Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanko]Jaki język? Non-Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej jaki polecacie mi język do programowania tzn. Chciał bym by to było coś dla początkującej osoby ale żeby po stworzeniu programu nie było tyle problemów co z java tzn: mówię o tych Crashach

I czy lepiej uczyć się z Neta czy Z książki?

Podajcie mi linki lub nazwę książki ( no i autora )

Będą Like jak się postarasz ;)

Cześć...

Opublikowano

Jak dla mnie C++. Chyba najpopularniejszy wśród początkujących.

Najlepiej uczyć się z Neta + Jakieś kompendium wiedzy(Coś kieszonkowego). (Polecam Kursy na stronie main.edu.pl)

Ale jak masz możliwość to najszybciej i najdokładniej nauczysz się z kimś kto ciebie tego nauczy(Kurs itp.).

Ja zaczynałem z książką i kulawo mi szło. Od kiedy trafiłem przypadkiem na darmowy kurs idzie mi coraz lepiej :)

02758850976702993171.png
Opublikowano

Pierwszy like został przyznany ;)

A co do tego

Ale jak masz możliwość to najszybciej i najdokładniej nauczysz się z kimś kto ciebie tego nauczy(Kurs itp.).

To jeśli miałeś na myśli coś w szkole jakieś zajęcia dodatkowe to raczej nie bo mimo że nasza nauczycielka od infy skończyła studia ( chyba ;) ) To na lekcji ja musiałem tłumaczyć każdemu jak napisać podstawową stronę w HTML a pani w tym czasie od 10min nie mogła znaleźć na klawiaturze M to nie bajki uwierzcie mi

Cześć...

Opublikowano

Wedlug mnie sa dwie drogi jedna trudniejsza ale daje wieksze mozliwosci druga latwiejsza ale na razie nie tak popularna.

Droga nr. 1 - Jezyki z rodziny C (C++/C#). Mozna zaczac od C++ bo materialow jest naprawde duzo a i przykladow co nie miara. Mozna tez od razu na C# wskoczyc ktory jest troche latwiejszy w sensie uzyskiwania wynikow. Z tych jezykow mozna sie latwo przezucic na Jave (nie wiem skad ta niechec :P zle napisany program zawsze bedzie mial crashe niezaleznie od jezyka ;) )

Droga nr.2 - Python. Tutaj juz po tygodniu mozna pisac cos sensownego. Jezyk ktory wszedl przebojem i ma coraz wiecej zwolennikow. Literatura tez powolutku zaczyna powstawac wiec z tym nie ma problemu.

Co do pytania ksiazki czy z neta:

I to i to. Jesli wybierzesz C++ to Symfonia C++ (sensownie choc troche rozwlekle) lub C++ bez obaw (dla zupelnie poczatkujacych). Z kursow "Od zera do gier kodera" - calkiem przyjemnie napisany kurs, zwiezle i sensownie.

Z pythonem to polecam zaczac od neta, moze byc nawet oficjalna dokumentacja i wiki bo jezyk ma dosyc prosta skladnie i pozwala szybko wskoczyc na gleboka wode.

Jesli moge cos odradzic to Visual Basic - niby prosty ale w dzisiejszych czasach bez sensu (moja subiektywna opinia).

void_bit.jpg

Opublikowano

OK wielkie dzięki z obszerną poradę voidbitie choć szczerze to teraz nie mogę się zdecydować python czy c++ hehe

Cześć...

Opublikowano

Wedlug mnie sa dwie drogi jedna trudniejsza ale daje wieksze mozliwosci druga latwiejsza ale na razie nie tak popularna.

Droga nr. 1 - Jezyki z rodziny C (C++/C#). Mozna zaczac od C++ bo materialow jest naprawde duzo a i przykladow co nie miara. Mozna tez od razu na C# wskoczyc ktory jest troche latwiejszy w sensie uzyskiwania wynikow. Z tych jezykow mozna sie latwo przezucic na Jave (nie wiem skad ta niechec :P zle napisany program zawsze bedzie mial crashe niezaleznie od jezyka ;) )

Droga nr.2 - Python. Tutaj juz po tygodniu mozna pisac cos sensownego. Jezyk ktory wszedl przebojem i ma coraz wiecej zwolennikow. Literatura tez powolutku zaczyna powstawac wiec z tym nie ma problemu.

