Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[problem]Acer Aspire one d270

bazyli123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kupiłem netbooka Acer Aspire One D270 z allegro (link) bez systemu.

Wziąłem się do instalowania windowsa xp na niego i wszystko ładnie, zrobiłem bootowalnego pendrive'a i od razu zacząłem instalacje windowsa...

W biosie zrobiłem bootowanie z pena i uruchomiłem już na pendrive ale zauważyłem, że nie widzi dysku... to poszperałem w necie i zauważyłem, że xp nie widzi dysków SATA to chciałem zobaczyć jak to zrobić to dalej szukałem...

Gdzieś przeczytałem, że trzeba zrobić integrację dysków na instalce to zrobiłem według tego poradnika Link...

i znowu formatowanie partycji i instalacja. dobra ja już przejdę do sedna sprawy...

Co zrobić jak mam włożonego pena i odpalam do wersji graficznej instalacji to wyskakuje mi błąd

Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony: <główny katalog windows>\system32\hal.dll.
Zainstaluj ponownie kopię tego pliku.

a bez pena

Nie można uruchomić systemu Windows z powodu sprzętowego błędu konfiguracji dysku.
Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku startowego.
Sprawdź ścieżkę oraz dysk.
Sprawdź w dokumentacji systemu windows oraz w instrukcji obsługi sprzętu dodatkowe informacje na temat konfiguracji dysku.

.

Proszę pomóżcie mi...

1384891713-U294848.png

Robię strony WWW, fora i inne! Jak chcesz coś tego typu pisz na skype lub na pw (skype: bazyli1235)

Opublikowano

załatw sobie XP SP3

albo

w biosie przestaw z AHCI na IDE dla kontrolera dysku

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

akurat próbuję instalować sp3 bo taką tylko mam i to też zrobiłem bo inaczej mi dysku nie widziało... ale i tak dzięki :) jakieś jeszcze propozycje??

1384891713-U294848.png

Robię strony WWW, fora i inne! Jak chcesz coś tego typu pisz na skype lub na pw (skype: bazyli1235)

Opublikowano

poza wymianą lapka ( jak dla mnie badziew, dzieciak nie mógł odpalić gier bez problemu działających na starszym sprzęcie, wiadomo intel GMA idealny do maszyny do pisania ) nie widzę,

dla tej serii nie ma możliwości i supportu instalacji windows XP, oficjalnie ;)

tak samo będziesz miał problemy ze sterownikami które trzeba poszukać jak się w końcu uda zainstalować

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

a jak z vistą?? tzn to ja robię dla mojej siostry bo ona chce tylko do internetu i do pisania dokumentów na wordzie... oczywiście na początku był jakiś MeeGo niby on jest podsystemem linuxa i wgl a wiesz jak zrobić, żeby odpalał z innej partycji??

1384891713-U294848.png

Opublikowano

trzeba kombinowac

walnąc dysk na dwie partycje od nowa, na drugiej zainstalowac Viste albo W7 , potem powinien XP sie zainstalować na pierwszej bez problemu

VISTA I W7 działa na nim normalnie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...