dziwne że proc tak dużo ma na 3 wiatrakach. Przeczyść dokładnie cooler i zmień pastę, bo taka temperatura przy 3 wiatraczkach to coś za dużo (mój phenom na chujowym chłodzeniu ma tyle w stresie, a mam 3 puszczone na 800 rpm)

Jak cos to sprawdz czy SilentiumPC Spartan lub Fortis pasują na LGA775 (jak pasują to któryś z nich możesz brać, ale pierw to co wyżej)

Opublikowano

To dziwne że proc tak dużo ma na 3 wiatrakach. Przeczyść dokładnie cooler i zmień pastę, bo taka temperatura przy 3 wiatraczkach to coś za dużo (mój phenom na chujowym chłodzeniu ma tyle w stresie, a mam 3 puszczone na 800 rpm)

Jak cos to sprawdz czy SilentiumPC Spartan lub Fortis pasują na LGA775 (jak pasują to któryś z nich możesz brać, ale pierw to co wyżej)

Pasta jakieś pare lat już około 4 lata była

Paste zmienie jak założę nowe chłodzenie, dziś chcę zamówić coolera.

1373831096-U336505.png

Opublikowano

Człowieku rób co mówię, na tym coolerze możesz mieć jakies 40-50 w stresie... Użyj siły płuc i przedmuchaj radiator, jak dokladnie wyczyscisz bedzie nawet 10 st mniej jak u mnie. Pasta zbije jakies 5 stopni, moze mniej moze wiecej. Po co wydawac 100 zl jak mozna 20 na paste + 0 na powietrze z płuc.

4 lata pasta to ja nie wiem czy ty ją zdrapiesz, w lapku mialem taką 5 letnią to zaschła i alkohol nie pomagał, trzeba było drapać i to solidnie.

Opublikowano

Człowieku rób co mówię, na tym coolerze możesz mieć jakies 40-50 w stresie... Użyj siły płuc i przedmuchaj radiator, jak dokladnie wyczyscisz bedzie nawet 10 st mniej jak u mnie. Pasta zbije jakies 5 stopni, moze mniej moze wiecej. Po co wydawac 100 zl jak mozna 20 na paste + 0 na powietrze z płuc.

4 lata pasta to ja nie wiem czy ty ją zdrapiesz, w lapku mialem taką 5 letnią to zaschła i alkohol nie pomagał, trzeba było drapać i to solidnie.

Mam boxowe chłodzenie i ono jest ciękie i głośne. A co do czyszczenia mam wszystko czyste we Wrześniu pc był rozbierany i czyszczony.

1373831096-U336505.png

Opublikowano

Od września to możesz mieć tam kilogram kurzu. Zmień tą pastę bo 4 lata to ty masz tam kamień do drapania. Ale jak już się bezsensownie uparłeś to Fortis, lub Fera PRO.

Opublikowano

No nareszcie coś sensownego, a co do pasty to pewnie będę musiał ją zdrapywać 7 godzin. :D

Aaa temperatura już jest 53 stopnie jak gram w bf3.

1373831096-U336505.png

Opublikowano

@offtop

Spirytus dziadziusa (domowy) świetnie działa, 100% gwarancja zejścia pasty w pare sekund ^^.

@topic

Pastę kup zalman stg2.

@TrueFatih

Wiatraki gówno dają omg, 2-3 stopnie w dół, czsami więcej jak dasz na max. Ja mam 4 wiatraki w Brutus 410 (2 u góry, jeden z tyłu i jeden z przodu), w stresie jak mówiłem nie osiąga 60 stopni (54-58 ale bez wahań), jak wyłącze, max 62 stopnie na i5 2500k @ 4,5Ghz. Pasta ten zalman już rozgrzany, bo chodzi od wakacji + chłodzenie Fortis. (testowane Intel Burn Test, czyli tym, co najwięcej obciąża procesor.

PMK3yt4.png

Opublikowano

Ja mam np. w idlu Phenoma 955BE 34-5 st, bez wiatraków to nie mniej niż 42, grafa z 47 w idlu (25% wentyle) spadła do 42, w stresie daje to jeszcze więcej bo wtedy robi się coraz większe "tornado" w budzie

Co do tego spirytusu, czasem pasta tak zasycha że niczym nie zejdzie. Ja na lapku "moczyłem" ją przez pare minut alkoholem izopropylowym i nic nie szło, dopiero zdrapałem kartą sim (zostały ryski na radiatorze :D)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...