Co do pytania ksiazki czy z neta:

I to i to. Jesli wybierzesz C++ to Symfonia C++ (sensownie choc troche rozwlekle) lub C++ bez obaw (dla zupelnie poczatkujacych). Z kursow "Od zera do gier kodera" - calkiem przyjemnie napisany kurs, zwiezle i sensownie.

Z pythonem to polecam zaczac od neta, moze byc nawet oficjalna dokumentacja i wiki bo jezyk ma dosyc prosta skladnie i pozwala szybko wskoczyc na gleboka wode.

Jesli moge cos odradzic to Visual Basic - niby prosty ale w dzisiejszych czasach bez sensu (moja subiektywna opinia).

Poprawka. C# nie pochodzi z rodziny C. Oba języki mają tylko podobną składnię, a w rzeczywistości się wiele różnią od siebie.

Co do Visual Basica to tak jak voidbit napisał. Niby jest to język platformy .NET, ale mało jest przykładów. W C# zazwyczaj się je pisze.

Ja kiedyś zastanawiałem czy warto się przerzucić z C++ na C# i teraz nie żałuję. Co do kursu to mogę polecić http://4programmers....p/Wprowadzenie. Niestety troszkę stary (2006 rok), ale bardzo dobrze wprowadza do języka. Resztę możesz się uczyć z przykładów na MSDN chociażby.

Opublikowano

C++ i/lub python. (Jeśli znasz ang. to łap http://learnpythonthehardway.org/book/ )

Kolekcjonuje + :)

Cokolwiek mi dasz dzięki za poświęceni mi czasu ;)

Opublikowano

Wydaje mi się, że C++ z Symfonii Jerzego Grębosza będzie najprzyjemniejszą i najprostszą nauką. Tylko, że tutaj polecam przed zakupem(nie pobraniem!) książki, żebyś wiedział podstawy w stylu, jak wypisywać, jak wczytywać dane, jak deklarować zmienne i ogólną budowę programu w C++. Autor książki już zakłada że to znasz przed jej przeczytaniem. Ale tyle to jest godzinka albo mniej nauki.

Ale nauka Pascala tez głupia nie jest, bo jest całkiem prosty. Tylko, ze tutaj już musisz googlować za kursami, bo sam jak się uczyłem jeszcze w LO to szukałem co było mi potrzebne.

Ale broń Boże przed nauką w innej kolejności, bo to znienawidzisz Pascala. Chociaż i tak istnieje spore prawdopodobieństwo, że jak będziesz się dalej kształcił w kierunku informatycznym, to będziesz i tak musiał kodzić w tym języku. Te dwa języki są na swój sposób 'łatwe'. Reszty języków nie znam albo są nie najlepsze na początek.

4166086824bcdebc547729.png

Jesli pomogłem, daj 'Lubię to!'.

Opublikowano

Poprawka. C# nie pochodzi z rodziny C. Oba języki mają tylko podobną składnię, a w rzeczywistości się wiele różnią od siebie.

Właśnie dlatego, że ma podobną składnie zalicza się do niej. Tak samo jak java, d, objective-c, itp.

mjut.png
Opublikowano

Ale nie można zapominać o tym, że te dwa języki zupełnie różnią się działaniem. (nie wiem czy to tak można nazwać, ale wiadomo o co chodzi).

Owszem, różnią się i to diametralnie, ale nadal jest to składnia c-like.

mjut.png
Opublikowano

Jak dla mnie lepiej ogarniać Javę niż C++, składnia podobna, java bardziej przyjazna, ma wyjątki, wszystko jest obiektem, nie trzeba bawić się ze wskaźnikami, co gdy uczyłem się C++ przysporzyło mi na początku wiele problemów. Poza tym środowisko Eclipse - bajka. Masa ciekawych bibliotek, zarówno graficznych wbudowanych w standardowe biblioteki jak i zewnętrzne.

Poza tym nie oszukujmy się, piszcząc cokolwiek w javie, będziesz w stanie odpalić to na większości platform, co raczej było jednym z głównych celów dla jakich java powstała.

Możesz pisać zarówno programy na pc'ta, apki na androida, aplikacje webowe (oczywiście w przyszłości, jak połączysz to z innymi technologiami).

Ale jeżeli nastawiasz się na pisanie tylko i wyłącznie pod Wina to C# + .Net (W założeniu również wieloplatformowe, ale błagam...)

Pozdrawiam!

* * *

Zbieram +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...