Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Ważne - krótkie utraty internetu.

Roycewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Opiszę sytuację która u mnie występuje.

Mam w domu 2 komputery oraz lapka. Ostatnio zmieniłem neta z 4MB Dialnet na 10MB Dialnet. Ciągnę neta przez routerek na moim blaszaku, no i jest tak:

Grając np. w LoL'a podczas gry pojawia się błąd utraty połączenia, sprawa wygląda tak w odniesieniu do całego neta:

Jest net -> przerywa na 1-5sec (ikonka na dole ekrany zaczyna migać tj jest takie niebieskie kółeczko) -> wraca.

Wszystko niby fajnie, da się przeżyć... Ale nie jeśli takie utraty wystąpują co 2-3 minuty. Utrudnia to NIEMIŁOSIERNIE granie na pc oraz ściąganie. Sprawdzałem czy to występuje w tym samym czasie na kilku pc -> tak. Podłączyłem się z kolegą graliśmy w LoLa i zawsze nas lagowało w tej samej chwili.

Gdy podłączam swój PC pod modem, nie pod router, problem znika, ale net sam z siebie spowalnia, z 10mb spada momentami praktycznie do zera. W grach działa to tak jak powyższy błąd, + dłuższe ładowanie stron logowanei itp.

Wydaje mi się że w tej sytuacji to wina routera, grzebałem w opcjach, chciałem zmienić ustawienia WANu żeby ustalić z PPPoE na Dynamic, ale wtedy internet w ogóle przestawał działać.

Jak naprawić jedno i drugie? Jeśli są jakieś pytania pisać. Ach, sprawdzałem i na win7, i na win XP, i po formacie znó na win7, i to sie dzieje zawsze. Od jakoś 2mcy. Pomocy!

@edit

Jak wkleić bardzo bardzo długi tekst tak żeby było tylko ROZWIŃ żeby nie zaśmiecać posta?

Bo generalnie jak używam cmd -> ping ****** -t, to wygląda to tak że ping jest w normie, ale jeśli założymy że kolejny test wyskakuje co sekundę, to w ciągu 300 powtórzeń (5min) pojawia się "Upłynął limit czasu żądania." losowo jeśli chodzi o czas, policzyłem w ciągu ok. 5min pojawia się koło 18 razy.

Proszę o zmiesienie odrobiny warnów? :)

Opublikowano

Najlepiej zadzwoń do dostawcy, bo przyczyn może być wiele. Przyślą ekipe, naprawią, powinni za to nic nie wziąć, bo problem pojawił się gdy powiększyli wam szybkość.

@

Aha ;/ to nie wiem co może być przyczyną, ja mam router od dostawcy więc takiej wymówki mi nie wcisną. Musisz poczekać aż wypowie się ktoś obeznany.

Opublikowano

czyli wina softu routera albo twoja bo coś niewłaściwie ustawiłeś

reset i podłącz tylko jeden z minimum konfiguracji

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

"minimum konfiguracji"? tj?

Poza tym wcześniej wszystko było ok. wymieniłem neta 3mce temu, a jakies 6tyg temu zaczał się problem. jest on na wszystkich kompach, Ustawienia w porządku, ale gry wróciłem do ustawień fabrycznych i podpiąłem router pod inny modem i inny internet wszystko było ok...

Proszę o zmiesienie odrobiny warnów? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...