Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] z oświetleniem i teksturami w niektórych grach.

St4h_u

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pewien problem w niektórych grach głównie na silniku HL2, np. w HL2 latarka nie

działa tak jak powinna tzn. świeci ale tylko na niektóre modele np. beczki które wybuchają,

plot z siatki, jeżeli święcę na postacie światło widać tylko na oczach. W L4D jest bardzo podobnie.

W HL2 EP1 latarka działa normalnie ale jest problem z cieniami, te rzucane przez światło

latarki są normalne, ale reszta to po prostu czarny, nieprzezroczysty prostokąt pod modelem. W HL2 BM to samo.

I jeszcze w Gothic III na wyższych ustawieniach niż minimalne część modeli zachowuje się tak

jak by "gubiła" tekstury i są po prostu czarne.

Dzieje się tak od jakiegoś czasu, wcześniej grałem spokojnie na średnich.

Zaczęło się tak dziać po tym jak zainstalowałem patch 1.75.14 do Gothic III, ale na

inne gry nie powinno to raczej mieć wpływu.

Sprawdzałem po OC i bez, wciąż to samo, nie ruszałem nic w ustawieniach sterowników tzn.

bezpośrednio przed występowaniem danego problemu, przestawiłem parę opcji dużo wcześniej.

Próbowałem to naprawić przez zmianę paru opcji w sterownikach ale nie pomogło.

Mój sprzęt:

Procesor: Intel Celeron D 345 3,06 GHz OC na 3,68 GHz

Ram: DDR1 1GB GR400 PC 3200

Grafika: Nvidia GeForce 7600 GS 256 MB

Płyta główna: ASRock 775i48

Opublikowano

Zaktualizuj DirectX oraz sterowniki do karty graficznej.

Zainstaluj najnowsze patche do gry.

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

Hmm, karta graficzna się nie przegrzewa? Sprawdź jej temperaturę programem Everest.

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

Temperaturę sprawdzałem GPUZ, ponieważ Everest mnie okłamuje z temp. procesora w biosie mam 39'C a w Everest 18'C(nie realna temperatura, bo w pokoju mam 21'C ;D) więc z grafiką też może kłamać, GPUZ pokazuje w spoczynku 46'C, pod maksymalnym obciążeniem 50'C, a po OC 54'C czyli temp raczej w normie. I od razu mówię że sprawdzałem po OC i bez OC, to samo.

Opublikowano

Dziwne. Ile już tego kompa masz? Z kartą nie miałeś problemów? Bo może to być uszkodzenie techniczne.

Ustawienia gry najwyższe?

Opublikowano

Wszystko było pięknie dopóki nie zainstalowałem tego felernego patcha do Gothic III, zawsze grałem w niego na średnich i było pięknie, a HL2, HL2 EP1 i inne gry na tym silniku na max i też było ślicznie, na innych ustawieniach też nie było problemu. Pamiętam że kiedyś jak grałem w którą część gry Penumbra musiałem grać na max(choć przyznam że lekko ścinała), bo na niższych detalach było podobnie do Gothic III.

EDIT.

Możliwe że to wina jakiegoś efektu generowanego shader, ale wątpię zawsze było dobrze.

Opublikowano

Może spróbuj po prostu grać bez tego patcha. Jeśli nie ma on uinstallatora, to aby go usunąć, musisz przeinstalować grę.

Opublikowano

Nie ma uninstal, ale zrobiłem reinstal całej gry już wcześniej i nie pomogło. Wątpię żeby to była wina własnie tego patcha, ponieważ nie powinien mieć wpływu na zupełnie inne gry a w szczególności na gry na zupełnie innym silniku.

EDIT.

GPUZ pokazuje tylko temp. procesora grafiki 3D a ta karta graficzna ma drugi procesor do grafiki 2D, możliwe że się przegrzewa bo ma osobny dość mały radiator i trochę krzywo siedzi, zdejmę go i przeczyszczę i nałożę nową pastę. Zobaczymy może to coś da.

Mam nadzieje że to będzie to bo wszystko na to wskazuje, nie ma artefaktów ani innych oznak przegrzewania się pamięci czy GPU.

EDIT2.

Niestety nie pomogło, chociaż temp. spadły aż o 10'C.

Dam link do ss obrazujących mój problem i jeszcze ciekawy error który widzę pierwszy raz.

Z Gothic'iem III to jakoś przeżyję, najbardziej chodzi mi o to HL2

http://imageshack.us...dpZieq5ajzdvalQ

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...